Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalousek má na triku ztrátu 340 milionů, tvrdí místopředseda VV Jarolím

Autor: Eva Pospíšilová, mivrk - 
25. října 2011
05:00

Proč podal místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím minulý týden trestní oznámení na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09)? Blesk to ví. Z dokumentů, které má redakce k dispozici, totiž vyplývá, že šéf státní kasy se dostatečně nepere za peníze daňových poplatníků. Konkrétně? Chladným ho prý nechává necelých 340 milionů korun, o které stát přišel během více než podivné transakce se společností Ostroj. Přitom tato firma dala TOP 09 milion korun jako sponzorský dar.

O co v celém případu jde? Stát nevýhodně prodal pohledávku za bývalým státním podnikem Ostroj Opava. Tratil tak necelých 340 milionů korun. Na tom nemá vinu ministr financí Miroslav Kalousek. Podle Jarolíma ale právě on neudělal to, co měl, aby škodu minimalizoval. Jako ministr financí v Topolánkově vládě totiž mohl napadnout výmaz zástavních práv České republiky. A udělat to mohl kvůli formálním náležitostem.

Blesk má dokumenty k dispozici

Podle několika dokumentů nebyly totiž při převodu z katastru nemovitostí dodrženy všechny běžné postupy. Chyběly podpisové vzory, namísto originálů dorazily jen prosté kopie. „Byl osmkrát písemně upozorněn na nezákonné jednání v rámci celého procesu a na možnost vzniku škody. A jediné, co udělal? Zadal advokátní kanceláři zpracování právního rozboru, který se však ve fi nále výmazem vůbec nezabýval,“ tvrdí místopředseda Věcí veřejných pro boj s korupcí Jarolím. A dodal: „Je to názorný příklad toho, jak se tunelovala naše zem a veřejné finance.“

Ministerstvo financí se ale brání, že transakci napadnout nešlo. „Jakákoliv případná žaloba, kterou by ministerstvo fi nancí podalo, by musela vést k jejímu zamítnutí,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. To si ale Jarolím nemyslí. Už proto, že existuje doporučení někdejšího místopředsedy vlády Pavla Rychetského tehdejšímu ministru financí Pavlu Mertlíkovi z roku 2001, aby se záležitostí zabýval. I tento dokument má Blesk k dispozici.

joudajoudovy ( 28. října 2011 19:55 )

v tom vyctu aktivistickych ukonu p.Kalouska jste zapomneli na jeho snagra, ktery do zahranici prodaval zbrane a proto jim vadila i brnenska Zbrojovka, pak se ozvala salva, Kalouskuv svara pada k zemi a jeho sestra, pi.Kalouskova dedi luxusni byt na Hradcanech. Z jakeho duvodu, kdyz umrlec mel syna, si muzeme jen domyslet. Zrejme se svagrici nedohodli, na sebe hodne vedeli a proto jeden z nich musel jit z cesty. Zacalo to popravou v rodine,ted se popravuje cely narod. Zaba na prameni ma vzdy vyhodu, vodu odpousti podle sveho uvazeni a urcuje i smer odtoku. Dale,je mi velice smutno ze zameckeho pana, ktery se ve svem pokrocilem veku propujcil k teto politicke frasce. Mozna to Cechum chce vratit za sveho stryce, ktery podporoval Nemce a nez mu komousi vzali majetek, adoptoval ho a dopomohl mu ke slechtickemu titulu i rozsahlemu majetku. Bohuzel i tento kmet ma za drapky evropske dotace, ktere byly nespravne pouzite,ale toto se tez zametlo pod koberec. Bude-li muset dotace vratit, opet to zaplatime MY, Kalousek to uhradi ze statni kasy a nam to napocita i s uroky.

endynka47 ( 26. října 2011 17:08 )

To,že kalous krade ,vědí všichni,ale kradou i ti druzí,tak proč by ho někdo napadal.Nahoře kradou všichni ,jak straky,počalo to havlem chrchlou ,vlastizrádcem a pokračuje to celou dobu od převratu,Tato vláda vyrobila bezdomovce a chudinu,je to k blití a člověk se stydí,že je čech.Krade pezident,kradou všichni,ale chudas když něco ukradne táááák to je jiná ,ten je zloděj a ti nahoře chybovali.Serou na lidi,člověk nemůže už ani ve dne jít bezpečně po ulici,sami mají plno goril kolem sebe aby náhodou někdo nenakopl politika do ***e,věřte,s chutí bych jim do ***e nakopala svoloči zlodějské,když se podívám na kalousův rypák,chce se mě blejt velebnosti a tak je to se všema

komentator ( 25. října 2011 23:28 )

Véčkaři a kalousek!! Na webu strany VV byly před volbami zveřejněny zlodějiny Kalouska ve funkci náměstka ministra obrany, které způsobily státní kase miliardové ztráty. Šlo o: Nefunkční padáky 114 milionů Kč Neúspěšnou modernizaci tanku T 72 (tanky šly do šrotu) 19 miliard Kč Nefunkční štábní inf. systém 1 miliarda Kč A další KALOUSKOVINY. Celkový účet za zlodějiny Kalouska překročil o dost 20miliard korun! Nemá Kalousek tu nejlepší kvalifikaci na funkci na funkci ministra financí? Krade jako straka. Je smutné, že Véčkaři, kteří tvrdě kritizovali Kalouska před volbami, si nyní notují s DINOSAUREM Kalouskem ve vládě. Holt, koryto je koryto. Co jsme si to jsme si. Hlavně když to sype!!!

rudyptak48 ( 25. října 2011 20:55 )

Také má štěstí, že ...gogo... nedělá generálního prokurátora a předsedu nejvyššího soudu současně. Někdo inteligentní by mu však musel kvalitně zpracovat důkazy.

rudyptak48 ( 25. října 2011 20:50 )

Není to spíš zákon o zachování hmoty?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa