Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman v Europarlamentu: Steak jako žvýkačka, žárovky jak v márnici. Euro ale přijmeme

Autor: ČTK, ljš - 
26. února 2014
13:09

Poslanci v Evropském parlamentu se nejspíš nestačili divit, prezident Miloš Zeman jim dnes totiž vyprávěl o své chatě, hrál si na Zdeňka Pohlreicha, když kritizoval tamní steaky, a také si vzal na paškál bruselskou moderní architekturu. Nakonec je ale potěšil, když prohlásil, že si přeje, aby Česko přijalo euro, co nejdříve to to bude možné.

Prezident Miloš Zeman ve svém dnešním projevu před europoslanci ve Štrasburku kritizoval "šílené" přesuny zasedání Evropského parlamentu z Bruselu do Štrasburku, přehnanou byrokracii, architekturu unijních institucí nebo chuť steaku v Evropské komisi. Nejsou prý součástí jeho evropského snu.

"Můj evropský sen nezahrnuje nesmyslnou směrnici, jako například směrnici o úsporných žárovkách. Jednu z nich mám na své chatě a vypadá to tam jako na hřibově nebo v márnici, takže mluvím ze své vlastní zkušenosti," prohlásil mimo jiné český prezident ve své první řeči před Evropským parlamentem.

"Evropský sen nezahrnuje bruselskou - takzvanou evropskou architekturu," pokračoval Zeman ve svém projevu, který přednášel spatra a v angličtině. "Můj evropský sen nezahrnuje steak v ústředí Evropské komise, který vypadá a také chutná jako žvýkačka," podotkl také v asi desetiminutovém proslovu. Jeho další část pak věnoval představám, jak by osmadvacítka vypadat měla.

Armáda a euro

Podle jeho slov nynější osmadvacítka potřebuje i společnou obrannou politiku. "Máme 28 armád, které nejsou zcela kompatibilní. Společná armáda bude levnější a efektivnější," prohlásil český prezident.

Jako další vyzdvihl společnou fiskální politiku a harmonizaci daní. "Jsem velkým stoupencem přijetí eura v horizontu co nejdříve to bude možné," dodal v souvislosti s Českou republikou. Za svá slova si vysloužil potlesk v sále. "Ti lidé, kteří kritizují euro, mají něco, čemu já říkám strach z neznámého. Já si myslím, že euro je stabilizační faktor ekonomického rozvoje," řekl v europarlamentu Zeman.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

babcaa ( 27. února 2014 14:05 )

babcaa ( 27. února 2014 14:05 )

Má na tom stejný podíl jako ti které jsi jmenoval, tak si nic nenalhávej. Malá nápověda: Abys pochopil, musíš si nejdříve zcela ujasnit přímý osobní podíl tebou jmenovaných.

rudyptak48 ( 27. února 2014 11:13 )

Nezažil jsem Masaryka ani Beneše a proto tyhle dva nemohu hodnotit, i když i proti nim jsou dnes určité výhrady. Zažil jsem však ostatní prezidenty. Od Gottwalda až po Husáka to byl dynamický stereotyp diktatury proletarátu. Mohu hodnotit pouze poslední 3 prezidenty po listopadu 1989. Havel měl štěstí, že nastoupil jako první a byl znám jako disident a spoluzakladatel Charty 77. Dnes někteří tvrdí, že jej ovládala STB a tak se komunistické kádry připravily na ekonomické ovládaní státu. Prostředky a styky na to měli. V soudnictví, policii a státních úřadech zůstali jejich lidé. Co nám pomohlo, že se změnil prezident a vláda, když to podhoubí socialismu zůstalo. Hřebík do rakve udělal Havel svým heslem "Pravda zvítězí nad lží a nenávistí" a " nejsme jako oni". Chudák měl obavy, aby lidé nešikanovali komunisty. Teď začínají opět šikanovat oni nás. Sám však prakticky žil ve lži a přetvárce. Takže hodnocení Havla je mínus. Další prezident Klaus vlastně vytvořil u nás pravici, dal volnou ruku západnímu trhu a udělal z naší země montážní haly s levnou pracovní sílou. Sám o sobě, v roli prezidenta, nevystupoval špatně, až na tu poslední amnestii. Hodnocení mínus. Zeman je teprve na začátku. Bohužel, chová se někdy jako slon v porcelánu, a myslí si, že má před sebou sedláky z Vysočiny, kteří budou obdivovat jeho bonmoty a pivní řeči. Je mstivý, a svými rozhodnutími to dává najevo. Hodnocení mínus. Jeden chartista, nestraník, dva prognostici, jeden pravičák, druhý levičák. Nezáleží z jaké politické strany pochází, záleží na tom, zda je to člověk slušný a čestný. Bohužel, ani o jednom z nich si to nemyslím. Koho se dočkáme příště?

mortis69 ( 27. února 2014 02:15 )

Uslintaný socky tajně doufaj,že se Miloš zviditelní tím,že jim přidá Já osobně bych jim přidal-pořádnou lopatou po hřbetě Babčo měj se fajn,jdu na třetí do práce-někdo v tomhle státě totiž dělat musí

babcaa ( 27. února 2014 01:39 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa