Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Peake ustoupila: LIDEM zůstává ve vládě

Karlonína Peake a její strana LIDEM ve vládě zůstávají
Karlonína Peake a její strana LIDEM ve vládě zůstávají  (Autor: Blesk - Ladislav Křivan,Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, ljš - 
8. ledna 2013
18:55

To bylo řečí a výhrůžek a teď je vše jinak.  Vedení strany LIDEM dnes odvolalo rozhodnutí, že její ministři podají k 10. lednu demisi. Strana ve vládě zůstává a bude jednat s ODS a TOP09 i nové koaliční smlouvě.

Strana LIDEM zůstává ve vládě, vyjednávat bude s ODS a TOP 09 o nové koaliční smlouvě, která by měla být hotova do konce ledna. "Republiková rada strany dnes zrušila předvánoční usnesení o odchodu svých ministrů z vlády k 10. lednu," řekla novinářům předsedkyně LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake.

Nejmenší vládní strana podle své šéfky "vyslyšela žádost" koaličních partnerů. "Je to pragmatické, realistické rozhodnutí. Není to nic, z čeho bychom byli celí šťastní, a neočekáváme, že z toho vyjdeme pouze s tím, že nás všichni budou chválit," připustila vicepremiérka.

V nově chystané koaliční smlouvě chtějí LIDEM prosazovat své priority. Mezi nimi Peake na tiskové konferenci po jednání stranické republikové rady i jejího neformálního poslaneckého klubu zmínila schválení zákona o úřednících, přijetí balíčku snižujícího byrokracii a zákona o dohledu nad financováním politických stran, které má vláda vláda na stole ve středu. LIDEM také chtějí závazek, že v tomto volebním období už nebudou zvyšovány daně, a chtěli by též přijetí chystaného zákona o státním zastupitelství.

Vedení LIDEM před Vánoci rozhodlo, že straničtí ministři opustí kabinet k 10. lednu poté, co premiér Petr Nečas (ODS) po pouhých osmi dnech ve funkci odvolal Peake z postu ministryně obrany. Vadily mu její rychlé personální kroky ve vedoucích funkcích ministerstva, které udělala den po nástupu.

Toto usnesení dnes Peake označila za "zcela adekvátní reakci" na porušení koaliční dohody o výměně resortů dopravy a obrany. Vedení LIDEM je dnes zrušilo. Peake už mezi svátky začala dávat najevo, že právě takový postoj má její podporu, minulý týden z vedení strany rezignoval poslanec Viktor Paggio, který byl pro odchod do opozice.

Peake novinářům řekla, že počítá s kritickými hlasy na rozhodnutí ve vládě zůstat. "Bude se mluvit o tom, že zůstáváme ve vládě proto, abychom byli u koryt, abychom si pod zadky udrželi ministerská křesla," myslí si Peake. Zdůraznila ale, že pokud chce politik určitou věc prosadit, musí to činit skrze programové prohlášení vlády. "Z opozice neprosadíte téměř nic," dodala šéfka LIDEM.

emilt ( 20. ledna 2013 09:43 )

Erotický kalendář a prostituce v korupční vládě, co amnestuje zloděje a podvodníky, to na Peake sedí.

suov ( 18. ledna 2013 21:36 )

Ta k vůli penězům zradi i vlastní rodinu,,,,

suov ( 18. ledna 2013 21:34 )

Může tady občanům nějaký odborník vysvětlit, jak se může strana LIDEM roztahovat v parlamentě, když je nikdo nevolil? To občane nemůžou pochopit, že živí nějaké podvodníky v čele s Peak, o kterých občané nic neví,,,,

aknibas ( 18. ledna 2013 01:15 )

divat se na ně byl hnus hnusoucí, hlavně na ni - falešná prospěchářka. zajímalo by mne zda má děti a pokud ano.. asi jim to ve škole dávají druhé děti pěkně vypapkat

arcaben ( 17. ledna 2013 17:22 )

Píka věděla hned,že z vlády neodejdou=který rypouš dobrovolně opustí koryto plné chutných pomejí??!!Nejenže přeběhla a následně si uplácala novou politickou stranu,ale zároveň si přetáhla i legitimní poslaneckou imunitu z bývalé pol.strany VV a na tom vše dnes staví!Proto ji nikdo nemusel volit=hnus!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa