Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Registr řidičů hodí stát na obce? Další zmatky v Kocourkově!

Vypořádá se nový ministr dopravy Antonín Prachař s problémy kolem registru vozidel a řidičů?
Vypořádá se nový ministr dopravy Antonín Prachař s problémy kolem registru vozidel a řidičů?  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
5. března 2014
13:43

Slovo "registr" se u nás v posledních letech změnilo takřka na sprostou nadávku. Problémy opakovaně byly jak s registrem na výplatu sociálních dávek, tak s registry řidičů a vozidel. Oba působily jako "zmetek", navíc pěkně drahý. Podle nejnovějších záměrů by však nyní měl z beder státu přejít tenhle problém na obce! Ty by se měly s registrem řidičů popasovat samy...

"Poslali nám mailem, že máme odkoupit počítače, programy, tiskárny a já nevím, co všechno," divil se starosta Moravských Budějovic Vojtěch Bařinka na idnes.cz informaci, že mají obce s rozšířenou působností nově řídit registry řidičů. "Působí to na nás tak, že ministerstvo dopravy zkouší, co si může dovolit a zda na tento pokus skočíme," rozčiloval se starosta.

Mail však prý přišel o dvou ředitelů odborů na ministerstvu, nikoli prý od ministra Prachaře (ANO). Ten kvůli němu údajně zuří, uvedla MfD.

Prachař se přitom dnes chystá navrhnout vládě prodloužení smlouvy s dosavadním provozovatelem centrálního registru vozidel, firmou ICZ. Ta dostala registr na starost loni v dubnu. Ministr z ANO však prosazuje prodloužení smlouvy bez nového výběrového řízení, uvedla ČTK. Smlouva by měla být na rok s půlroční opcí.

Současná smlouva na provoz systému končí 31. března. Výběrové řízení na provoz registru přitom vypsal Prachařův předchůdce z úřednické vlády Zdeněk Žák. Ten si s registry užil až až. "Kolaps dopravně správních agend, zejména centrálního registru vozidel nebo digitálního tachografu, nemůžeme připustit. Tyto systémy jsou důležité nejen pro řidiče, ale také pro práci policie," uvedl Prachař. Vyhne se další blamáži s registrem?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa