Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Premiér Nečas odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu

Premiér Nečas odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu
Premiér Nečas odvolal ministra zemědělství Ivana Fuksu  (Autor: Isifa.com, ČTK)
Autor: ČTK, Kjos - 
4. října 2011
15:04

VIDEO: Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) byl premiérem Petrem Nečasem odvolán.  Důvodem Fuksova odvolání je pravděpodobně vnitrostranický boj v ODS. Premiér Nečas už údajně pozval Fuksu na důležitý pohovor. Podle informací Blesk.cz by Fuksu měl nahradit Petr Bendl.

O svém odvolání novináře krátce před 15. hodinou informoval sám Fuksa, odvolání mu prý bylo vysvětleno politickými důvody. Nečase s Fuksovou demisí přijal v 15.30 na Hradě prezident Klaus. Ten návrh na odvolání Fuksy přijal, protože s ním prý byl dlouhodobě nespokojen.

Letos na jaře byl Fuksa kritizován několika dřevozpracovatelskými organizacemi a Hnutím Duha kvůli připravovanému tendru na těžbu dřeva v lesích, které spravuje státní podnik Lesy ČR. Kritici se bojí vzniku regionálních monopolů lesnických firem, které povedou k likvidaci menších regionálních podniků a živnostníků podnikajících v lesnictví.

Ministra naopak podpořilo několik jiných lesnických společností a Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře. Postavila se za něj také naprostá většina zemědělských nevládních organizací. Vládní Věci veřejné tehdy Fuksu kvůli dění v LČR vyzvaly k odstoupení.

Fuksa byl ministrem zemědělství od loňského července, kdy na postu vystřídal Jakuba Šebestu. Od roku 2007 do loňského června působil ve funkci prvního náměstka ministra financí, v letošních volbách byl zvolen poslancem. V letech 2002 až 2006 byl starostou Příbrami, odkud pochází.

Video  VIDEO: Trable s čuníky aneb v hlavní roli Fuksa  - Youtube.com
Video se připravuje ...

avina ( 7. října 2011 20:44 )

Bendl ...to je podařený vtip Počasí.Všem pro ...

komentator ( 5. října 2011 11:02 )

Mocenské boje místo práce! Dělat něco pro lidi na to vládě moc času nezbývá! Místo kompetentního, dělného týmu schopného řešit problémy země, se vláda rozdělila na smečky, které si chtějí urvat co nejvíc peněz pro sebe! Není podivné, že Nečas nikdy nekritizoval Fuxu za špatnou práci a přesto z čista jasna dal Fuxovi padáka aniž by informoval šéfy koaličních partnerských stran a místopředsedy ODS? Proč Nečas neodvolal "nejlepšího ministra školství všech dob" Dobeše (dle názoru prezidenta je bývalý vězeňský psychlog Dobeš extratřída), o kterém Nečas mluvil na jaře, že spolu s Johnem patří Dobeš k nejhorším ministrům jeho (tj.Nečasovy) vlády??

sakra ( 5. října 2011 09:17 )

Nečas jen potvrzuje, že je nejslabším premiérem co tu kdy byl. A navíc je zřejmě také "nemocen" jako to říká o Kalouskovi, čili duševně.

husqarnowicz ( 4. října 2011 19:31 )

Pokud bude jediným kritériem na tuto funkci členství v modré zlodějské ptákostraně, naděje na zlepšení situace (nejen v zemědělství) je v p.r.d.e.l.i.

smrk ( 4. října 2011 19:25 )

Přátelé, nějak mě to ušlo - on má pan Petr Bendl zemědělské vzdělání, nebo velké dluhy které potřebuje umořit z ministerského platu ? Pokud vím,tak tenhle kujón dělal ministra dopravy, néééé u Topolánka ??

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa