Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kritičku dálnic vyrazili z ŘSD: Dostane místo zpět! Padák čeká generálního ředitele

Nový ministr dopravy Prachař vrátí do ŘSD šéfku kontroly kvality staveb Pošvářovou
Nový ministr dopravy Prachař vrátí do ŘSD šéfku kontroly kvality staveb Pošvářovou  (Autor: ČTk, Facebook)
Autor: ČTK, simao - 
27. ledna 2014
16:15

Pořádný veletoč se chystá na Ředitelství silnic a dálnic. Generální ředitel Pavel Kočica vyhodil kritičku kvality dálnic Miloslavu Pošvářovou. A navíc ji osočil, že de facto ukradla důležitou zprávu. Jenže budoucí ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) má jasno: Kočica dostane padáka, Pošvářová se vrátí!

Budoucí šéf dopravy Antonín Prachař (ANO) odvolá generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Pavla Kočicu a na ŘSD plánuje i další změny. Uvedl to dnes v ČT. Rozsekne tak ostrý spor mezi Kočicou a ředitelkou úseku kontroly kvality staveb Miloslavou Pošvářovou. Tu Kočica nedávno za pořádného rozruchu vyhodil.

Nový ministr z ANO: Pošvářová se vrátí!

Kočica přitom vede ŘSD od loňského října, kdy ho do funkce dosadil ministr dopravy Zdeněk Žák. Na ředitelství pro něj však už nebude místo. Prachař se rozhodl. Přidal se na stranu Pošvářové. "Paní Pošvářová má určitě své místo na Ředitelství silnic a dálnic," uvedl Prachař. Odvolaná ředitelka je přitom uznávanou odbornicí na posuzování konstrukcí mostů a vozovek a má zásluhy rovněž v oblasti přípravy soudních sporů státu se zhotoviteli. Připravuje také podklady pro řízení kvůli zvlněné dálnici D47 se společností Eurovia CS. "Jako předsedkyně komise jsem byla zodpovědná za to, že stát ten soudní spor vyhraje," uvedla Pošvářová v ČT.

Pošvářová se však také ostře opřela do vedení ŘSD a údajných korupčních poměrů ve společnosti. "Lidé v ŘSD nechtěli podepisovat příkazy ředitele, který jim nařizoval, že mají krást," tvrdila třeba v rozhovoru pro Týden a dodala další obvinění: "V ŘSD je spousta případů, kdy se nereklamovalo v rámci záruční doby, přičemž se reklamovat mělo. Mám důkazy o desítkách milionů škody pro stát, kdy se reklamace promlčely."

Šéf ŘSD Kočica: Pošvářová ukradla materiály

Šéf ŘSD Kočica Pošvářovou vyhodil kvůli údajnému "dlouhodobého odmítání pracovní komunikace a spolupráce s generálním ředitelem a dalšími členy vedení ŘSD a z důvodu neplnění pracovních úkolů". Tvrdil dokonce, že ukradla některé důležité materiály! A to právě ke sporu u dálnice D47. "Materiály nemáme. Vypadá to, že zprávu v podstatě ukradla," řekl MF Dnes Kočica.

Pošvářová to důrazně odmítla. Některé dokumenty pak Kočicovi nevydala prý proto, že šlo jen o dílčí výsledky expertíz a navíc o důkazní materiál ve sporu o D47. Bála se prý jeho vynesení z ŘSD. Ještě včera se do Pošvářové navážel i ministr Žák. Jeho nástupce Antonín Prachař však otočil - odvolání kritičky kvality dálnic a poměrů na ŘSD označil za nešťastné a za hranou stávajícího zákoníku práce.

hazha ( 28. ledna 2014 02:34 )

No tak snad to pro generálního ředitele nebude "zlatý padák" Tak jak to je ve vyšších sférách zvykem

japos22 ( 27. ledna 2014 19:22 )

Pravdu máš - ale na Sicílii by dopadla hůř

moiaza ( 27. ledna 2014 19:17 )

Poukážeš na mafiány a letíš. Běžná praxe jedné modré strany. Mafie je u nás zákonem chráněna.

ambree ( 27. ledna 2014 19:12 )

A vyslechl sis i druhou stranu? Já jsem si našla toto: http://www.rsd.cz/doc/Informacni-servis/stanovisko-reditelstvi-silnic-a-dalnic-cr-k-vystoupeni-milos lavy-posvarove-v-poradu-hyde-park-ct24-dne-23-1-2014 a v HYDE parku říkala pořád dokola to samé a popřela tam své vlastní tvrzení, co říkala dříve do TV. Ten dokument v příloze článku je jasný důkaz, že v HYDE parku lhala. Nic není černobílé.

namoroman ( 27. ledna 2014 18:13 )

Nevím co je zlo v tomto případě... Psal jsem, že tomu nerozumím. Takže jsem posoudil situaci, kterou vidím a víc toho nevidím. Kdybych viděl, tak bych věděl. Nestavěl jsem se na žádnou stranu, ale základní věci jsem okomentoval. Před chvílí v tv mluvil ministr dopravy a jeho argumenty mi připadaly rozumné. U Pošvářové vidím ten nedostatek, že neplnila své povinnosti. Jestli máš argumenty, tak je klidně napiš, já se rád nechám poučit - budu se snažit je pochopit. Zatím jsi nenapsal nic- jen to že mnou opovrhuješ ... a to je dost málo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa