Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pracháč v podmínce: Bárta vydělal bokem 11 milionů!

Vít Bárta si bokem vydělal více než 11 milionů
Vít Bárta si bokem vydělal více než 11 milionů  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: Oldřich Tichý - 
9. července 2012
11:36

Kdo z poslanců si loni přišel bokem k poslaneckému platu na největší balík? Málokoho překvapí, že mezi prvními byl skutečný šéf Věcí veřejných Vít Bárta (38). Za prodej akcií bezpečnostní agentury ABL mu jeho bratr splatil více než 11 milionů korun. Bárta to uvedl v přiznání příjmů, které poslanci musí odevzdávat Sněmovně.

„Prodej akcií – splátka,“ napsal politik do první řádky svého oznámení o příjmech. A doplnil částku: 50 tisíc euro a 9 975 300 korun. V přepočtu tedy něco přes jedenáct milionů. Kolik přesně by měl bratr Bártovi ještě splatit není zcela zřejmé, hodnota poloviny agentura ABL se nicméně pohybovala kolem 100 milionů.

Více než Bárta si zřejmě vydělal jen ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09, 74), který jen za pronájem svých nemovitostí získal přes 12.5 milionu korun a další pozemky za půl milionu prodal.

Bárta dále přiznal také dary od stranického kolegy Michala Babáka (panenku Unicef za 30 tisíc) a od manželky Kateřiny Klasnové (výlet Orientexpresem za 119 tisíc korun).

Kromě příjmů politik-multimilionář uvedl, že má překlenovací úvěr ze stavebního spoření za 2,25 milionu a na leasing koupil auto za milion.

Bártova manželka a poslankyně Klasnová (34) přiznala příjem 144 tisíc z pronájmu bytu, manžel jí prý dal kolo za 48 tisíc a spolu s rodiči šperky za 80 tisíc korun. Také ona má dluh – hypotéku za 2,1 milionu.

Bárta s Klasnovou se v minulých dnech vrátili z dovolené v USA, kde se například proletěli nad Velkým kaňonem nebo jezdili na koních. Bártu na jaře soud potrestal podmínkou za uplácení vlastních poslanců, on se odvolal a čeká ho nový proces.

gevi ( 9. července 2012 20:39 )

Rath je nevinej. Ty prachy mu podstrčil Kubice osobně až, když zmláceného Ratha dovlekli na policejní mučírnu. Vlastně tam ani žádný prachy nebyly, jen mu Kubice výsměšně řekl: "Tak tebe ty lumpe chytili se sedmi miliony"

aronak ( 9. července 2012 13:25 )

To jsou ale přiznané peníze. Kolik jich "vydělali" bokem, které nepřiznali? To by teprve bylo číslo. Možná, že by republika byla bez dluhů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa