Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman jednal o podpoře Rusnokově vládě: Bendu nepřesvědčil, Gazdík mu donesl slaninu a česnek

Za Milošem Zemanem do Lán přijela dnes trojice Tejc (ČSSD), Benda (ODS) a Gazdík (TOP 09)
Za Milošem Zemanem do Lán přijela dnes trojice Tejc (ČSSD), Benda (ODS) a Gazdík (TOP 09)  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
22. července 2013
20:41

Šéfové poslaneckých klubů ČSSD, ODS a TOP 09 Jeroným Tejc, Marek Benda a Petr Gazdík dnes dorazili na zámeček v Lánech, kde se prostřídali na návštěvě u Miloše Zemana. Prezidenta dnes totiž čekal maraton jednání o podpoře Rusnokově úřednické vládě. Co domluvili?

Anketa
Měla by Rusnokova vláda získat důvěru Sněmovny?
počet hlasujících: 3074
Anketa
Měla by Rusnokova vláda získat důvěru Sněmovny?
ANO
64 %
NE
36 %
počet hlasujících: 3074
Zatímco Jiří Rusnok se včera bez obalu přiznal, že si s Milošem Zemanem dali v zámeckém partu "frťana", trojice šéfů poslaneckých klubů o průběhu návštěvy u prezidenta mlžila. Jen Petr Gazdík (TOP 09) přiznal, že chtěl Zemanovi přivézt něco dobrého, a tak mu přinesl slaninu a domácí česnek.

Gazdík však Zemana nepotěšil. TOP 09 se podporu Rusnokově úřednické vládě dát nehodlá. A stejně tak je na tom podle Marka Bendy ODS. Bývalé vládní strany tak setrvávají na negativních pozicích. Benda přitom tvrdil, že se jej Zeman snažil nalomit. Dostatečně přesvědčivý však patrně nebyl.

Zato Jeroným Tejc z ČSSD se nechal slyšet, že sociální demokraté budou o podpoře ještě diskutovat. Vyjednávání o podpoře však podle Tejce komplikuje kauza kolem záhadně rychlého splacení milionových dluhů ministra financí Jan Fischera.

Tejc: Hlavně zabránit návratu Kalouska

Tejc ale Fischera označil za důvěryhodnějšího ministra ve srovnání s jeho předchůdcem Miroslavem Kalouskem (TOP 09). "Shodli jsme se, že by se neměla vracet pravicová koalice. Každý máme jiné cesty, jak tomu zabránit," řekl Tejc novinářům po jednání se Zemanem, které trvalo přes 2 hodiny. Tejc také opět mluvil o variantě, kdy by druhý pokus na sestavení vlády chtěla případně ČSSD.

Benda: Zeman ho nepřesvědčil

Marek Benda (ODS) se naopak snažil prezidenta přesvědčit, že případný druhý pokus by měl připadnout bývalé koalici ODS, TOP 09 a LIDEM se svojí kandidátkou na premiérku Miroslavou Němcovou (ODS). Strany už před jmenováním Rusnokovy vlády avizovaly, že mají na svou podporu 101 poslanců.

"Ptejte se pana prezidenta," však po jednání se Zemanem dodal Benda. Zemanova podpora pravicové vlády příliš pravděpodobná není. Benda však zároveň tvrdí, že ODS určitě Rusnoka a spol. nepodpoří. "U Rusnokovy vlády je úplně jedno, jaký má program. Vláda dělá vysoce expanzivní kroky ještě před důvěrou, takže si nedokážu představit, že by z našich řad nějakou důvěru dostat mohla," vysvětloval Benda.

Přesto pro Bendu v něčem tenhle výlet byl zajímavý. V zámečku v Lánech byl prý naposledy v roce 1992, když se připravovala nová Ústava ČR... Již včera přitom do Lán přijel vyjednávat se Zemanem Vít Bárta. A ten naopak podporu VV úřednické vládě přislíbil.

itartas ( 23. července 2013 15:36 )

to je úroveň...

salto ( 23. července 2013 11:58 )

Když už si tykáme: zeptej se někoho dospělého. Ono to tak opravdu bylo. Ono to chce trošku popřemýšlet (je-li čím) , srovnat si souvislosti a pak říct: ty vole von měl pravdu a blb jsem já

mememumu ( 23. července 2013 11:16 )

Chovej se slušně, huso.

mememumu ( 23. července 2013 11:15 )

A to jsi vyprodukoval sám, nebo jsi to konzuloval s konzumní lihovinou, blbe?

salto ( 23. července 2013 11:14 )

Ano, to je správný bolševický názor, připomíná mi to situaci, když USA nám řílali, že porušujeme lidská práva, tak jsme jim odvětili, že oni zase bijou černochy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa