Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

50 000 lidí si zvolilo krále korupce: Největší gauner je Gross!

Autor: map - 
22. listopadu 2011
08:55

Všichni jsou to gauneři! Tak si Češi nejspíš u piva ulevují, když zase nějaký ten politik »odkloní« hezkých pár milionů neznámého původu. V disciplíně »ze státního krev neteče, leda tak na mé švýcarské konto« by z politické olympiády naši reprezentanti určitě vozili samé zlato. Jenže – kdo z nich by měl být nominován? Koho lidé považují za největšího politického gaunera posledních 22 let? Blesk to zjistil! Je jím expremiér Stanislav Gross.

V exkluzivním průzkumu pro Blesk od agentury SANEP, kdy mohli lidé sami nominovat své kandidáty, stejně jako v hlasování na Blesk.cz zvítězil »křišťálově čistý« Gross naprosto suverénně...

Hlasovalo 50 000 lidí

Celkem se vyslovilo 50 tisíc lidí, a to už má nějakou váhu. V obou průzkumech přitom Grossovi na záda dýchá současný ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). A na stupně vítězů se poněkud překvapivě ještě probojoval prezident Václav Klaus, přestože na něj nikdy nevyplavalo žádné podezření, že by snad odkláněl miliony.

Mnozí favorité pak naopak propadli. Smutný tak může být třeba exministr Pavel Němec, který se mohl přetrhnout a dělal jednu lumpárnu za druhou, ale na víc než na 17. příčku to nestačilo.

1. Gumový Gross

Kdo: Expremiér Stanislav Gross (42)

Čím se vyznamenal: Pohádkovým zbohatnutím na podivných obchodech s akciemi

Staré české přísloví o sedlákovi a bramborách by se mohlo upravit: Čím hloupější Gross, tím větší zisky z akcií. Stál u podivných privatizací – hlavně Mostecké uhelné, měl podezřelé známé a ambiciózní manželku. Kvůli nevysvětlenému milionu na byt se poroučel, ale pak už se nevýznamné papírky v jeho rukou náhle měnily ve zlato. Z dvaceti bylo náhle sto. Milionů. Že kdy byl »křišťálově čistý«, už nikdo nevěří.

2. Alibistický Kalousek

Kdo: Ministr financí Miroslav Kalousek (51)

Čím se vyznamenal: Kamarádstvím s Panem zbrojařem a směnkou zastřeleného švagra

Možná ho někdo tam nahoře má rád, možná je to opravdu geniální padouch. Za svou kariéru nasbíral řadu podezření, nikdy ho ale nikdo nenachytal. Přestože působil na ministerstvu obrany, kde korupce tekla snad i z vodovodních kohoutků a on se kamarádil se zbrojařem Richardem Hávou... Jeho vysvětlení, jak díky směnce a zastřelenému švagrovi přišla jeho žena k bytu za 6,5 milionu, je k neuvěření.

3. Umanutý Klaus

Kdo: prezident Václav Klaus (70)

Čím se vyznamenal: Za jeho šéfování měla ODS problémy s fiktivními dárci

Proč je na tak významném místě prezident, není úplně jasné. Jisté je, že mnoho nominací dostal pro svoje kontroverzní názory a přesvědčení mnoha lidí, že nám tím hlavně v cizině škodí. I on má ale máslo na hlavě z dob, kdy ODS financovali neexistující sponzoři. Lidé mu navíc možná nezapomněli shovívavý výrok ke »špinavým penězům« ani to, že kuponová privatizace nebyla tak úplně košer.

4. Neprůhledný Řebíček

Kdo: exministr dopravy Aleš Řebíček (44)

Čím se vyznamenal: Stamiliony prý získal za prodej anonymních akcií své firmy

Málokteré ministerstvo je takovým zlatým dolem pro »všimné« za miliardové zakázky státu. Řebíček prý akcie své firmy Viamont prodal, ověřit to nejde. Jsou anonymní. Příjmy přiznával po kapkách – jak si kupoval vilu v Toskánsku za 126 milionů či jachtu za 64 milionů. Nový vlastník Slavie řekl, že za podíl ve fi rmě Viamont získal 750 milionů. Té za jeho ministrování dal stát zakázky za 3,5 miliardy. Řebíčkovo daňové přiznání prověří poslanci.

5. Europlýtvač Vondra

Kdo: ministr obrany Alexandr Vondra (50)

Čím se vyznamenal: Nese odpovědnost za předraženou zakázku za českého předsednictví EU

Podezření, že si přilepšil nebo minimálně plýtval státními penězi, bylo víc. Nejznámější Vondrův průšvih ale je stále kauza předražené zakázky během předsednictví EU. Firma Promopro získala bez řádného výběrového řízení zakázku na ozvučení akcí. Úřad vlády za to zaplatil téměř 551 milionů, ale podle ministerstva financí není zřejmé, co stát získal za zhruba 240 milionů. Část peněz skončila na kontech v zahraničí.

6. Řvoucí Topolánek

Kdo: expremiér Mirek Topolánek (55)

Čím se vyznamenal: Nikdy nevysvětlil, kde vzal na svůj luxusní život a co za něj kasíroval kamarád Dalík

Prudkými reakcemi a vulgárními výrazy i gesty přebíjel to podstatné – žil za víc, než mohl v politice vydělat. Jeho kamarád Marek Dalík ho bral na luxusní dovolené s lobbisty. A pozdější obvinění manažera Steyeru, že si řekl o půlmiliardový úplatek za obchod s pandury, jen posílilo podezření, že Dalík byl vážně Topolánkova »kasírtaška «. Dnes je z expremiéra podnikatel a otázkám na své fi nance se může jen huronsky smát.

7. Imunní Rath

Kdo: exministr zdravotnictví David Rath (45)

Čím se vyznamenal: Životem s dvěma ženami a neustálými slovními výpady

Těžko říct, jestli u lidí nálepku gauner získal spíš pro svoji velkohubost. Jeho výpady ve Sněmovně, které se z velké části týkají údajné opilosti ministra Kalouska, už by vydaly na pořádně tlusté sebrané spisy. Namlel mu zatím jen Miroslav Macek za urážku jeho ženy. Ale s chutí by to – jak ukázal průzkum – udělali i další lidé. Netají se tím, že žije dobře, ale žádné »odkloněné« miliony se v jeho případě zatím nepodařilo prokázat.

Žebříček špinavců:

ivkanatka ( 22. listopadu 2011 22:19 )

Tak nějak .......bohužel !!!!!

keep.smiling ( 22. listopadu 2011 18:51 )

tabave ( 22. listopadu 2011 17:52 )

Nedělám si rozhodně iluze o Grossovi, ale největší zloděj je rozhodně Řebíček z ODS. Ale oni tam těch zlodějů mají haldy, tak si můžete vybrat.Když se mluví o korupci, tak pravičáci mají na tapetě pořád jenom Grosse. Jiného naznáte?

eillenn ( 22. listopadu 2011 16:40 )

,už jsem si dávno vzala ,já jen hrozně rychle píšu,

proxima ( 22. listopadu 2011 14:49 )

Kecáte, nikdo z Vás nepodáte trestní oznámení - protože nemáte jeden jediný důkaz pro, abyste tak učinili. Press a TV ? Trochu málo, že ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa