Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jako bych byl v posteli s miss ČR! Kníže strhal Zemanovo přání o armádě EU

Karel Schwarzenberg (vlevo se s milenkou Janou Vopěnkovou) svérázně okomentoval Zemanův proslov ve Štrasburku
Karel Schwarzenberg (vlevo se s milenkou Janou Vopěnkovou) svérázně okomentoval Zemanův proslov ve Štrasburku  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
26. února 2014
17:43

Miloš Zeman má za sebou projev před europoslanci. Zaměřil se v něm i na budoucnost, svůj evropský sen. 28 samostatných armád je prý zbytečnost a potřebujeme jednu společnou evropskou. Jenže podle exministra zahraničí Karla Schwarzenberga je tahle věc zhruba tak reálná, jako že on stráví noc s miss ČR. Jak Zemanův projev hodnotí další čeští, ale i evropští politici?

Prezident Zeman mluvil v europarlamentu nejen podpoře eura, ale pustil se i do kritiky. Na mušku si vzal třeba přehnanou byrokracii a zmínil několik věcí, které jsou do budoucna třeba zlepšit - např. společná pravidla v mnoha oblastech evropské politiky. Zeman si postěžoval, že neexistuje společná zahraniční politika EU. A dodal: "Potřebujeme společnou obrannou politiku. Máme 28 armád, které nejsou zcela kompatibilní. Společná evropská armáda, což je dlouhodobý sen, by byla levnější a efektivnější."

Podle Karla Schwarzenberga (TOP 09) jsou však Zemanova přání jednotné zahraniční a obranné politiky zatím zcela nereálná. "Tak daleko vůbec nejsme. Viděli jsme to na Ukrajině," uvedl exministr v Právu. "Můžu sice toužit po tom, že mi večer zavolá miss ČR a že spolu strávíme celou noc, o tom mohu mluvit, ale je to nepravděpodobné," přidal kníže bonmot. Od Zemana prý čekal reálnější cíle pro EU.

Sobotka: Pod Zemanův projev bych se podepsal

To Bohuslav Sobotka (ČSSD) by se prý pod Zemanovo vystoupení před europoslanci směle podepsal. Na rozdíl od Schwarzenberga. "Za prvé chci uvítat, že prezident ve svém projevu zmínil potřebu jednotnější evropské zahraniční a bezpečnostní politiky," prohlásil premiér na tiskové konferenci po jednání vlády.

"Jsme rádi, že pan prezident ve Štrasburku projevil alespoň částečný smysl pro realismus a kritizoval některé aspekty evropské integrace, i když spíše ty méně podstatné," uvedl lídr ODS pro eurovolby Jan Zahradil. Zeman kritizoval mj. "šílené" přesuny zasedání europarlamentu z Bruselu do Štrasburku, v tom s ním prý ODS souhlasí. Stejně jako v otázce zbytečných bruselských regulací.

Ransdorf: Nepříliš dobrá angličtina...

Miloš Zeman mluvil k europoslancům anglicky a bez poznámek. Podle českého europoslance Miloslava Ransdorfa byl projev pronesen "nepříliš dobrou angličtinou". "Ale je třeba říci, že se mu podařilo několik vtipných glos," dodal a ocenil, že skončily časy Klausova kopání do europarlamentu i všeho evropského.

"Projev byl lepší, než jsem si myslela," řekla lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová. "Byl vlastně zábavný a důležité je, že prezident ukázal, že ČR nebude navždy euroskeptickou zemí," hodnotí. "Ale nemyslím si, že je třeba zdůrazňovat, že má na chalupě žárovku, která mu znepříjemňuje život. To by se asi nečekalo od prezidentského projevu," dodala.

Zahraniční reakce na Zemanův projev

Řada europoslanců označila Zemanův projev jako důkaz proevropského směřování Česka a konec Klausových časů. Našlo se však i několik výtek. Třeba právě na dvě sídla europarlementu. "Je osvěžující slyšet českého prezidenta říkat, že věří v silnější Evropu," uvedl šéf liberálnědemokratické frakce Guy Verhofstadt a dodal: "Projev signalizuje, že Česká republika je zpět tam, kam patří, tedy v srdci EU."

Jako nekonvenční, ale proevropskou vyzdvihl Zemanovu řeč německý sociální demokrat Hans-Gert Pöttering. Podle něj je Zeman dobrým Evropanem. Z Pražského hradu teď prý zavál nový vítr. "Velmi jsem tleskal, když mluvil o českém pivu. Ale přidal bych bavorské pivo. Obě jsou excelentní," upozornil představitel vysídlených sudetských Němců Bernd Posselt.

"Je to realistické za 10 až 15 let," řekl šéf Evropské lidové strany Joseh Daul k projektu společné evropské armády. Připustil, že evropské veřejné mínění tento postoj nesdílí. "Ale kdybyste se zeptali po válce v Alsasku někoho, zda chce spolupracovat s Německem, 90% lidí bylo proti. Ale byli tu lidé s vizí, kteří vytvořili Evropu a 60 let míru," dodal.

"Miloš Zeman se stal natolik posedlým zachováním svého odkazu ve formě megalomanského projektu, že úplně zapomněl na zájmy občanů, přírody i ekonomiky," uvedla spolupředsedkyně zelených Rebecca Harms s reakcí např. na plánovaný kanál Dunaj-Odra-Labe. Podle ní v tomto směru Zeman ztratil kontakt s realitou.

reeh ( 27. února 2014 10:26 )

http://img15.rajce.idnes.cz/d1502/9/9312/9312948_d6941ba919f40138f9145e7c083279ae/images/Karlkvzkch. .....jpg?ver=0

babcaa ( 26. února 2014 23:38 )

"Miloš Zeman se stal natolik posedlým zachováním svého odkazu ve formě megalomanského projektu, že úplně zapomněl na zájmy občanů, přírody i ekonomiky,"......... Velice výstižné i když ne zcela. Ten konec by měl být správně: ........, nikdy nemyslel na zájmy občanů, přírody a ekonomiky.

moiaza ( 26. února 2014 21:16 )

 Není momentálně v médiich nic komičtějšího, než smradlavý pantáta kníže se svou opuchlou matraci.

joz447 ( 26. února 2014 19:50 )

Tak to se ozval ten pravý dilino alias pamperska!

kukuku ( 26. února 2014 18:55 )

Pro Tebe až moc inteligentní prezident.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa