Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman jmenoval Valachovou. Ministryně školství měla problém s češtinou

Autor: vr, kal, ČTK - 
17. června 2015
11:32

Novou ministryní školství ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) je Kateřina Valachová, která předtím působila jako náměstkyně ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Valachovou jmenoval do funkce prezident Miloš Zeman, ve funkci nahradila Marcela Chládka (ČSSD), který se musel z kabinetu poroučet kvůli pochybnostem o vztahu k podřízeným ženám.

Ministryni, která je třetí ženou ve vládě a bude mít pod sebou celý vzdělávací systém v Česku, se přitom hned do úvodních slov ve funkci vloudila chyba. Když mluvila o svém týmu, místo spisovného tvaru „spoléhám“ se uchýlila k hovorové variantě „spolíhám“. Pak se ale rychle opravila a dodala, že chce ze školství udělat ministerstvo budoucnosti.

Tréma a nervozita? Podívejte se, jak ministryně školství zvládla úvodní řeč:

Video Ministryně Valachová na Hradě při jmenování - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman si pochvaloval Chládka jako gejzír nápadů

„Chtěl bych se na začátek rozloučit i s vaším předchůdcem, o kterémž jste, pane premiére, řekl, že je nejlepší ministr školství za posledních deset let. Marcel Chládek byl někdy považován za gejzír nápadů, ale já dávám vždy přednost gejzíru před vyschlým pramenem,“ zmínil Zeman na Hradě.

„Jsem velmi rád, že jsme se dohodli na základním úkolu vašeho resortu, a sice podpoře technického školství ve všech třech stupních,“ prohlásil prezident, podle kterého je ministerská práce je „považována za cestu minovým polem“.

Reportáž z Hradu. Redaktorka Blesku Vera Renovica a nová ministryně zblízka:

Video Jmenování ministryně Valachové - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Školství na ženu v čele úřadu čekalo pět let

V čele ministerstva školství je Valachová první ženou od Miroslavy Kopicové, která byla od května 2009 do července 2010 ministryní v úřednické vládě Jana Fischera. Od té doby se na tomto ministerském křesle vystřídali čtyři muži. Tím posledním byl Chládek, jehož odvolání premiér navrhl na konci května. Musel skončit v souvislosti s údajnou šikanou zaměstnanců úřadu. Chládek, který šikanu popírá, podle předsedy vlády už nesplňoval přísné nároky na výkon funkce.

Valachová byla na Hradě podruhé během několika dnů. Ve čtvrtek 11. června jako kandidátka na ministerský post absolvovala schůzku s prezidentem. Zeman se s navrženými novými členy vlády pravidelně osobně setkává před jejich jmenováním.

Jak Valachová zhodnotila schůzku u Zemana? Podívejte se:

Video Nová šéfka resortu školství po návštěvě prezidenta Miloše Zemana - Vera Renovica, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Osmatřicetiletá Valachová si po schůzce pochvalovala, že se s prezidentem na základních principech směřování českého školství shodla. Probírali prý zejména odborné a učňovské vzdělávání a mistrovskou zkoušku, která by měla u učebních oborů nahradit maturitu. Zabývali se i začleněním dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol.

zauber ( 18. června 2015 17:43 )

Hlavně když někomu udělá kobylu. Třeba nějakýmu vlivnýmu býku. Valachová češtinu neumí, ale jistě umí spoustu jinýk důležitějších věcí. To je jasné, jinak by nemohla dělat ministryni.

buban ( 17. června 2015 14:31 )

S mistryní čeho?

buban ( 17. června 2015 14:28 )

Že vy jste taky pleskovým žurnalistou? Soudě dle vašeho vyjádření.

honza54.. ( 17. června 2015 14:05 )

buban ( 17. června 2015 13:52 )

Připadá mně poněkud podivné, že se češtinou nové ministryně zaobírají právě pleskoví pisálci, kteří co článek, to několik hrubých chyb.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa