Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vondra by měl být odvolán, s Nečasovou rezignací komunisté neuspěli

Autor: evak, ČTK - 
16. června 2011
22:55

Sněmovna ve středu vyzvala hlasy opoziční ČSSD a KSČM premiéra Petra Nečase, aby nechal odvolat kvůli údajně předražené zakázce pro firmu Promopro při českém předsednictví EU ministra obrany Alexandra Vondru (oba ODS).

Poslanci vládní koalice včetně občanských demokratů se hlasování neúčastnili. KSČM naopak neuspěla s návrhem, aby poslanci vyzvali k premiérově rezignaci, a tím i k demisi celé vlády. Usnesení poslanců není závazné a Nečas s ním může naložit podle svého uvážení.

"Podle mého názoru je to velmi silné usnesení," řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle kterého by je premiér měl brát vážně a Vondrovo odvolání navrhnout. Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se na Nečasových krocích ukáže, zda vláda respektuje parlamentní systém.

Výsledek hlasování byl ale podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) předem zřejmý. "Je takovým demonstrativním hlasováním spojených sil komunistů a socialistů. Myslím, že bylo dobré, že se odpojila celá koalice, že do tohoto hlasování vůbec nevstoupila, aby zde byla ta jednotná kooperující komunisticko-socialistická fronta vidět," řekla Němcová.

Schůze sněmovny k případu Promopro se nesla v duchu kritiky na adresu Vondry a Nečase od opozice, hlavně sociálních demokratů. Vondra už v úvodním slově uvedl, že nenašel na organizaci českého předsednictví EU "nějaké fatální selhání". Dílčí nedostatky podle něho se "samozřejmě dají najít vždycky".

Jeho vysvětlení poslance ČSSD nadzvedla ze židlí. Poukazovali na to, že v případu údajně předražené zakázky na audiovizuální služby jde o stamiliony korun. Vystoupení označili za arogantní a volali po Vondrově odstoupení. Komunisté navrhli usnesení vůči Nečasovi kvůli tomu, že podle Filipa o případu Promopra nejméně od loňského října ze zprávy zvláštního útvaru ministerstva financí věděl.

Nečasova rezignace neprošla

Konání schůze umožnili poslanci TOP 09 a Starostů a Věcí veřejných, kteří se vesměs jednání neúčastnili. Obě strany už dříve žádaly Vondrův odchod. Vondra při vládní krizi nabídl Nečasovi rezignaci, premiér se za něho ve veřejných vystoupeních ale stavěl. Ve středu pro Vondrovo odvolání hlasovala kromě levice i nezařazená Kristýna Kočí. Pro Nečasovu rezignaci byli vedle komunistů jen čtyři sociální demokraté, ostatní se hlasování zdrželi. Koaliční poslanci byli proti.
Předseda klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík prohlásil, že jeho poslanci dodrželi svůj slib, schůze se nezúčastnili a neudělali nic, co by se dalo vykládat jako podpora Vondry. "Nemohli jsme ale nereagovat na návrh usnesení KSČM na odvolání premiéra Nečase. Jsme povinni svého premiéra hájit, což jsme učinili," řekl Gazdík.

Ministerstvo financí zjistilo, že není zřejmé, co stát získal asi za polovinu plateb společnosti PROMOPRO spol. s.r.o. z celkových zhruba 550 milionů korun. Ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu nechtěl o věci s odvoláním na rozhodnutí Úřadu pro ochranu osobních údajů hovořit a odkazoval na dřívější informace. Případ vyšetřuje policie.

wojtylak ( 22. července 2011 22:11 )

cenzore znovu: OD PRDDELÉÉÉ

wojtylak ( 22. července 2011 22:10 )

ty hovado chlastáš amíkům žhavej průjem od ***le tím pádem jsi nepostižitelnej v bildeberg republice co jí říkají čr

komentator ( 18. června 2011 21:05 )

Jak vidí aktivity pokrytce (a korupčníka) Kalouska šéf svazu cestovních kanceláří a úspěšný podnikatel Tomo Okamura!! "Na garanta úspor se pasoval Miroslav Kalousek ověnčený skandály z předražených nákupů zbraní na ministerstvu obrany. Ten politik, který léta spoluvedl i vedl KDU - ČSL odpovědnou za ministerstva, kde se rozkrádalonejviditelněji - tedy na obraně a dopravě. Ten ministr, který dnes přijímá úředníky vyhozené pro podezření z korupce z jiných ministerstev (Barták atd) Nepopularita pana ministra Kalouska není daná tím, že chce šetřit. To je jen zbožné přání. Je daná tím, že lidé mají pocit, že vodu káže ten, kdo přes desítku let pil víno. Okamura otevřeně říká jaký lhář, pokrytec a podvodník je recyklovaný černo***ník kalousek. Copak korupčník kalousek neměl být již dávno za mřížemi?

komentator ( 18. června 2011 11:29 )

Souhlasím s poblionem! Ta nána Němcová z vysočiny furt mele pantem jedno a totéž! Je jako kolovrátek! Můžou komouši za to, že to zde modré straky rozkradly? Kam zmizely biliony korun z prodeje státního majetku v rámci velké a malé privatizace? Nezmizely biliony korun v kapsách podnikatelů a firem napojených na ODS, když Klaus, Dlouhý, Kočárník prováděli tzv. privatizaci?

komentator ( 18. června 2011 11:25 )

Odbory tvrdě požadují okamžitou demisi Kalouska!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa