Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zločinci véčkaři: Bárta uplácel, Škárka se sám usvědčil, Kočí zralá na odstřel

Autor: Sandra Apostolidisová, jos, oj - 
13. dubna 2012
09:49

Šéf VV Vít Bárta je zločinec! Byl uznán vinným z toho, že nabídl Jaroslavu Škárkovi a Kristýně Kočí úplatek. Dostal podmínku 18 měsíců. Škárka byl odsouzen za podvod na tři roky natvrdo, 10 let nesmí působit jako poslanec. Kateřina Klasnová byla v šoku a skrývala slzy. Soudce vyzval policii, aby prověřila Kristýnu Kočí z důvodů možné křivé výpovědi.  

Padni, komu padni. To bylo protikorupční heslo strany Věci veřejné, když se ucházely o voličské hlasy. A tak padlo. Véčkařský boss Vít Bárta je podle soudu zločinec, který uplácel své ovečky Škárku a Kočí. O výši trestu se dá spekulovat, k tomu, aby šel za mříže natvrdo, chyběly pádnější důkazy.

Poraženým na celé čáře je tragikomická figurka jménem Jaroslav Škárka. K soudu přinesl důkaz, který nakonec usvědčil jeho samotného z podvodu. Navíc soudce Jan Šott ukázal, že je citlivý k tomu, když mu někdo lže tak hloupě, že ve svých vlastních blábolech se sám ztrácí.

To je případ i třetí do party, která podle mnohých do basy také patří. Blonďatá bestie Kristýna Kočí podle soudce několikrát lhala, jindy záměrně zapomínala či zlehčovala důkazy, které hovoří o tom, že i ona se do nechutné korupce namočila. "Policie by měla prověřit, zda se Kristýna Kočí nedopustila křivého obvinění," uvedl soudce Jan Šott, který z celého odporného procesu vyšel jako muž, kterému není spravedlnost cizí. Alespoň se to zdá. 

Video Zmatek který nastal po skončení soudního jednání - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Blb Škárka usvědčil sám sebe

"V případě pana Škárky je paradoxem celého řízení to, že o rozsudku a nepodmíněném trestu podle všeho rozhodl důkaz, který soudu předložil samotný Škárka. Manipulace s důkazy zřejmě byla v jeho případě také důvodem pro uložení poměrně přísného trestu. Kvalifikace soudu musela překvapit nejen pana Bártu ale i jeho obhájce.  Soudu sice úspěšně prokázali, že šlo o půjčku. Ve svém úsilí ale zapomněli, že bezúročnost půjčky by vzhledem k situaci sama o sobě mohla být úplatkem," sdělila Blesk.cz advokátka Zuzana Kratěnová z kanceláře VDNU Legal.

SOUD S BÁRTOU A ŠKÁRKOU MINUTU PO MINUTĚ:

11:42 - Zdrcený Vít Bárta s manželkou Kateřinou prochází špalírem novinářů, do řeči jim vůbec není. Bárta oznámil, že pozastaví členství ve straně a že končí jako šéf poslaneckého klubu. 

11:41 - Bárta i Škárka se na místě okamžitě odvolali proti svému trestu

11:22 - Soudce Šott sice přijal obhajobu Víta Bárty, že z jeho strany šlo o půjčku, ale soudce uvedl, že to byla půjčka zavazující. "Na otázku, zda lze půjčku hodnotit jako neoprávněnou výhodu, soud odpovídá jednoznačně kladně," řekl soudce. Půjčka i úplatek jsou podle soudu dvě veličiny, které se mohou naplnit zároveň.

11:13 - Soudce se podivuje na tím, že mezi přijetím úplatku a oznámením úplatku Kristýnou Kočí, uplynul celý týden. Kočí to zdůvodnila tím, že nevěřila policii, kterou přes ministra Johna prý ovládal Bárta. Soudce se domnívá, že policie by měla nyní prověřit i Kristýnu Kočí, zda se nedopustila křivé výpovědi.   

11:06 - "Nebudu to zatím komentovat, poradím se nejprve s právníkem," uvedl v SMS zprávě Škárka.

10:58 - Soudní síň je zcela zaplněna veřejností a novináři. Mnozí stojí i na chodbě. V síni je velmi těžký vzduch. 

10:54 - Soudce Šott popisuje Kočí a Škárku v podstatě jako nedůvěryhodné kašpary, kteří se zamotali do vlastních lží. Soudce nechápe, že se Kočí k nahrávce na jedné straně nechtěla vyjadřovat s tím, že ji účelově sestříhala Česká televize a na straně druhé šla klidně na divadelní hru, která byla touto nahrávkou inspirována.

10:42 - Soudce Jan Šott nyní hovoří o tom, jakou roli v celém případu měla Kristýna Kočí. Podivuje se nad nahrávkami, které pořídila, nad jejím vulgárním slovníkem v kavárně, kdy popisovala cosi, co ze všeho nejvíc připomíná stranický puč

10:35 - S hodně šokovaným výrazem ve tváři sleduje finále procesu také Bártův kamarád režisér Vít Olmer.

10:34 - Bárta po celou dobu prkenně sedí s rukama v klíně a hledí kamsi do prázdna. Škárka naopak má na tváři polo hysterický úsměv.

10:30 - Pohled na Kateřinu Klasnovou je až žalostný. Zírá do prázdna a má svěšené koutky úst.

10:28 - Soudce Šott nyní hovoří o nahrávce, kterou Škárka soudu předložil. Soudce zdůvodňuje s odkazem na znalecké posudky, že nahrávka pochází z jiného data, než jak Škárka uvedl. Šott do detailu popisuje, jak se tím Škárka dopustil podvodného jednání. 

10:26 - Kateřina Klasnová neustále posílá SMS zprávy a snaží se za každou cenu ovládnout emoce.

10:24 - "Bárta musí složit funkci a měl by odejít ze Sněmovny," sdělil pro iDnes.cz ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

10:22 - Jaroslav Škárka se při čtení odůvodnění rozsudku intenzivně radí se svým právníkem a zběsile cosi hledá v telefonu. 

10:20 - Podle soudce Jana Šotta Škárka vylákal peníze z Bárty s tím, že je použije na Bártovu politickou diskreditaci.

10:13 - Kateřina Klasnová zírá s otevřenou pusou. Herečka a Bártova kamarádka Simona Chytrová má slzy v očích. Michal Babák se snaží zachovat kamenný výraz.

10:07 - Vynesení rozsudku bylo narušeno mužem, který volal hesla o ochraně demokracie, odkazoval na revoluci v roce 1989 a zvonil svazkem klíčů. "Demokracie je v prdeli. Vrátili jsme se o 23 let zpátky," řval u soudu i muž, který se na začátku procesu označil za milence Kristýny Kočí. Další muž byl vykázán proto, že se mu nelíbilo, že nemůže při vynesení rozsudku fotografovat.  

10:04 - Soudce Jan Šott odsuzuje Víta Bártu k podmínce a k propadnutí částky, kterou nabízel jako úplatek. Jaroslav Škárka dostal tři roky nepodmíněně za podvod s nahrávkou.     

10:02 - Na výsledek soudu čeká netrpělivě i Jaroslav Škárka, i jemu hrozí odsouzení kvůli přijetí úplatku.

10:00 - Bárta přišel v doprovodu Klasnové, již dříve uvedl, že pokud bude odsouzen, skončí v politice. Podle své manželky by složil i poslanecký mandát. 

9:55 - Kristýna Kočí ve čtvrtek uvedla, že zatím netuší, zda dorazí k  Obvodnímu soudu pro Prahu 5 poslechnout si rozsudek nad Bártou.

 

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby se zařadila mezi jeho věrné ovečka a kriticky proti němu nevystupovala.

 

Škárkovi pak dal údajně 170.000 korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil.

 

Oba muži obžalobu opakovaně odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč.

aluman ( 16. dubna 2012 00:37 )

Za prvé se trapně opakuješ a zadruhé stále mícháš hrušky a jabka Tvoje reakce na moje tvrzení o pochybném rozsudku z čistě právního pohledu je slušně řečeno nelogická.

aluman ( 15. dubna 2012 17:06 )

Aha, tak nejen natvrdlej, ale i mimo

aluman ( 15. dubna 2012 15:30 )

Seš natvrdlej? Je úplně jedno, co to bylo. Pro rozsudek je jediné podstatné co bylo a co nebylo dokázáno. A vzhledem k tomu, že uplácení, jako takové, nebylo dokázáno, je rozsudek dost na pováženou. Mícháš dohromady hrušky a jabka

aluman ( 15. dubna 2012 13:08 )

Já píšu, že na hraně zákona bylo jeho odsouzení, ne o tom, jak má jednat politik. To je zase jiné téma.

hejhej ( 15. dubna 2012 09:59 )

Ono už není kde makat,všchno je rozkradeno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa