Odbor správních agend Prahy 7 již Rafovi pokutu uložil, ten ale podal proti rozhodnutí rozklad. "Pokuta proto do dalšího rozhodnutí není platná," řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš. Rafa ani organizátoři výstavy s pokutou nesouhlasí.

Výstava Výběrové řízení na česko-romskou vlajku, která se konala letos v létě na vltavském nábřeží v pražské venkovní galerii Artwall, představovala návrhy na česko-romskou vlajku. Projekt podle autorů ukazoval, že Romové jsou Češi a jsou v Čechách doma. Trestní oznámení na její organizátory podali zástupci krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS). Autoři podle nich porušili zákon o užívání státních symbolů České republiky.

Policie si nechala zpracovat znalecký posudek, ze kterého vyplynulo, že umělec zákon porušil. Nejednalo se o trestný čin, ale o přestupek. Policie proto poslala podnět Praze 7, jejíž odbor správních agend zahájil přestupkové řízení. Rafu shledal vinným, zákon prý porušil zobrazením tří vlajek. Úřad mu proto vyměřil pokutu. Vokuš řekl, že byla stanovena na dolní hranici sazby. Její výši nechtěl upřesnit s odkazem na to, že přestupkové řízení je neveřejné. Podle informací ČTK je pokuta 2000 korun.

Umění?

Rafa uvedl, že na výstavě nebyly státní symboly nijak poškozeny ani zneváženy. "Dlouhodobě sleduji rostoucí nenávist vůči národnostním menšinám a upozorňuji na ni ve své umělecké tvorbě. Je smutné, že místo řešení tohoto stavu se státní orgány zaměřily na postih mé činnosti," poznamenal.

Zástupci galerie v tiskové zprávě uvedli, že se o trestním oznámení dozvěděli krátce po zahájení výstavy. "Spoléhali jsme však na posouzení společenského přínosu výstavy, vzhledem k tomu, že záměrem byla propagace myšlenky národnostní snášenlivosti. Rozhodnutí úřadu nás proto šokovalo. Jsme přesvědčeni, že státní orgány by neměly vycházet vstříc snahám o zastrašování umělců kritizujících rasismus v české společnosti," poznamenali.

Podle Vokuše se odbor správních agend, který vykonává státní správu, podnětem zabývat musel. Umělec prý zákon porušil, protože zákon uvádí, že na státní vlajce nesmí být žádné nápisy nebo třeba znaky.

Stejný zákon podle kritiků rozhodnutí úřadu často porušují třeba fanoušci, kteří na státní vlajku při sportovních utkáních napíší například jméno svého města. Podle Vokuše podobný případ úřad Prahy 7 dosud neřešil. "Kdyby ale takový podnět na podobnou věc přišel, přístupný přestupkový orgán se tím bude zabývat," podotkl.