Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Slovenský nácek hejtmanem aneb "Cigánský problém vyriešiť treba"

Ve volbách na Slovensku uspěl pravicový extremista Kotleba
Ve volbách na Slovensku uspěl pravicový extremista Kotleba  (Autor: isifa.com)
Autor: Aleš Půček - 
25. listopadu 2013
18:48

NÁZOR: Vítězství slovenského neonacisty Mariána Kotleby v slovenských krajských volbách, po kterých se stal županem (hejtmanem) Bánskobystrického kraje, svědčí o jedné věci. Ač Češi žehrají na stav politiky a potíže s Romy sebevíc, Slováci jsou na tom ještě mnohem hůř.

Marián Kotleba, bizarně působící postavička a šéf neonacistické organizace Slovenská pospolitost, se stal hejtmanem slovenského Bánskobystrického kraje. Vítězství mu přivedl mix tradičního slovenského vesnického nacismu a razantní protiromská rétorika. Kotleba zkrátka slíbil vyřešit cigánský problém a Slováci na to slyšeli. Proč se podobná situace neobjevila i u nás?

Chánov je vedle slovenských romských osad výspou civilizace

I Češi si přece rádi stěžují na problémy působené romskou menšinou. Tyto stesky lze zaslechnout dokonce i tam, kde se žádní Romové nevyskytují. I na těch nejkritičtějších místech je však situace mnohem lepší než ve slovenských romských osadách, které jsou často na úrovni středověku.

Ficova vláda a všechny předchozí slovenské vlády na tuto skutečnost kašlaly. Ačkoliv se Slovensko ekonomicky zvedlo, rozdíly mezi Bratislavou a zejména východními částmi Slovenska jsou enormní. Frustrace obyvatelstva se poté logicky obrací na ještě slabší jedince.

Slováci nemají žádného charismatického lídra typu Okamury

Češi rádi a často oprávněně nadávají na své politiky. Slováci jsou na tom ale ještě hůř. Levicový premiér Fico prakticky nemá konkurenci. Pravicová opozice je rozhádaná, její lídři by charisma mohli závidět i Petru Nečasovi a pravice na dlouho zdiskreditovala skandály za Dzurindovy vlády.

V Čechách se v podobné situaci objeví charismatický lídr, jehož jednoduchá řešení lze sice označit za populistická, ale kterého rozhodně nelze označit za nacistu. Slováci tuto možnost neměli. Na Slovensku se žádný John či Okamura nevyskytuje a dokonce i ten Babiš kandidoval raději v ČR.

Na Slovensku má buranství svou tradici

Marián Kotleba je sice postavička, která svým zjevem a projevem působí poněkud retardovaným dojmem, ale na Slovensku má z nějakého důvodu buranské vystupovaní ukřičených politiků svůj úspěch a tradici. Takový byl z balkónu močící šéf Národné strany Slota a svým způsobem i první premiér Vladimír Mečiar.

V ČR sice populismus nabírá na obrátkách, ale buranství zde má své hranice. A když se spojí s neschopným a posměch vzbuzujícím lídrem českých nácků Vandasem, není divu, že se otevřeným českým náckům na rozdíl od těch slovenských nedaří ve volbách prosadit.

Stát musí zastavit exekutorskou mafii a „podnikatele“ s dotacemi na bydlení

Tyto skutečnosti, ale neznamenají, že v České republice žádný romský problém neexistuje. Nemohou za něj přitom pouze Romové, ale i chybějící koncepce politiky státu i měst, která nechává sociálně slabší občany napospas exekutorské a lichvářské mafii a z obyvatel českých měst činí rukojmí v rukou „podnikatelů“ se státními dotacemi na bydlení.

Pokud se nepodaří tuto situaci v brzké době řešit, není možné vyloučit, že se nějaký uhlazenější  Kotleba časem objeví i u nás a otevření náckové získají víc než 0,86 procent, které trapní Vandasovci získali v posledních volbách.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa