Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nečas se z Obamy úplně orosil! Z čela otíral pot kapesníčkem

Autor: INT, mivr, ČTK - 
28. října 2011
10:12

Ačkoli návštěva Petra Nečase v Americe zatím dopadla dobře, český premiér byl tak nervózní, že se ze setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou celý orosil. Celých 45 minut, co schůzka trvala, si otíral krůpěje potu z čela. A to pak tvrdil, že je Obama velmi přirozený a že když s ním mluvíte, máte pocit, že se nebavíte s jedním z nejmocnějších lidí planety.

"Česká republika je jeden z našich největších spojenců, kterým nám poskytuje podporu jak v bezpečnostních, tak dalších otázkách, což je znak opravdového spojence," uvedl podle serveru iDnes.cz Obama.

Už proběhla i výměna darů. Nečas dostal před schůzkou s Obamou osobní stolní set, který zahrnuje například dózu potaženou zelenou kůží na psací potřeby či speciální desky na písemnosti. Americký prezident dostal od českého premiéra skleněnou sadu od vyhlášené české sklárny Moser.

Obama byl v Praze v dubnu 2009 a 2010. Prohlásil, že chce oplatit naši pohostinnost. Nečas tak bydlí v Blairově domě, který stojí naproti Bílému domu, což je velká pocta. Před ním tam byl z českých politiků ubytován jen Václav Havel.

"Pan prezident Obama má schopnost bavit se velmi přirozeně. Pokud s ním mluvíte, tak byste rozhodně neřekli, že mluvíte se šéfem nejmocnější země na této planetě. On má nesmírně civilní vystupování," uvedl premiér, který se již dříve s Obamou sešel na summitu NATO v Lisabonu.

Otázka Temelín

Co se týče Temelína, vyjádřil Obama podle Nečase stejně jako již dříve představitelé Francie a Ruska podporu účasti jeho země ve výběrovém řízení. "Já jsem jednoznačně ujistil pana prezidenta Obamu, že v České republice proběhne férový a transparentní tendr, že očekáváme tři kvalitní nabídky a že nejlepší vyhraje," uvedl český premiér.

O zakázku na dostavbu Temelína kromě firmy Westinghouse sídlící v USA usilují ještě francouzská Areva a česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Stavba třetího a čtvrtého bloku Temelína by měla být hotova nejpozději v roce 2025. Uchazeči by měli příští rok podat nabídky a v roce 2013 by se mělo rozhodnout o vítězi. Američané vidí hlavně pracovní místa, které by zakázka vytvořila v USA, které v poslední době sužuje vysoká nezaměstnanost.

O tom, že Američané tendru přikládají velkou důležitost, svědčila i přítomnost amerického ministra energetiky Stevena Chua na dnešním jednání. Naopak původně avizovaná ministryně zahraniční Hillary Clinton nakonec schůzku nestihla.

Vědecká spolupráce

S jadernou energetikou souvisí i vědecká spolupráce, kterou nyní Česko se Spojenými státy chce prohlubovat. Podle Nečase se v České republice chystá vznik společného centra pro civilní jadernou energii, které by provádělo výzkum. V Praze by také podle společného prohlášení obou zemí po schůzce mohlo vzniknout centrum na podporu "otevřené vlády a demokracie". Česko podle premiéra může stavět na svých zkušenostech s přechodem k demokracii a tržní ekonomice.

Obama se Nečase ptal i na současná jednání v Evropské unii o řešení dluhové krize. Český premiér do Washingtonu přijel přímo ze středečního summitu unie a mohl mu tak říct čerstvé informace. "Shodli jsme se na tom, že je společným zájmem, aby eurozóna byla stabilní, protože i pro Spojené státy to znamená mít stabilního obchodního partnera," uvedl premiér.

Čtvrteční Nečasova schůzka s Obamou byla hlavním bodem nynější cesty českého premiéra do USA. Debata trvala 45 minut. Ještě před tímto setkáním český premiér vystoupil s projevem o středoevropském pohledu na transatlantické vztahy na konferenci Fórum EU - Washington. V pátek pak Nečase dopoledne čeká setkání se zástupci amerických podnikatelů a položení květin k pomníku Tomáše Garyka Masaryka. Poté v odpoledních hodinách odletí zpět do České republiky.

"Dotkli jsme se i americké podpory výcvikového střediska pro piloty vrtulníků NATO i aktuální situace v Evropě a jejích ekonomických problémů," řekl Nečas. Na chůzce mohl být pyšný. Obama pochválil účast Čechů v Afghánistánu.

jura.k ( 29. října 2011 12:09 )

Tomik007: Ses asi posral ne? Kde jsi na tom byl, že USA je na tom i během krize nejlíp?!!! To nevíš, že USA je nejzadluženější země? Že přez 40% všech dluhů a průserů, který udělali, tak hledají finanční podporu na zaplácnutí v Číně? Čína v podstatě ovládá celou USA. Tak se sklidni s vychvalováním posraných Amíků!!! Nebít tohoto zajebanýho národa, tak nikdo na světě nezná slovo Globální krize. Ta už ***i zavinily 2 a to se z té 1. ani nevyhrabali. Proto se z odpovídají Číně.

jakub-moravec ( 29. října 2011 10:41 )

Ale kdepak,kde by takový hňup Nečas vzal na angličtinu? Obama má v kanceláři určite nainstalovaný Translator, Nečas může hovořit česky a Obamovi se to překládá do angličtiny. Nečas se potil proto,v Bílém domě dokonce zapomněl i česky

jakub-moravec ( 29. října 2011 10:13 )

Obama by měl zopakovat Mešíny, Nečase nejdříve svázat a pak podřezat krk. Za to by mu celá Česká republika udělila zvláštní řád za chrabrost. Potom ještě pozvat do Bílého domu Kalouska,Klause,a.t.d...

jakub-moravec ( 29. října 2011 10:09 )

tomiku, 100 bodů

komentator ( 28. října 2011 23:59 )

Svazák Tolja Nečas je posera. Když se omylem dostal do Bílého domu, tak byl z toho na mrtvici!! Obama se asi musel bavit, když dostal Nečasovo CV (curriculuim vitae- životopis). Vždyť Nečas pochází z kované komunistické rodiny. Za bývalého režimu Nečas jako funkcionář Socialistického svazu mládeže posluhoval komoušům! Pochopí Obama jak se z funkcionáře SSM Nečase, který spolupracoval s předlistopadovým režimem, stane tvrdý pravičák a bijec komoušů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa