Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Batůžkář se zmijovkou Špidla: Zemanův nepřítel poradí Sobotkovi

Autor: simao - 
6. ledna 2014
17:24

Figuroval na seznamu kandidátů pro ministra, ale jeho jméno na dnešním brífinku nezaznělo. Vladimír Špidla součástí Sobotkova kabinetu nebude. Snad jako ústupek prezidentu Zemanovi. Měl bych však Sobotkovi alespoň radit! Na první pohled skromný politik s batůžkem, vytahaným tričkem a kdysi i zmijovkou na hlavě je zpátky.

Vládní parta ČSSD, ANO a KDU-ČSL dnes po podpisu koaliční smlouvy oznámila jména kandidátů na ministry. Objevila se mezi nimi i jména, se kterými bude mít prezident Miloš Zeman při jednání s Bohuslavem Sobotkou patrně problém - třeba ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, či ministr obrany Martin Stropnický. A nakonec i Jiří Dienstbier ml., o kterém se spekuluje jako o číslu 1 do voleb do evropského parlamentu a kterého si během prezidentské volby Zeman tak rád dobíral.

Mezi kandidáty na ministry však nakonec chyběl člen ČSSD a expremiér Vladimír Špidla, který serveru idnes.cz řekl: "Sestavování vlády je zvláštní žánr." Mohl se stát adeptem na ministra práce a sociálních věcí, v nominaci však tohle místo nakonec zabral radní z Vysočiny a bývalý člen KSČ Petr Krčál. Ústupek Miloši Zemanovi? Prezident Špidlu příliš v lásce nemá.

Zeman ho nesnáší. Sobotkovi poradí

Špidla se totiž rozhodně neřadí do tábora stoupenců prezidenta Zemana. Ještě v roce 2003 se podepsal pod Zemanovu prohru v prezidentské volbě. Zemana nepodpořil a stal se pro něj zrádcem. I loni pak Špidla doufal, že po přímé volbě na Hradě usedne někdo jiný. Přál Dientsbierovi ml. a v druhém kole i Schwarzenbergovi. Teď však bude Sobotkovi radit, jak se Zemanem vyjít.

Ani Špidla totiž po rozdělení ministerských křesel nepřijde zkrátka. Po Běle Hejné, své bývalé poradkyni, by se měl stát dalším členem týmu očekávaného premiéra Sobotky. Zatímco Hejná bude dělat Sobotkovi Nagyovou (tedy šéfku úřadu předsedy vlády), Špidla by měl být premiérovým poradcem. "Ano, je to tak. Chci využít jeho zkušeností bývalého eurokomisaře a bývalého předsedy vlády," potvrdil Sobotka.

Špidla, práce všeho druhu

Vladimír Špidla je přitom poněkud zvláštní úkaz. Z úřadu jej známe jako standardního politika v kvádru, i když zdaleka ne tak rázného, jako byl třeba "buldozer" Jiří Paroubek. V soukromí si však na nic nehraje. Tepláky, vytahané triko, batůžek na zádech, občas i zmijovka na hlavě... I tak jsme Špidlu nejednou mohli vidět.

Špidla přitom prošel v minulosti řadou zaměstnání - za komunistů pracoval jako památkář, archeolog, ale i dělník na pile, či ve skladu stavebnin. Po revoluci se pak stal šéfem úřadu práce, než se vydal dobýt mety ve vrcholné politice a stal se šéfem ČSSD, ministrem i předsedou vlády. A nakonec eurokomisařem pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti. Vášnivý milovník přespolního běhu si však v Bruselu nakonec svůj batůžek opět sbalil. A ohlásil návrat na českou politickou scénu. Zpátky do ministerského křesla to však nedotáhl. Alespoň prozatím.   

capitan_jorge ( 7. ledna 2014 11:01 )

"Hvězdný" tandem Sobotka - Špidla doplněný dalšími exoty, zejména z KDU-ČSL, znamená pro národ pohromu ve stylu přírodní megakatastrofy. Spasitelem by mohl být už jenom Zeman, aby napravil to, co oligofrenní voliči spískali.

spenatky ( 6. ledna 2014 19:18 )

To bys ho musel znát.

buban ( 6. ledna 2014 18:50 )

Andre-vy jste snad placený provokatér plesku, nebo osobní Kaldův kamarád. Jinak to není možné.

buban ( 6. ledna 2014 18:47 )

No tak svůj k svému. Špidla k Sobotkovi-opravdu dvojka k pohledání.

buban ( 6. ledna 2014 18:46 )

A kolik řečí umíš ty, podnikateli?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa