Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

ČSSD, ANO a KDU-ČSL určily ministry: Bude Miloš Zeman souhlasit s koaliční smlouvou?

Šéfové koaličních stran Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s podepsanými koaličními smlouvami
Šéfové koaličních stran Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) s podepsanými koaličními smlouvami  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
6. ledna 2014
14:41

Sociální demokraté, Babišovo hnutí ANO a lidovci dnes podepsali koaliční smlouvu a zavázali se ke spolupráci. Potvrdili také jména ministrů, kteří by měli usednout v čele jednotlivých resortů. Na tahu je však nyní prezident Zeman. Právě on rozhodne, zda jmenuje Sobotku premiérem a vysloví souhlas s touto vládou. 

"72 dní po volbách do poslanecké sněmovny je připravena kompletní koaliční smlouva," pochlubil se dnes šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. "Smlouvu podepisujeme ve čtyřech vyhotoveních, každá z koaličních stran si odnese jeden výtisk, jedno paré je určené pro prezidenta republiky," dodal. Šéfové koaličních stran se poté vydali na brífink, kde potvrdili jména adeptů na jednotlivé ministerské posty.

Na brífinku pak Sobotka vyjmenoval adepty na ministry za ČSSD a žádné překvapení se nekonalo. "Budeme tuto smlouvu aplikovat již při příštích zasedáních poslanecké sněmovny," dodal Sobotka s tím, že nyní chtějí strany postupovat ve Sněmovně čistě podle této dohody.

To Andrej Babiš se rozhodl veřejně obhájit výběr ANO. "Celé Vánoce jsem trávil hledáním ministra dopravy," uvedl Babiš. A zastal se šéfa dopravní společnosti Omega Servis Holding Antonína Prachaře (kandidát na ministra dopravy) a šéfa Lovochemie Richarda Brabce, který by se měl stát ministrem životního prostředí. "Rozhodně se nejedná o nějaký střet zájmů," tvrdí Babiš, sám šéf Agrofertu.

6. ledna 2014 došlo k podpisu koaliční smlouvy mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL 6. ledna 2014 došlo k podpisu koaliční smlouvy mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL | ČTK

Babiš: Stropnický jako ministr obrany je dobrá volba

Miliardář Babiš se také zastal herce Martina Stropnického, který by se měl stát ministrem obrany. Navzdory tomu, že s touto volbou Miloš Zeman nesouhlasí. "V rámci EU je jen jeden ministr obrany, který má nějakou vojenskou historii. Máme v EU v čele obrany i čtyři ženy. Pan Stropnický je dobrou volbou," vzkázal Babiš na Hrad. ANO přitom navrhlo do vlády také jediné dvě ženy - Věru Jourovou a Helenu Válkovou.

Na tahu je nyní prezident Zeman - ten buď vysloví souhlas s touto podobou kabinetu, a nebo bude mít výhrady. Pokud však odmítne jmenovat některého z ministrů, měl by k tomu mít zákonný či ústavní důvod. V opačném případě mu Sobotka hrozil dokonce žalobou, podanou k Ústavnímu soudu. "Podle mého názoru zde nejsou žádné faktické důvody, aby pan prezident odkládal jmenování nového premiéra. Poté by měl respektovat takto předložený návrh," řekl dnes Sobotka a dodal: "Tady, na půdě poslanecké sněmovny, jsme již učinili vše, co jsme učinit mohli."

Ministři za ČSSD

Předseda vlády: Bohuslav Sobotka

Ministr vnitra: Milan Chovanec

Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek

Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál

Ministryně pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier

Ministr průmyslu a obchodu: Jan Mládek

Ministr školství: Marcel Chládek

Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček

Ministři za ANO 2011

Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš

Ministr dopravy: Antonín Prachař

Ministr obrany: Martin Stropnický

Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová

Ministryně spravedlnosti: Helena Válková

Ministr životního prostředí: Richard Brabec

Ministři za KDU-ČSL

Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek

Ministr kultury: Daniel Herman

Ministr zemědělství: Marian Jurečka

salto ( 7. ledna 2014 10:05 )

Snad to nebude legrační 7% jako ódées?

salto ( 7. ledna 2014 09:59 )

andre... je vymaštěnej trouba, co by se měl léčit a pokud se léčí, tak by měl dostat silnější medikaci. S tím voslem totiž není žádná řeč dle přísloví: bav se s volem o sobotě, když jde v pátek na porážku Dyk von je tak blbej, že by ho do ódées nepřijali - takovejch tam mají přehršel

moiaza ( 6. ledna 2014 19:56 )

Modrá strako, nejedl jsi moudrou modrou kaši?

moiaza ( 6. ledna 2014 19:55 )

andreaslawicky. Tak zarytého modrého ptáka jsem ještě za 24 let po drsném převratu nezažil. Jeho zoufalé pindy mě už ani nezvednou ze židle, ale naopak. Skvěle se jeho ubohostí bavím.

osinek ( 6. ledna 2014 19:22 )

To jsou tvrdá fakta oracio! Nečas, Kalousek a Topolánek zvýšili za 6 let zadluženost ČR o NESKUTEČNÝCH 105%!!!!!To jsou tvrdá fakta Horacio! Co je ještě horší česká ekonomika se několik let (za pravicových vlád) propadala. A nyní je hrubý domácí produkt ČR na úrovni r.2007! Jak je možné,že ekonomiky všech sousedních zemí tj.Německa,Polska,Rakouska Slovenska již několik let rostou a tá česká nikoli! Proč i loni se česká ekonomika propadla o 1,2%,zatímco ekonomiky Slovenska Německa, rakouska a Maďarska rostly?!? Co ty na to NEZNÁLKU Horácio? Vrať se do pomocné školy? Když jseš "neiformovanej" (blbej?) a neznáš fakta, tak skromně MLČ!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa