Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr Besser: Tajil podnikání s odsouzeným korupčníkem

Jiří Besser v majetkovém přiznání zatajil, že ej společníkem firmy vlastnící nemovitost na Floridě.
Jiří Besser v majetkovém přiznání zatajil, že ej společníkem firmy vlastnící nemovitost na Floridě.  (Autor: David Tesař)
Autor: ČTK - 
2. prosince 2011
17:28

Minister Kultury Jiří Besser tajil v majetkovém přiznání zatajil svou účast ve společnosti Comoros Group vlastnící nemovitost na Floridě. Jeho společníkem byl Pavel Hrách, který je odsouzený za korupci. Premiér Petr Nečas si ho kvůli otmu pozval na kobereček.

Informaci přinesl zpravodajský server Aktuálně.cz. Hrách podle serveru uplácel vlivnou manažerku státní konsolidační agentury Radku Kafkovou.

Ministr kultury přiznal, že o Hráchově korupčním skandálu věděl. Dal ale najevo, že mu to dosud vůbec nevadilo. "V době, kdy jsem mu pomáhal, ten příběh takto nestál, nebylo to pravomocné. Věřil jsem mu, že to tak není. Soud má jiné zjištění, já to akceptuji, ale není to tak, že bych s panem Hráchem kvůli tomu nešel na pivo," řekl serveru Besser.

Nečas novinářům řekl, že informaci má pouze z médií a o věci chce s ministrem hovořit. "Situaci by stavělo do nového světla, jestli byl porušen zákon," konstatoval.

Na ministrův podíl ve společnosti Comoros Group ve čtvrtek upozornil internetový deník Insider. Besserovi podílníci jsou podle listu ministrovi přátelé, s nimiž se údajně zná od dětských let. Za to, že opomněl svůj podíl v podniku zveřejnit v daňovém přiznání, je ministr podle svých čtvrtečních slov "připraven nést odpovídající zákonné následky". Ministr se nikde nezmínil ani o nemovitosti na Floridě za zhruba 230.000 dolarů (4,3 milionu korun).

Společnost Comoros Group, LLC podle Bessera nikdy nevyvíjela žádnou podnikatelskou činnost a nevytvářela žádný zisk. K účasti ve firmě ho prý v roce 2009, tedy v době, kdy byl rozhodnutý odejít z veřejné sféry, oslovil dlouholetý přítel s žádostí o pomoc.
Za své pochybení se Besser veřejně omluvil a oznámení o majetku prý doplní. Besser je ministrem kultury od loňského roku.

dagma9 ( 4. prosince 2011 21:32 )

Zatraceně to je bordel,kdy už ty neshopáky a zloďeje pošleme ke košťatům. Měli by vrátit co si nakradli a hned by jsme měli po státních dluzích, ktěří ti neschopáci nadrobili, ať si ten bordel po sobě zametou a ne aby zametali svoje průšvihy a zloďejiny pod koberce.

komentator ( 4. prosince 2011 10:30 )

Co lze očekávat od bývalého komouše Bessera, z kterého se stal nyní tvrdý pravičák v TOP 09? Ti recyklovaní černo***níci v té Kalouskově straně to je pěkná verbež! Kradou, podvádí, lžou!

smeagol ( 4. prosince 2011 00:03 )

Az takhle se skatulata batulata v CR umistuji a presouvaji? To vis, neziju v CR a v zemi, kde ziju, se vetsinou do nejvyssich postu dostavaji lide s alespon priblizne odpovidajicim vzdelanim a zamerenim. Dava to smysl, ne :o)? Takze zubarika bych si eventuelne umela predstavit nekde na ministerstvu zdravotnictvi atd.

slay ( 3. prosince 2011 14:22 )

Naprostý souhlas.

husqarnowicz ( 3. prosince 2011 07:49 )

Ty jsi ale idealista! Takový politik u nás neexistuje! A co je na tom divného, že zubař dělá ministra kultury? Když může chemik dělt ministra financí, štátskripl, co nebyl ani na vojně ministra obrany, fyzik premiéra atd. Je to jako na vojně v 70.letech, kdy traktoristi dělali kuchaře, bača dělal letec.mechanika, elektrikář skladníka a soustružník se stavařem se starali o prasata a záhony zeleniny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa