Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hysterik Bárta u soudu: Včera pláč, dneska smích

Autor: jos, Sandra Apostolidisová, ČTK - 
8. března 2012
14:55

Jaroslav Škárka, který je spolu s Vítem Bártou (VV) souzen v korupční obálkové kauze, donesl soudci nahrávku, která podle něj dokazuje, že ho véčkařský boss uplácel. Lenka Andrýsová popsala, jak s Kočí vařily. Proces roku, na který si Bárta vzal i exšéfa špiclovacího komanda firmy ABL Koska, sledujeme ONLINE. Včera jsem viděli Bártovy slzy, dnes jeho hysterický smích.

Bártovi s Škárkovi dnes u soudu zatápí další poslanci Věcí veřejných. Vypovídá Lenka Andrýsová či Karolína Peake. A je to opět tragikomická show, jak si všiml už i prezident Klaus. Zajímavé bude i to, co prozradí bratr Víta Bárty, který po něm převzal detektivní agenturu ABL.

ONLINE:

16:25 - Soudce přerušil jednání, pokračovat se bude opět zítra. Přelíčení začíná v 8:30.

BLESK.CZ: A nová politická reality show pokračuje dál! Stihne Bárta do rána nabít baterie do všech štěnic?

16:18 - Jako jeden z posledních vystoupil Humlův spolupracovník Šlechta. Škárka i Kočí měli podle něj strach z Bártovy ABL. "Já praktiky ABL znám a ten strach chápu."

16:02 - A výpovědi obou stran se "překvapivě" nadále rozcházejí... Po poslankyni Drastichové, která opět tvrdila, že Bárta nabízel svým kolegům pomoc v případě nouze, vystoupil Aleš Hanzl, asistent Kristýny Kočí. Potvrdil, že mu Kočí loni v březnu řekla o úplatku, který od Bárty dostala.

BLESK.CZ: Jak dnes poznamenal premiér Nečas: Pohled do útrob té či oné vládní nebo nevládní politické strany obvykle není příliš příjemný a hezký...

15:40 - Škárka zmínil, že svědek Chaloupka se k Bártově případu vyjádřil již na svém blogu v příspěvku "Veřejná poprava Víta Bárty". Chaloupka zde píše, že je mu jedno, na co Bárta peníze použil, ale není mu jedno, že je faktický šéf VV díky soudní "frašce" vláčen nespravedlivě špínou. Situace je prý stejná, jako když ve středověku upalovali čarodějnice nebo když komunisté trestali odpůrce. A lid prý chce vidět krev.

BLESK.CZ: Vít Bárta je podle řady véčkařů učiněný Mirek Dušín. Jen veřejnost a pár jedinců, jako třeba Huml, který se podle Chaloupky ve VV údajně nikdy necítil být jedním z nich, to prý bohužel nepochopili.

15:22 - Chaloupka během svědectví mimochodem přiznal, že byl proti snižování poslaneckých platů. "Takových nás, kterým vadilo snížení náhrad, ale bylo víc," dodal, aniž by jmenoval.

BLESK.CZ: Tak tohle už opravdu nikoho nemůže příliš překvapit, že si poslanci na vlastní platy sahat nechtějí. Alespoň tomu lze věřit bez výhrad.

15:30 - I Chaloupka tvrdí, že si řadu věcí nepamatuje. "Snažím se nečíst média, abych si zapamatoval, jak to všechno vlastně probíhalo."

15:10 - V obhajování Bárty pokračuje i další véčkař, poslanec Otto Chaloupka. "Pan Bárta nám říkal, že jde o půjčku," říká o penězích pro Kristýnu Kočí.

15:05 - Bártovi se po přestávce vrací apetit a brání se Humlovým nařčením. Označil dlouholetého policistu Humla za jednoho z pučistů, kteří systematicky očerňují ABL. Bezpečnostní agentura Humla prý určitě nesledovala.

15:00 - O přestávce si Bárta pochutnával na pralinkách. Klasnová mu je dávala se slovy, že jsou od cizího kluka. Přinesl mu je na posilněnou, protože mu prý fandí.

14:45 - "Loni v dubnu pod okny mé poslanecké kanceláře audina, která mě odposlouchávala," pronesl Huml u soudu. Bárta se ho nato zeptal, proč to nenahlásil. Huml prohlásil, že si to vyčítá.

14:37 - Huml nenechává na Bártovi nit suchou. Ten na jeho výroky reaguje pobavenými úsměvy i kamennými obličeji.

14:22 - Dalším svým tvrzením Huml šokoval i státní zástupkyni. "Na Kosárkově nábřeží jsem byl jednou. Byla to porada náměstků ministerstva vnitra," vyrazil Huml dech Vrbové, která nemohla uvěřit, že by porada náměstků ministra vnitra probíhala u Bárty v bytě.

14:20 - "Připadal jsem si jako v Jiříkově vidění, když nám před jednáním poslaneckého klubu začal pracovník ABL odebírat mobily," uvádí Huml. Údajně mu prý také bylo řečeno, že pokud si nenechá přiřadit asistenta ABL, nedostane žádnou funkci.

14:12 - Huml tvrdí, že John bral od Bárty jakousi rentu, pravidelně prý 150 tisíc měsíčně.

BLESK.CZ: To je cena Radka Johna za to, že Bártovi dělá šaška?

14:08 - Podle Humla byl Škárka vázán straně směnkou na deset milionů

14:01 - Huml vypověděl, že dostal nabídku, aby jeho studio natočilo spoty pro Věci veřejné. Odmítl. Nechtěl prý být Bártovi zavázán.

13:54 - Do soudní sině přišel další rebelující poslanec Stanislav Huml

13:41 - Ministr Dobeš uvedl, že Škárka si opakovaně půjčoval peníze od něj i od Bárty. "Poprvé jsem mu půjčil 25 tisíc kvůli dluhu jeho exmanželky a podruhé 30 tisíc," upřesnil Dobeš.

13:17 - K soudu dorazil ministr školství Josef Dobeš. Na chodbě hlaholil a Bártu pozdravil veselým "Ahoj Vítku". Ten mu odvětil "Ahoj Pepo". Očekává se, že bude svědčit v Bártův prospěch.

BLESK.CZ: Kdyby se náhodou Vít Bárta ocitnul za mřížemi, může mu Dobeš jako bývalý vězeňský psycholog léčit duši. Nebo alespoň vyprávět veselé historky z ministerstva, když po jeho chodbách ještě chodil Ladislav Bátora.

Dobeš uvedl, že Škárkovi půjčoval on i Bárta Dobeš uvedl, že Škárkovi půjčoval on i Bárta | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

12:50 - Jaroslav Škárka považuje Karolínu Peake za nedůvěryhodnou svědkyni. Podle něj patří mezi Bártovi lidi a ctila jeho kodex.

BLESK.CZ: Jenže kde mezi véčkaři sehnat důvěryhodnou osobu, že?

Pekae si vzala k soudu na klopě soba. Nebo to je jelen? Pekae si vzala k soudu na klopě soba. Nebo to je jelen? | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

12:15 - Svědkyně Karolína Peake uvedla, že o Škárkovi bylo známé, že má finanční těžkosti. Když jí Kočí řekla, že jí Bárta uplácel, zůstala Peake v klidu. "Přišlo mi to bizarní," uvedla Peake.

11:40 - Dalším do party je véčkař Lukáš Vích, který pořídil u kávičky nahrávku Kristýny Kočí, jak se kasá, že s podporou Václava Havla v zádech položí současnou vládu a rozjede nový projekt. Vích přiznal, že neumí přetáhnout nahrávku do počítače a proto vyžil pomoci redaktora České televize. Jeho technická negramotnost vyvolala v jednací síni salvu smíchu. Smál se i včerejší uplakánek Bárta.

Pobavila ale i Víchova vzpomínka na večer plný kvalitního vína. "Přišel jsem do baru, tam seděla Kočí a Andrýsová, popíjely, když se nenápadně vytratily, tak mi přinesl číšník účet na 24 tisíc."  Vích tím dokládá, že si Kočí žila na vysoké noze. "Nekupovala si vína v Albertu, ale něco lepšího," popisuje život vrcholné političky Vích. "Je to kabaret," odmítá Víchovo svědectví Škárka a Kočí jen kroutí hlavou.

BLESK.CZ: Člen strany, která chtěla využívat referendum na internetu, neumí přetáhnout soubor do počítače. Ach jo.

Lukáš Vích přiznal, že neumí přetáhnout nahrávku do počítače Lukáš Vích přiznal, že neumí přetáhnout nahrávku do počítače | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

11:15 - Zatímco si Kočí sedla dál od týmu Víta Bárty, usrkává ledový zelený čaj neustále něco ťuká na mobil, Kateřina Klasnová se posilňuje dobrou kávičkou a zákuskem, které přinesli její kamarádi Vít Olmer se Simonou Chytrovou.

BLESK.CZ: Víte Olmere a Simono Chytrová, je opravdu chytré veřejně sázet na padlé koně?

10:49 - Vypovídá Bártův bratr Matěj - v současné době majitel agentury ABL. "Bratr mě požádal, ať vyndám ze sejfu peníze a rozdělím je do obálek. Rozdělil jsem je do čtyř obálek a napsal dvakrát iniciály VB a jednou KK a JŠ. Dal jsem je do jedné velké obálky, pro kterou si přijel bratrův řidič," popsal současný šéf špiclovací agentury ABL, jak to chodí doma u Bártů.

BLESK.CZ: Dáváte si pod stromeček peníze? A píšete na vánoční papír iniciály? Nebo třeba jen "pro brášku od Ježíška"? A jsou to vážně dary? Nebo si tím chcete někoho zavázat či uplatit?

Matěj Bárta u soudu uvedl, že peníze pro bratra vybral ze sejfu a rozdělil do obálek Matěj Bárta u soudu uvedl, že peníze pro bratra vybral ze sejfu a rozdělil do obálek | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

10:38 - Záda Vítu Bártovi v soudní síni jistí Pavel Kosek. Ten byl ředitelem speciální divize firmy ABL, řídil špiclování komunálních politiků. Do týmu Víta Bárty se hlásí také politolog Jan Kubáček, či mluvčí VV  Pavel Reichard. Skupinku zdobí blonďatá hlava vystudované teoložky Kateřiny Klasnové.

BLESK.CZ: Husitská teoložka Klasnová v rozhovoru s exšéfém špiclovacího komanda Pavlem Koskem? Ne, to není scénář béčkového filmu, to je realita.

Muž v pozadí se jmenuje Pavel Kosek a v Bártově ABL měl na starosti shánění kompromitujících materiálů na regionální politiky Muž v pozadí se jmenuje Pavel Kosek a v Bártově ABL měl na starosti shánění kompromitujících materiálů na regionální politiky | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

10:24 - Do svědectví často vstupuje svými výstupy Vít Bárta. Každý svůj výstup uvozuje větou - Mám potřebu se vyjádřit. V zádech už má svou manželku Kateřinu Klasnovou, která přišla o několik minut později.

10:01 - Suchá také u soudu popisuje, že jí kolegyně Drastichová řekla, že jí Radek John řekl, že Kočí si řekla o 6 milionů na kabelky. Radek John ale ve středu u soudu řekl, že si nepamatuje, že by někdo řekl, že si Kočí řekla o 6 milionů.

BLESK.CZ: U véčkařů by to chtělo nahrávat každé slovo úplně všech členů, aby všichni věděli, co kdo řekl a co kdo neřekl. A zda se náhodou nepřeřekl.

Jana Suchá se snažila vzpomínat, co kdo řekl a jak to myslel Jana Suchá se snažila vzpomínat, co kdo řekl a jak to myslel | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

9:49 - Po Andrýsové vypovídá její kolegyně Jana Suchá. Popisuje, jak se Bárta o své ovečky staral, jak jim poslanecký plat dorovnával půjčkami. "Ptal se mě, zda jsem s platem v pohodě. Řekla jsem, že půjčku nepotřebuji," uvedla Suchá.

BLESK.CZ: Sláva, alespoň jedna véčkařka, která vyjde s "ubohým" poslaneckým platem!

9:31 - Jaroslav Škárka se Andrýsové ptal, zda při vstupu k VV prošla psychotesty, které vykonával bývalý vězeňský psycholog a současný (dle Klause nejlepší) ministr školství Josef Dobeš. Andrýsová odpověděla, že nikoliv.

BLESK.CZ: Je možné, že ale na testy už zapomněla, nebo jí byly vygumovány z hlavy?

Lenka Andrýsová popsala, jak s Kočí vařily a co se probíralo Lenka Andrýsová popsala, jak s Kočí vařily a co se probíralo | Zbyněk Pecák, Ladislav Křivan

9:07 - Andrýsová podle svých slov nebyla přesvědčená, že Bárta dal Kočí úplatek a proto to nehlásila. Když to u soudu popisovala, vstoupila do síně zrovna Kočí. Když Andrýsová ukončila výpověď, ani kamarádku Kočí nepozdravila. Dělala, že ji nevidí. Kočí na to reagovala povzdechem a kroucením hlavy.

BLESK.CZ: Je otázkou, zda tyto dvě blonďaté političky spolu ještě někdy něco uvaří. Něco, z čeho nebude špatně.

8:51 - Lenka Andrýsová u soudu popisuje, jak jí Kočí 2. dubna u vaření řekla o obálce od Bárty. To ještě netušila, jaký z toho vaření vznikne guláš. "Když mi to říkala, šeptala. Říkala, že se setkala s Bártou a že má dojem, že jí dal úplatek. Nedokázala mi říct, proč si ty peníze vzala. Nechápala jsem ji," uvedla Andrýsová, která k soudu dorazila v modrých šatech připomínajících pytel.

BLESK.CZ: Možná podobný pytel měla na hlavě před rokem Kočí, když ji vezli na utajené místo za Jaroslavem Škárkou.

Video  Škárka přinesl k soudu nahrávku, která může poslat Bártu za mříže  - Sandra Apostolidisová
Video se připravuje ...

8:40 - Jaroslav Škárka předal soudci Janu Šottovi nahrávku, která má dokazovat, že mu Vít Bárta nabídl úplatek. Soudce chce ale i zařízení, kterým nahrávka byla 29. března pořízena. Škárka slíbil, že do pondělí k soudu donese i nahrávací zařízení. "Mám ho v Plzni," pochlubil se Škárka. Nahrávku budou muset prozkoumat experti.

Úplatky? Nebo jen půjčky hodného Vítka Bárty?

Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170.000 korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV.

Škárka prý úplatek vzal a část použil. Oba muži v pondělí obžalobu odmítli. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč. Škárka se zase hájí tím, že si peníze nechat nechtěl.

kamcerka ( 10. března 2012 17:46 )

Víte, co mne na tom všem nejvíce vadí, Že v případě, že Bárta a spol půjde bručet, tak jim bude dál vyplacený poslanecký plat.

kamcerka ( 10. března 2012 17:44 )

To je na palici, jak tomu dorovnávání říkaji prý půjčky. To všichni mají tak malý příjem i po odečtení? A kdy chtěli ty půjčky splatit? když by byli furt švorc. jsou to lháři. Strach z barty, že budou vyloučení, to je teď stejně už šum a fuk. Bárta je hnus fialový.

versutus ( 10. března 2012 11:30 )

A takovýto cvok v této zemi dělal ministra. Tady je možné bohužel úplně všechno.

repro ( 9. března 2012 18:42 )

Je to blázen. Regulérní

almr ( 9. března 2012 18:38 )

Doufám ,že tito zmetci a další co jsou ve vláde skončí tam kde patří. http://www.narodni-rada.cz/ .Šiřte rychle.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa