Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemocný Sobotka půjde za Zemanem v pátek. Vláda Einsteinů to nebude, říká Paroubek

Bohuslav Sobotka půjde za Milošem Zemanem v pátek. Zrod nové vlády přitom okomentoval i Jiří Paroubek
Bohuslav Sobotka půjde za Milošem Zemanem v pátek. Zrod nové vlády přitom okomentoval i Jiří Paroubek  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
7. ledna 2014
14:25

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka je sice nachlazený a pro dnešek zrušil svůj program, za Milošem Zemanem by se s návrhem na svou vládu měl vydat v pátek. Není jasné, jak pochodí. V seznamu má několik jmen, které Zemanovi nevoní. Rodící se vládní kabinet přitom podrobil kritice i expremiér Jiří Paroubek. O žádnou vládu politických Einsteinů podle něj nepůjde. Proč si to myslí?

Po podpisu koaliční smlouvy mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL a prozrazení všech jmen kandidátů na ministry Bohuslav Sobotka vyzval Miloše Zemana - všechny požadavky jsem změnil, teď mě jmenujte premiérem.

Jenže prezident Zeman již předem avizoval, že bude výběr nových ministrů připomínkovat . "Úkolem prezidenta je, aby zde nebyla nová Karolína Peake, nový Jaromír Drábek," tvrdil Zeman loni. Vadit by mu mohla třeba jména ministra zahraničí Zaorálka, či ministra obrany Stropnického.

Sobotka však doufá, že vše proběhne bez problémů. "S panem prezidentem se sejdu na základě mé včerejší (pondělní) žádosti v pátek. Donesu mu originál podepsané koaliční smlouvy a požádám ho, aby co nejdříve podnikl ústavní kroky vedoucí k rychlému jmenování nové vlády," uvedl dnes Sobotka, který však onemocněl, zrušil dnes veškerý svůj program a kurýruje se. Páteční termín schůzky by však v ohrožení být neměl.

Paroubek o nové vládě: Babiš v mnohonásobném střetu zájmů!

K Sobotkově návrhu vlády se již přitom vyjádřil i expremiér Jiří Paroubek. A rozhodně nešetřil kritikou. "Zdá se, že nebude složena – až na výjimky – z politických Einsteinů a myšlenkových magnátů. Naprostá většina ministrů nemá zkušenosti se státní správou," varuje Paroubek na webu vasevec.cz. Podivuje se třeba nad tím, že se ministerstva práce a sociálních věcí má ujmout neostřílený radní z Vysočiny Krčál, namísto zkušeného matadora a rutinéra Špidly. Nelíbí se mu ani Sobotkovy ústupky Babišovi a dodává: "Andrej Babiš se jako ministr financí dostane do mnohonásobného konfliktu zájmů."

Paroubek však doufá, že se Zeman proti Sobotkovi nepostaví na zadní a že "prezident nepůjde do přímého čelního střetu s většinou sněmovny o jmenování ministrů v situaci, kdy ztratil svůj meč i štít (tedy SPOZ a Haškovo křídlo v ČSSD)". Koalice má přitom ve Sněmovně většinu 111 křesel. Přesto bude pozice nové vlády podle Paroubka velmi zranitelná. "Prezident a v tuto chvíli neviditelná opozice v ČSSD čekají jen na svou novou příležitost. Na chyby vlády a jejích ministrů," dodal Paroubek. Sobotkově vládě pak věštecky dává zhruba rok a půl.

marmat ( 8. ledna 2014 00:44 )

VE VŠÍ ÚCTĚ-ZAHULTE,ZASMĚJTE SE, ZALEHNĚTE A ZAPOMEŇTE DISKUTOVAT

marmat ( 7. ledna 2014 22:29 )

Myslíte asi Bělobrádka....

marmat ( 7. ledna 2014 22:28 )

RÁDOBY ZVLÁDNUTÁ ZÁVIST... Dosť bolo EINSTEINOU !

sores ( 7. ledna 2014 16:43 )

Politici by si měli zkusit pár měsíců pobírat 10 až 13 tisíc prům.český plat a v tom okamžiku by v Česku bylo bezvládí. Nikdo by politiku nechtěl dělat. To mluví za vše. Prachy a MOC to by chtěl každý.

ivoadler ( 7. ledna 2014 16:16 )

Že se Sobotka nachladí jsem předpokládal. Před kamerami poletoval jako mladík jen v sáčku. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat. Taky se mi pár jmen nelíbí, především Zaorálek. Ten neví, čí je. Špidla? Stejný blb jako Zaorálek. Slyšel jsem, že co Špidla začal, to zhonil. Sobotka je slabý, ale byli i horší - hulvát Topolánek, intrikán Gross nebo zmíněný Špidla. Je načase ukončit Zemanovu exhibici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa