Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Válka Babiš vs. Sobotka! Za náměstky nám nutí lidi od kmotrů, říká šéf ANO

Mezi lídry ANO a ČSSD Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou se rozhořel ostrý spor. Kvůli obsazení postů vlivných ministerských máněstků
Mezi lídry ANO a ČSSD Andrejem Babišem a Bohuslavem Sobotkou se rozhořel ostrý spor. Kvůli obsazení postů vlivných ministerských máněstků  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
27. ledna 2014
13:59

Mezi koaličními lídry je pořádně dusno. Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka omezili komunikaci na dohady o tom, jak to bude s náměstky pro nové ministry. ANO nechce ve svých resortech náměstky z ČSSD a od lidovců. A rázem je oheň na střeše! Tenhle nečekaný problém je však značně závažný. Babiš se již pustil i do samotného Sobotky. ČSSD prý navíc na náměstky navrhuje lidi od kmotrů.

Karty jsou rozdané jasně. ANO chce pro své ministry jako náměstky lidi, které si samo vybere. Dvojice hráčů na straně druhé, ČSSD a KDU-ČSL, zastává jiný názor - ministři mohou mít náměstky z řad svých koaličních partnerů. Vládní koalice tak dokazuje, že domluva v ní nebude vůbec snadná. Již ve středu přitom prezident Zeman jmenuje nové ministry. Problémy s ministerskými náměstky proto nyní gradují!

Babiš prý ukecává lidi, co berou půl milionu: Dělejte za 90 tisíc!

Andrej Babiš stále tvrdí svou. Za náměstky chce odborníky, nikoli politiky. Ani to přitom prý není lehké. "Jednám s lidmi ze soukromé sféry, z nichž někteří berou 300 až 500 tisíc měsíčně, a snažím se je ukecat, aby mi přišli pomoci za plat náměstka, což je 90 tisíc. A představte si, že se ještě najdou takoví lidé, kteří tuto zkorumpovanou zemi v rozkladu chtějí zachránit," řekl Babiš v rozhovoru pro Právo. A pro mladou frontu dodává: "Sobotka pořád tlačil, tak jsem řekl dobře, přineste nabídku vašich kandidátů za ČSSD. A my vám dáme nabídku na pozice náměstků s kompetencemi. Sobotka si ale následně řekl o klíčové pozice."

Oni se snad zbláznili, říká Babiš o ČSSD

A tady je právě možné jádro sporu. Babiš se usilovně brání, aby měl na ministerstvu financí náměstka pro oblast daní Jiřího Peřinu z ČSSD, kterého mu tam chce dosadit Sobotka. Peřina je bývalým šéfem finančního odboru Středočeského kraje z éry hejtmana Ratha. "Mně teď lidi píšou informace o panu Peřinovi, jak hospodařil v Hořovicích, jak na kraji a jak fungovala trojice Rath, Dolejš, Peřina. Tak sakra tohle má být u mně  náměstek pro daně?! To se zbláznili?! To je nepřijatelné," rozčiluje se Babiš. Vybral si prý již svého kandidáta - daňovou poradkyni členka a členku prezidia Komory daňových poradců Simonu Hornochovou, "která se obětuje a jde do státní správy za výrazně nižší plat".

Sobotkovi šéf ANO vzkazuje, že jestli chce mít přehled o dění na ministerstvu financí, nepotřebuje svého náměstka, ale má posílat své lidi na porady vedení. A na svém účtu na Twitteru Babiš uveřejnil rýpavou zprávu, že i Bohuslav Sobotka měl ve funkci ministra financí svou vlastní náměstkyni.

ANO: Nutí nám lidi od pražských kmotrů

Babiš pak nesouhlasí ani s dalšími náměstky. "Petr Hulinský jako náměstek pro sport na školství nebo Karel Březina na obraně. Vždyť tito lidé z pražské organizace ČSSD společně s bandou Bém, Janoušek, Hrdlička finančně zničili město Praha. Oni se podíleli na devastaci Prahy. Pro mě je Hulinský vážný problém, špatné jméno," dodává Babiš v MfD.

Sobotka však na nominaci Peřiny trvá. ČSSD pak podle něj musela odmítnou některé kandidáty ANO kvůli jejich nekompetentnosti. "Pro nás hrátky kolem náměstků nejsou důležité. Nechceme, aby tyto pseudoproblémy zdržovaly koalici, ČSSD se v tom vyžívat nebude," tvrdí premiér ČTK.

Schůzka politiků s miliardářem: Náměstek a Pařížská

ČSSD a KDU-ČSL se přitom na náměstcích shodnou podstatně snadněji. Přináší to však i pikantní situace, kdy ke společnému jednacímu stolu v luxusní restauraci v Pařížské ulici v Praze usedli budoucí ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Prý shodou náhod se v tom samém lokále objevil i miliardář a pražský developer Sekyra. I jeho by patrně obsazení pozice náměstka na průmyslu zajímalo. Podle Bělobrádka si však rozhodně tenhle štědrý sponzor lidovců žádné podmínky nediktoval a do vládních záležitostí nemluvil.   

ameiva ( 28. ledna 2014 01:41 )

Můj milý čtenáři, tak si to rozébéřeme, máš samozřejmě pravdu. Ale invektivy bez konkrétního řešení dané věci se vůbec, ale vůbec nikam nedobéřeme. Veselovský je pravicová chladná kuwa sama pro sebe. Uhlobaron Bakala to je chechtací pytlík od jisté doby. A celej národ přemýšlí, kde sehnat vatu, aby přežil dalších pár měsíců, takže nemá, nemá dosti sil, aby se pomstil zložádu.

ivuska1 ( 28. ledna 2014 00:24 )

Kde je spravedlnost ?! Jak je mozne ze ti hajzlove co nas stat tak rozkradli si nadale uzivaji nakradenych penez a nemaji zabaveny veskery majetek i ten co prepsali na pribuzne.

satanklaus ( 27. ledna 2014 20:51 )

U Babiše ani tak není podstatné jestli byl nebo nebyl agent StB, podstatné je že je jedním z největších současných mafiánů. Je to zjevné mimo jiné z toho co všechno ví a to co si může bez toho aniž by sám sebe ohrozil dovolit vykecat, samozřejmě na konkurenci, je jasným důkazem že to není jenom nějaký bezvýznamný mafiánek ale jeden z největších mafiánských gaunerů s pevným zázemím, velkou mocí a mocnou ochranou.

wandzi ( 27. ledna 2014 20:17 )

http://euro.e15.cz/svedci-babisovi-779464

satanklaus ( 27. ledna 2014 19:33 )

Takže ty fandíš tomu chytřejšímu mafiánovi, tedy tomu mnohem nebezpečnějšímu, více neodhalených zločinů díky chytrosti páchajícímu, více dojícímu stát, více škodícímu lidem, více agresivnímu? Tak to myslíš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa