Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejasné hospodaření TOP 09: Kalousku, jak to máte s dary?

Hospodaření TOP 09 s dary je lehce neprůhledné...
Hospodaření TOP 09 s dary je lehce neprůhledné...  (Autor: čtk)
Autor: Eva Pospíšilová, Kjos - 
17. října 2011
07:11

Jak hospodaří strana Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska TOP 09? Blesk získal dokumenty, které naznačují minimálně podivné transakce. A to v případě finančních darů.

„Jde o určité neobvyklosti, které jsou v rámci platných zákonů sice těžko trestněprávně postižitelné, nicméně jsou ale v rozporu s vyššími principy mravními,“ řekl Blesku místopředseda Věcí veřejných určený pro boj s korupcí Tomáš Jarolím. TOP 09 nicméně hovoří o transparentnosti.

Jarolíma v hospodaření TOP 09 zaujala zejména událost, která se stala loni 15. září. Právě v tento den totiž ministr za TOP 09 podepsal mimo jiné dvě smlouvy. Na pronájem pozemků se společností Inter-správa budov a o poskytnutí peněžitého daru straně ve výši 187 200 korun společností Sallerova výstavba.

Na tom by nebylo nic divného, kdyby TOP 09 svůj závazek za pronájem pozemků zaplatila. Místo toho ale vznikla třetí smlouva, která nedoplatek převedla ze společnosti Inter-správa budov na Sallerovu výstavbu.

Tu firmu, která ve stejný den poskytla TOP 09 dar ve výši závazku. „Vzhledem k tomu, že všechny smlouvy byly uzavřeny vždy v jeden den, lze mít za to, že TOP 09 ani fi rma Inter-správa budov nepředpokládaly, že by zmíněná strana nájem za pronajaté pozemky měla v úmyslu uhradit,“ prohlásil Jarolím a dodal: „Je otázkou, neodporuje- li započtení poskytnutého daru obdarovaným proti svému závazku vzniklého nesplacením nájmu jiné osobě minimálně zdravému rozumu.“

TOP 09 ale na transakci nevidí nic divného. „Chtěli jsme si pronajmout plochy. Během jednání jsme se poznali a ti lidé nám nabídli, že nám dají dar,“ začal Blesku vysvětlovat generální sekretář Pavel Severa a pokračoval: „Dohodli jsme se proto, že se vyčíslí hodnota nájmu a tu nám dají. Nevidíme v tom žádný problém.“ Stejně strana postupovala i v roce 2009.

denis54 ( 19. října 2011 07:55 )

To je ta Sallerova výstavba

denis54 ( 19. října 2011 07:54 )

http://janaurbanova.blog.idnes.cz/c/210556/TOP-09-je-napojena-na-scientology.html

rudyptak48 ( 18. října 2011 10:06 )

Tohle je určitě ironická poznámka. Jestli ještě něco zbyde, ukradne to on.

komentator ( 17. října 2011 19:45 )

Jak Véčkaři "válčí" s Kalouskem!! Na webu strany Věci Veřejné byly před volbami zveřejněny zlodějiny Kalouska ve funkci náměstka ministra obrany, které způsobily státní kase miliardové ztráty. Šlo o: Nefunkční padáky 114 milionů Kč Neúspěšná modernizace tanku T 72 (tanky šly do šrotu) 19 miliard Kč!! Nefunkční štábní inf. systém 1 miliarda Kč A další KALOUSKOVINY. Celkový účet za tyto lumpárny překročil 20 miliard korun! Nemá Kalousek tu nejlepší kvalifikaci na funkci ministra financí? Dojí státní kasu ve velkém stylu! Proč Véčkaři, kteří tvrdě kritizovali Kalouska před volbami a kteří dokonce požadovali odchod Kalouska z vlády však v rozhodující moment "hodili zpátečku"? Proč Véčkaři důsledně netrvají na odchodu "politického dinosaura" Kalouska z vlády? Vždyť John, Bárta, Klasnova před volbami "vykřikovali", že vymýtí politické dinosaury z politiky. Snad Véčkař Jarolím, který opakovaně poukázal na různé lumpárny TOP 09, se na rozdíl od profláklého Johna, Bártu a některých dalších nedůvěryhodných členů vedení strany VV, pokusí alespoň částečně vylepšit silně poškozenou pověst strany VV!!

doodledoctor ( 17. října 2011 18:12 )

To dříve padne celý národ na hubu, než se to stane.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa