Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bída šéfů českých dálnic: Dva obviněni kvůli škodě za půl miliardy, třetí dostal padáka

Bývalí šéfové ŘSD Petr laušman a Alfred Brunclík čelí obžalobě za údajné způsobení stamilionových škod státu
Bývalí šéfové ŘSD Petr laušman a Alfred Brunclík čelí obžalobě za údajné způsobení stamilionových škod státu  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
14. února 2014
15:56

Dvojice bývalých šéfů ŘSD Petr Laušman a Alfred Brunclík míří k soudu. V době, kdy tento státní podnik zažívá další personální převrat, byli obžalováni kvůli údajně značně nevýhodným pronájmům. První měl podle obžaloby způsobit státu škodu 114 milionů, druhý v součtu 420 milionů korun!

Pozice šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jako by byla prokletá. Skandály se to v tomto podniku jen hemží. Tím zatím posledním je obvinění dvou bývalých generálních ředitelů za to, že způsobili mnohamilionové škody státu. Mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 4 Libuše Jungová řekla Mladé frontě, která na případ upozornila, že obžaloba byla podána pro porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Petr Laušman podle obžaloby uzavřel nevýhodný pronájem kancelářské budovy na pražském Kačerově. ŘSD na nájmu zaplatí za deset let dvojnásobek částky, za jakou byla budova postavena, píše deník. Škoda? 114 milionů korun!

Alfred Brunclík pak údajně Laušmanovu smlouvu prodloužil (škoda dalších 245 milionů), vypovědět půjde až v roce 2022. A navíc se měl podepsat i pod nevýhodnou koupi pozemku v Běchovicích, kterou prý státu vznikla škoda dalších 175 milionů. Koncem loňského října přitom zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství stíhání Brunclíka v jiné kauze, zakázce na pronájem dálničních odpočívadel.

Šéf ŘSD Kočica dostal padáka, Pošvářová se ale nevrátí!

Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) přitom tento týden odvolal dosavadního generálního ředitele ŘSD Pavla Kočicu. Dočasně je řízením pověřen Jiří Mayer, ředitel úseku výstavby. ŘSD přitom přitahovalo v poslední době pozornost kvůli sporu mezi Kočicou a ředitelkou kontroly kvality silnic a dálnic Miloslavou Pošvářovou. Kritička stavu dálnic i poměrů na ŘSD dostala vyhazov, nový ministr Prachař se jí však zastal.

Odvolaná ředitelka se však nakonec na ŘSD nevrátí. Prachař jí nabídl místo externí poradkyně. Radit by měla v rámci podkladů k soudním sporům státu se zhotoviteli dálnic, což je prakticky to samé, co dělala na ŘSD. "Chceme dát veřejnosti jasný signál, že budeme spolu nadále spolupracovat a dělat všechno pro to, abychom současný stav v ŘSD zlepšili," uvedl Prachař.

19.3.1977 ( 14. února 2014 18:17 )

 a Drábek co????????jeho karty???????

moiaza ( 14. února 2014 17:21 )

Je neuvěřitelné, jak se pořád v naší republice krade! Normální smrtelník se nestačí divit. A že je pořád z čeho krást. A co ti, kteří kradli v miliardách? A co Klaus, který rozprodal větší část republiky? A co vláda, která zaplatila z peněz daňových poplatníků miliardové "nenávratné půjčky" bank? Tady se rozkradlo už tolik peněz, že nabýt těchto zlodějů, chdili bychom do důchodu v 55 létech a ve zdravotnictví bychom nemuseli platit žádné poplatky navíc.

black7011 ( 14. února 2014 16:23 )

Zavřete to tady!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa