Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zemanovy europatálie: Uvízl ve výtahu a napomenuli ho kvůli ruštině!

A zase ten zpropadený výtah: Zeman v něm ve Štrasburku uvízl (vpravo ve výtahu v Česku)
A zase ten zpropadený výtah: Zeman v něm ve Štrasburku uvízl (vpravo ve výtahu v Česku)  (Autor: ČTK, Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
26. února 2014
20:27

Mise Miloše Zemana v Evropském parlamentu neproběhla bez problémů. Proslov před europoslanci sice ustál, i když ho Miloslav Ransdorf káral za chabější angličtinu. Po projevu však Zeman uvízl na 10 minut ve výtahu. A vypůjčil si poučku od Karla Marxe, na základě které tvrdil: v europarlamentu je něco shnilého... Sám však byl "vyhubován" kvůli ruštině, kterou použil na brífinku!

Před europoslanci mluvil Zeman o budoucnosti EU a svém evropském snu anglicky a spatra. "Mluvil jsem anglicky, abych ušetřil za překlad," vtipkoval. Svůj proslov okořenil kritikou úsporných zářivek a chválou českého piva. Pozornost europoslanců však upoutal především tím, že potvrdil příklon Česka k Unii. Časy zarytého euroskeptika Klause jsou pryč. 

Zeman připomněl Panenkův dloubáček

Zemanova návštěva ve Štrasburku přitom začala v lehčím duchu, když dal svému hostiteli, předsedovi europarlamentu Martinu Schulzovi, fotbalový míč s podpisem Antonína Panenky. Poznamenal, že na Panenku si musí Němci dobře pamatovat. Vstřelil totiž Německu vítězný gól ve finále mistrovství Evropy v roce 1976 - legendárním vršovickým dloubáčkem.

Zemanův projev se pak uskutečnil uprostřed série parlamentních hlasování, která se kvůli jeho vystoupení přerušila. Během hlasování byl sál prakticky plný, jen před vystoupením českého prezidenta zhruba třetina poslanců odešla.

Popelníček nechyběl. Zazněla i Zemanova ruština

Než Zeman začal mluvit, přinesl mu český europoslanec Richard Falbr popelník. "Miloši, tady máš ode mě dárek, ale tady nekuř," řekl Falbr silnému kuřákovi Zemanovi. Prezident si posléze při setkání s novináři postěžoval, že už dvě hodiny nekouřil. Podle europoslance Miloslava Ransdorfa mluvil "nepříliš dobrou angličtinou". Britskému poslanci Andrewovi Duffovi se naopak Zemanova angličtina líbila s tím, že ji "užíval mnohem úsporněji než Britové."

Během následné tiskovky však Zemana pokáral samotný šéf europarlamentu Schulz. Za to, jak Zeman odpověděl ukrajinské aktivistce. "Navštívil jsem Ukrajinu před několika měsíci a setkal jsem se prezidentem Janukovyčem. On slíbil, že Ukrajina podepíše asociační dohodu s Evropskou unií. Tento slib nesplnil. To je všechno," řekl Zeman plynnou ruštinou. "Nemluvte prosím rusky, nerozumíme vám," upozornil prezidenta Schultz. Zeman poté pokračoval již v angličtině.

Zemanovo uvíznutí ve výtahu

Trochu vzrušení Zeman zažil před závěrem návštěvy, která končila vernisáží výstavy o jeho oblíbeném vodním dopravním projektu Dunaj-Odra-Labe. Zeman se 10 minut opozdil. "Poprvé v životě jsem uvázl se svými kolegy ve výtahu. A protože každou křivdu odplácím tvrdým úderem, dovolte, abych citoval Karla Marxe, který kdysi prohlásil, že doprava je obrazem poměrů ve státě. Protože i výtah je formou dopravy, lze oprávněně dedukovat, že v Evropském parlamentu je něco shnilého," glosoval Zeman problém s výtahem.

babcaa ( 27. února 2014 22:39 )

To si ze mě děláš srandu nebo co?

itartas ( 27. února 2014 20:45 )

babcaa...já nejsem z Prahy, žiji v pohraničí celý život a viděla jsem vždy pouze hraniční patníky, ostanáče ani náhodou. Kde že byly fy dráty viděny?

itartas ( 27. února 2014 20:42 )

lenne

itartas ( 27. února 2014 20:42 )

zpražil ...pardon!

babcaa ( 27. února 2014 13:26 )

Zjevně jsi to neviděl nebo jsi nesoudný zemanořiťolezec

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa