Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman otočil: Uvažuje o premiérce Němcové! Nebo jen vyhrožuje levici?

Miroslava Němcová má stále šanci stát se první českou premiérkou
Miroslava Němcová má stále šanci stát se první českou premiérkou  (Autor: EPA)
Autor: simao, ČTK - 
24. července 2013
05:44

Že by se přece jen dostalo na premiérku Miroslavu Němcovou? Podle hradního kancléře Mynáře nemá špatné šance. Pokud totiž Rusnokova vláda nedostane ve Sněmovně důvěru, Miloš Zeman prý "velmi zvažuje", že dá důvěru k vládnutí pravici. A nebo je to celé od prezidenta jen jedna velká hra?

Situace kolem úřednické vlády Jiřího Rusnoka zatím stále nevypadá příliš růžově - nijak mohutné podpoře se ve Sněmovně těšit nemůže ani po vyjednávání premiéra s představiteli parlamentních stran růžově.

Pravicové strany nadále svorně tvrdí, že chtějí vládnout i po pádu kabinetu Petra Nečase (ODS) ony. A nikdo se jim vlastně nediví. Tvrdí, že nechtějí od rozdělané práce, ale ono to spíš vypadá, že se jim nechce od korýtek.

Kováčik (KSČM): 90% lidí pravici u vlády nechce

Situace je však zcela jiná na levici. Komunisté návrat ODS, TOP 09 a LIDEM nechtějí, prý si to nepřeje ani 90% občanů. O podpoře Rusnoka ještě budou jednat. "Začíná převládat takový ten přístup, že je třeba udělat vše pro to, aby se nevrátila dosavadní pravicová vláda," řekl včera novinářům předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik po jednání v Lánech s Milošem Zemanem, jak to vypadá u něj ve straně.

Jenže v Lánském zámečku už jednal i Jeroným Tejc (ČSSD) a jeho strana zatím stále zvažuje, zda Rusnoka a spol. podpoří, či ne. Sociálním demokratům se nelíbí třeba účast zázračně oddluženého Jana Fischera ve vládě. Chtěli by ze všeho nejradši předčasné volby, případně druhý pokus na sestavení vlády po Rusnokově selhání.

Kancléř Mynář: Němcová má šanci!

Druhý pokus na jmenování premiéra by přitom měl v případě, že Rusnok důvěru nezíská, i prezident Zeman. A podle kancléře Mynáře má nakonec blíž k vybrání pravicového kandidáta, což by bylo velké překvapení!

"Ve druhém kole by pan prezident velmi zvažoval dání mandátu pravicové koalici," tvrdí Vratislav Mynář. Jenže zároveň to vypadá, že jde o skrytý tlak Zemana na ČSSD, protože Mynář pokračuje: "Věřím, že se levice bude snažit být velmi zodpovědná, aby pan prezident nebyl nucen dát ve druhém kole mandát pravici."

Gazdík (TOP 09): Zeman chce záruku

Šéf poslanců TOP 09 Gazdík však věří, že pravice má skutečně šanci.  Pokud Zemanovi předloží důkaz místo slibů - aktuální seznam 101 poslanců, kteří by podpořili Miroslavu Němcovou (ODS). "Nestačily by mu ty podpisy z června, ale chtěl by podpisy aktuální," potvrdil Gazdík. Jak tahle tahanice o premiéra dopadne?

mnpv ( 24. července 2013 20:08 )

Blbe, co ti říká předpona vy? Asi nic. Jsi debil s měkkým, tak si to pamatuj.

itartas ( 24. července 2013 18:11 )

mememumu:

mememumu ( 24. července 2013 15:25 )

Nepovídej, blbečku, a kdopak tedy podle tebe získal většinu v parlamentu?

honza51 ( 24. července 2013 15:16 )

Ty jsi asi chyběl, když se vyhlasovaly výsledky posledních voleb do parlamentu, že? Jinak bys takovou krávovinu nemohl říkat. Ale tobě je to jedno, co je skutečnost a co tvoje přání. Jak jsem už psal, prostě HŇUP!!!

honza51 ( 24. července 2013 14:38 )

...a rybička zabrala...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa