Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vláda chce pokračovat: Na odchodu John, Dobeš a Vondra

Fotografie
Vondra prý opustí svůj post, pokud rezignuje i Kalousek  (Autor: internal)
Autor: ČTK, ap - 
11. dubna 2011
22:22

Premiér Petr Nečas navrhl prezidentovi Václavu Klausovi odvolání ministra vnitra Radka Johna (VV) a ministra školství Josefa Dobeše (VV). Zároveň mu doručil demisi ministra dopravy Víta Bárty, který na funkci rezignoval v pátek. Prezident Václav Klaus před schůzkou upozornil, že nepřijme žádnou demisi či návrh na odvolání, pokud nebude znám plán dalšího fungování vlády. Svou rezignaci nabídl i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). Na večerní schůzce špiček vládních stran se dohodlo, že bude dopracován dodatek ke koaliční smlouvě. Ve společné vládě chtějí strany pokračovat.

"Předal jsem prezidentovi Václavu Klausovi demisi ministra dopravy Víta Bárty a odvolání ministrů Johna a Dobeše," oznámil po schůzce s prezidentem premiér Petr Nečas. Předpokládá, že se prezident zachová podle ústavy a návrhy na odvolání přijme. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že koalice bude i přes odvolání špiček Věcí veřejných pokračovat.

Mluvčí prezidenta Radim Ochvat ale uvedl, že prezident "rozhodnutí o odvolání obou ministrů ani o přijetí demise zatím neučinil." Klaus chce prý vyčkat na výsledek večerního jednání špiček vládních stran. Tu premiér Nečas svolal na sedmou večerní hodinu. Na setkání na Úřadu vlády se shodli, že mají zájem pokračovat společně v koalici.

Mluvčí vlády Jan Osúch řekl, že strany chtějí připravit dodatek ke koaliční smlouvě. Ministři mezi novináře nepřišli. jednání ale budou zřejmě složitá. "Nedohodli jsme se, že se dohodneme. Dohodli jsme se, že budeme dál jednat v tomto formátu," sdělila nová šéfka poslanců VV  Karolína Peake.

Kalousek odmítl nabídnout rezignaci

Věci veřejné vyslovivily ultimátum, že po odchodu tří svých ministrů zůstanou ve vládě poze pokud odejdou ministři Alexandr Vondra, Miroslav Kalousek a Ivan Fuksa (ODS).  Miroslav Kalousek už oznámil, že svou funkci v žádném případě k dispozici nedá. Předsednictvo TOP 09 se za něho postavilo. Šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík řekl, že "TOP 09 je jedinou stranou ve vládě, které se vyhnuly korupční skandály a proto se jí výměny ministrů netýkají."

Alexandr Vondra naopak svou rezignaci premiérovi Nečasovi nabídl.  V emotivním projevu se nejprve pochválil za své řízení ministerstva obrany a poté oznámil, že svou funkci dává k dipozici, aby "nebránil širším změnám ve vládě a umožnil fungování kabinetu."

Vondra čelil skandálu z doby českého předsednictví EU v aféře ProMoPro. Služby v oblasti tlumočnictví a zajišťování konferencí stály Česko stovky milionů korun navíc oproti původním plánům.

Jeho krok uvítala předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake. "Od pana ministra padlo slovo do pranice," uvedla Peake, která očekává, že premiér Nečas Vondrovu nabídku přijme.

Policie vyšetřuje véčkaře Bártu a Babáka

Vládní krize propukla po propuknutí skandálu faktického šéfa Ministra vnitra  Víta Bárty. Toho obvinili straničtí kolegové Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí, že jim předal úplatek za loajalitu. Podle informací MD Dnes navíc Bárta v roce 2006, ještě jako  majitel bezpečnostní agentury ABL mluvil o nutnosti proniknout do politiky a odtud ovlivňovat veřejné zakázky.

Bárta obvinění popírá, jeho aktivity však už vyšetřuje policie. ta se od pondělí začala zajímat i o dalšího člena VV Michala Babáka. Ten podle pondělního Respektu nedokáže vysvětlit, kde získal peníze na šestimilionový dar, který věnoval ve prospěch Věcí veřejných.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monster13 ( 12. dubna 2011 14:39 )

Vzhledem k tomu, že vy sedíte doma a jenom kritizujete, tak bych spíš řekl, že primitivní jste vy. John je stokrát lepší ministr, než Langer.

komentator ( 12. dubna 2011 12:41 )

Johanka má pravdu. Chce to vzít bejčák a vyčistit ten Augiášův chlív, který zde vytvořila Nečasova koaliční vláda. Je to vláda korupčníků, pokrytců, lhářů a lenochů, kteří by se normální práci neuživili! Nečas a jeho ministři se budou divit, když lidi půjdou do ulic a provedou defenestraci!!

johanka ( 12. dubna 2011 09:16 )

To, co se tady vede, to jsou jen silné řeči anonymních "pisálků", kteří píšou pod nickem a "statečně"vyjadřují svoji nespokojenost s neskutečným "bordelem",který je všude kolem nás. Jenomže tím, že si tady ulevíme a napíšeme, jak moc nás ti zloději a korupčníci štvou, jak moc nám vadí, že zcela zřetelně a ostudně rozkrádají naší zemi, tím jejich zločinné řádění vážení nezastavíme. Naposledy se náš národ "zvedl",když tisíce lidí v Praze cinkalo klíčema v nadšení, jak světlou budoucnost nám vycinkali. A teď většina těch, kteří uvěřili Havlovi, že PRAVDA A LÁSKA ZVÍTĚZÍ NAD LŽÍ A NENÁVISTÍ, lituje toho, že tomuto pánovi naletěli. Protože od té doby se naše krásná, vzkvétající a tehdy minimálně zadlužená země rychlým tempem blíží na úroveň rozvojových zemí. Nemáme už skoro nic a ještě to málo, co nám zůstalo nám současná vláda rozkrade. Ale tím, že si to tady mezi sebou napíšeme, tím tomu nezabráníme. A takoví "borci"kteří nemají zábrany, jako je Kalousek, Vondra, Tluchoř, Nečas a další - ti z nás mají akorát tak SRANDU

komentator ( 12. dubna 2011 08:50 )

Kalousek je ZLODĚJSKÁ jednička! Kalouskův kámoš Háva (jeho firma Omnipol) vydělal od nástupu Topolánkovy vlády na provizích ze silně předražených nákupů zbraní a vojenské techniky pro českou armádu NEUVĚŘITELNÝCH 10 miliard korun! Všechny špinavé kšefty byly bez výběrového řízení!! Psaly o tom týdeník Respekt a Hospodářské noviny!! I vrabci na střeše štěbetají, že Háva se o lup dělí se svým politických ochráncem kalouskem! John dal pokyn přešetřit podivné obchody Hávy a proto mu jde Kalousek po krku

monster13 ( 12. dubna 2011 08:49 )

Jsem zvědavej na Vondru, on totiž svoji funkci podle mě opustit nechce, nechává si zadní vrátka. Ani neřekl, že rezignuje, jenom, že tu funkci možná uvolní...takže jsem faakt zvědavej.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa