Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Proces s nacistickou nevěstou: Zabila prý devět přistěhovalců a mladou policistku

Autor: simao, ČTK - 
6. května 2013
11:38

Německo upíná zraky k Mnichovu, kde začal obří proces s lidmi, vyznávajícími nacistické ideje. Jde o teroristickou buňku, v jejímž čele stála "nacistická nevěsta" Beata Zschäpe a její komplicové. Společně měli podle žaloby zavraždit devět přistěhovalců a policistku Michele.

Před zemským soudem v Mnichově se dnes objevila jedna z největších kauz s neonacisty od druhé světové - případ NSU (Národně socialistické podzemí). Hlavní aktérkou ostře sledovaného procesu je přitom údajná teroristka Beate Zschäpe. Se svými čtyřmi pomocníky čelí obvinění z podílu na deseti vraždách, vytvoření teroristického spolku a dalších závažných činů, včetně přepadení 15 bank.

Nacistická nevěsta

Beate založila NSU spolu s kamarády Uwe Mundlosem a Uwe Böhnhardtem. O jejich vztahu a podivném soužití ve třech se čile spekuluje. Za tahanice s těmito dvěma neonacisty si Beate vysloužila od médií přezdívku "nacistická nevěsta". 

V rozmezí let 2000 až 2007 měli společně zabít osm tureckých imigrantů, jednoho Řeka, mladou policistku Michele Kiesewetter, a na svědomí mají údajně i organizaci bombových útoků na přistěhovalecké čtvrti. 

Ještě než proces započal, spáchali však na útěku před policií Mundlos a Böhnhardt v listopadu 2011 sebevraždu. A Beate jako poslední hlava z teroristického tria nyní stanula před soudem, který potrvá patrně až do ledna 2014. Hrozí jí doživotí. Souzeno je i několik příznivců jejich hnutí.

Obavy z protestů krajní pravice

Dnešní začátek soudu, který má naplánovaných hned 85 stání, přitom vyhlíželi netrpělivě novináři i veřejnost. Řada lidí podle agentury DPA čekala celou noc, aby se dostala na jednání do sálu. Mezi zvědavci však byli i novináři, kteří nezískali při losování o akreditace rezervované místo.

Příznivci krajní pravice zatím nedorazili, jejich protestní akce se však v průběhu procesu očekávají. Přesto na průběh soudu raději dohlíží 500 policistů.

Policie také raději uzavřela široké okolí soudu a přímo před budovou rozmístila dvě řady mobilního oplocení. Upozorňovala však veřejnost, že opatření jsou preventivní a že žádné informace o dalším možném teroristickém útoku nezaznamenala.