Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Ministryně rozprášila Chládkův tým: Bude mít 9 náměstků

Autor: ČTK, simao - 
2. července 2015
13:03

Z týmu jejího předchůdce Marcela Chládka takřka nezůstal kámen na kameni. Nová ministryně školství Kateřina Valachová (za ČSSD) se rozhodla pro řadu změn. Bude mít sedm odborných a dva politické náměstky, na své pozici z předchozí skvadry zůstal jen Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL), náměstek pro vzdělávání. Jaké jsou nové tváře v čele českého školství?

Ministryně Valachová představila řídící pracovníky úřadu na dnešní tiskové konferenci. A v týmu, který vedl její předchůdce Marcel Chládek (ČSSD), došlo k řadě změn a přesunů. Chládek přitom skončil po "lahodném" skandálu, kdy mu vaz srazily zvěsti o jeho údajném útlaku podřízených, zvláště pak žen. Právě žena přitom Chládka nakonec v čele rezortu nahradila a nyní Valachová oznámila nachystané změny.

Prvním náměstkem nyní bude Stanislav Štech, prorektor Univerzity Karlovy, jenž byl kandidátem na ministra. Nastoupí v polovině července a bude mít vedle zastupování ministryně v době její nepřítomnosti na starost také strategii.

Nově ministryně zřídila funkci náměstka pro řízení sekce majetkové, kterou bude zastávat Ivo Krýsa. Majetková sekce, jejíž šéf přichází z pozice ředitele Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, bude mít na starost veřejné soutěže, IT zakázky a podřízené organizace, řekla Valachová. Slibuje si od toho větší transparentnost a hospodárnost.

Na post politického náměstka byl ještě exministrem Chládkem přesunut dosavadní náměstek pro sport Petr Hulinský (ČSSD). "Bude mě zastupovat v portfoliu sportu," uvedla Valachová. Na jeho odborném místě Hulinského nahradí Pavel Šulc, který poslední rok pracoval jako vrchní ředitel sekce sportu a mládeže.

Jako náměstek v úřadu už za bývalého ministra působil zástupce ANO Robert Plaga, který se z nespecifikované funkce zástupce koaličního partnera přesunul na post náměstka pro vysoké školy, vědu a výzkum. Tam vystřídal Jaromíra Vebera.

Novou legislativní náměstkyní je Dana Prudíková, která přichází z Úřadu vlády. Rovněž na Úřadu vlády naposledy působil Václav Velčovský, který byl pověřen řízením sekce operačních programů. Pověřenou ekonomickou náměstkyní se stala Zuzana Matoušková, jež v posledních osmi letech řídila na ministerstvu školství sekci financování.

zauber ( 2. července 2015 18:20 )

Od p-í-či můžeš čekat jeno p-í-čo-viny.

kebulak ( 2. července 2015 14:12 )

 Proc potrebuje vedle ekonomickeho namestka i majetkoveho?

doktorsafranek ( 2. července 2015 13:39 )

Zd se, že ženske když dostanou funkci, jsou napúrosto nevyzpytatelne. Diskuze je ovšem podrobena censuře..

vseznaleksenior ( 2. července 2015 13:36 )

Laska k lidem opravdu vitězi nad nenaviksti...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa