Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr Vondra letí na pohřeb Mašína vládním speciálem

Autor: Sandra Apostolidisová, Kjos - 
19. srpna 2011
15:42

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) umí žít! Ve středu oslavil ve velkém 50. narozeniny na pražském Žofíně. Párty pro zhruba 200 lidí ho musela vyjít na pár set tisíc. Ve stejný den oznámil, že právě on poletí do amerického Clevelandu na pohřeb odbojáře Ctirada Mašína (†81). Využije armádní speciál, jehož provoz vyjde daňové poplatníky jen za palivo na asi 800 tisíc korun. "Posádka tento let absolvuje v rámci svého standardního vojenského výcviku," háji ministrovo rozhodnutí Petr Ballek z ministerstva obrany.

„V úvahu připadá let komerční linkou nebo vládním airbusem. Rozhodnout by se mělo nejpozději v pátek ráno,“ řekl ve čtvrtek mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. A v pátek se rozhodlo, že Vondra využije vládní speciál.

"Doprava bude zajištěna vojenským dopravním letadlem, ve kterém budou zástupci ministerstva, zástupci médií a další hosté. Posádka letadla tento let absolvuje v rámci svého standardního vojenského výcviku," uvedl Petr Ballek z ministerstva obrany.

Komerční linkou by let vyšel nesrovnatelně levněji – s přestupem ve Vídni okolo 100 tisíc korun. To by ale zřejmě nebylo nic pro Vondru. V letadle by se musel obejít například bez VIP salonku, velké rozkládací pohovky a několika LCD televizorů… Největším symbolem přepychu je ve vládním airbusu plnohodnotná koupelna se záchodem. Pod velkým zrcadlem je umístěno stylové kovové umyvadlo a naproti moderní sprchový kout.

Výlet za 800 tisíc

Výlet vládním speciálem není zadarmo. Podle informací Blesku se totiž jen náklady na palivo za cestu tam a zpět vyšplhaly k 800 tisícům korun. Na ministerstvu obrany ale dokážou vysvětlit vše. „Piloti musí v rámci praxe odlétat určitý počet hodin. Kdyby neletěli s panem ministrem, museli by beztak absolvovat cvičný let v obdobném rozsahu. Je dobré, že si aspoň vyzkouší různá letiště,“ řekl Blesku Jan Šulc z tiskového oddělení armády.

Otázkou zůstává, kdo by s Vondrou do Clevelandu letěl. Počítá se totiž, že se pohřbu jako zástupce České republiky zúčastní jen on a velvyslanec ve Washingtonu Petr Gandalovič. Kapacita menšího ze dvou vládních airbusů je přitom 44 cestujících.

pepzed ( 21. dubna 2012 09:55 )

Další dobytek,co okrádá stát.Jen ať si laskavě zaplatí normální letenku.Chudinka.Tolik málo korunek bere a nemá.pepíno.

kung-fu-jane ( 23. srpna 2011 06:23 )

Ctirad Mašín v našich srdcích je a zůstane VRAH A HNUSNÝ HRDLOŘEZ. A proto: nakopat, zakopat a šmitec....

skorice.vanilka ( 21. srpna 2011 12:13 )

Vrána k vráně sedá.

jahodarka ( 20. srpna 2011 17:27 )

To by mašín vraždil i po smrti. Bude tam posádka a ti si nic takového nezaslouží.

cvalda ( 20. srpna 2011 16:33 )

Doufám,že to s ním spadne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa