Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nečas: John na funkci nestačí, odejde!

9. dubna 2011
17:05

Petr Nečas se pochlapil! Jindy slabý a nerozhodný premiér se dnes zdá být tvrdý a neústupný. Odmítl požadavek Věcí veřejných na výměnu části ministrů ODS a TOP 09. Rozhodně trvá na odstoupení Radka Johna. Ministr vnitra na svou funkci nestačí, uvedl premiér. V sobotu večer pak TOP 09 ústy Miroslava Kalouska prohlásila, že nechce být ve vládě s ABL!

"Kusy za kusy neměníme! Kdyby nenastala tato kauza byl jsem odhodlán ve vládě provést rozsáhlejší personální rekonstrukci. Na seznamu byl jako číslo jedna pan Radek John," řekl novinářům Nečas a odmítl požadavek Věcí veřejných na odvolání ministra obrany Alexandra Vondry (ODS), ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) a ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS).

Změny v kabinetu ale udělat chce. Na odchodu předsedy Věcí veřejných Radka Johna trvá. Myslí si, že na svou funkci nestačí. "Ve vládě je čtrnáct ministrů a nikdo to nemá jisté," uvedl na tiskové konferenci po jednání výkonné rady ODS.

Kalousek: TOP 09 nechce být ve vládě s ABL

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl: "Já se obávám, že VV nepochopily nebo nechtějí pochopit, co vyvolalo to zveřejnění indicií zveřejněných MF DNES. To není o presumpci viny. To je privatizační projekt veřejné moci, něco, co ohrožuje demokratický stát v jeho základech. To je neskonale nebezpečnější než ta či ona kauza."

V sobotu večer pak Kalousek na tiskové konferenci uvedl: "TOP 09 usiluje o vládu práva. Odmítáme privatizaci veřejné moci, kdy politika přestává sloužit občanům. Privatizační projekt firmy ABL je nepřijatelný a nebezpečný pro demokracii. Nechceme nést rizika, že jsem v koalici s ABL. Podporujeme rozhodnutí ODS. TOP 09 nebyla nikdy zatažena do skandálu, není důvod tedy uvažovat o personálních změnách v TOP 09," uvedl Miroslav Kalousek.

Výzvou k odvolání Kalouska, Fuksy a Vondry poslanci VV dnes odpoledne reagovali na páteční požadavek lídrů ODS a TOP 09, aby z ministerských funkcí odešli vedle Víta Bárty, který kvůli podezření z korupce rezignoval v pátek, ještě ministr vnitra Radek John a ministr školství Josef Dobeš.

ODS stojí za Nečasem

Širší vedení ODS tento požadavek podpořilo. "Výkonná rada plně podporuje rozhodnutí premiéra Petra Nečase provést rekonstrukci kabinetu tak, aby vláda mohla dále realizovat svůj program a naplno se věnovat svému hlavnímu úkolu - reformovat a modernizovat naši zemi," přečetla stanovisko první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Nečas řekl, že ODS nevidí důvod, proč kvůli současné situaci ve vládě volat po předčasných volbách a stejně tak nevidí důvod, proč měnit "koaliční půdorys" současného kabinetu. Uvedl také, že vládní krize pouze urychlila odvolání Johna z vlády o zhruba osm týdnů. Chtěl ho prý stejně vyměnit, protože je s jeho prací nespokojen. Plánuje i další změny.

"Musím říct jednoznačně, že musí být provedena personální rekonstrukce vlády. Já jsem ji koneckonců několikrát veřejně naznačoval již v minulých týdnech a měsících, řekl jsem také jednoznačně včera (v pátek), že s ní počítám ještě v průběhu letošního jara," uvedl Nečas.

Souhlas výkonné rady dostal premiér i v tom, že by na ministerstvech i z pozic náměstků měly odejít všechny osoby, které jsou spojeny s bezpečnostní agenturou ABL Bártovy rodiny i příbuznými subjekty. Tento požadavek Věci veřejné odmítají, podobná prověrka by v tom případě měla čekat i náměstky ostatních stran.

anelam ( 12. dubna 2011 06:33 )

Kubo většina lidí to ví,proto při volbách nechodí lidé volit,nevědí koho,vše je to jedna pakáž Je nám vyčítáno že je to naše vina,koho jsme si zvolili.Když se ohlédnu zpět,-kde jsou všichni ti odborníci?mně spíš podle toho co se děje připadne že jsou všichni chytří asi jak děti ze zvláštní školy Chtěla bych aby se zveřejnila aspoň jedna věc,která prospěla naší republice po 89 Nemyslím tím dostatek toaletního papíru a vložek s křidélky

drsnak ( 11. dubna 2011 21:02 )

právě o tom přemýšlím že to budu dělat taky tak. Tím že nechodím k volbám opravdu asi ničemu nepomůžu.

drsnak ( 11. dubna 2011 21:00 )

Vidíš ty moulo, to je právě ten rozdíl mezi náma. Já nikoho neurážím i když mám jinej názor. A ty až se probudíš ze sna budeš čumět co ti tvoji bůžci dokázali. Ale o tom zrovna tebe neodlám přesvědčovat protože tebe očividně přesvědčili ti lumpové pokud ovšem k nim nepatříš.

jakub-moravec ( 11. dubna 2011 10:55 )

Stěžujeme si tady na vládu, toho vyhodit a nebo toho, nebo dokonce celou vládu, ale o Klausovi nehovoří nikdo. Klaus je vedoucím všech tady těch tunelářů, je zakladatel tunelářské republiky, nezapomínejme, že Klaus je ve vládě již od 89 roku, je tak zvaný SUPER TUNELÁŘ KLAUS. Máte z něho strach? Tak mi to pošeptejte a já to tady naplno zveřejním, protože je se ho NEBOJÍM. Mám hodně důkazu, že Klaus by ve vládě neměl vůbec být, protože se tam v 89 roce dostal podvodem, který komunisté si předem naplánovali jak tu sametovou revoluci provedou a vyšlo jim to, byl to podobný podvod jako se stal v r.1948 při nástupu Gottwalda. Klaus by měl odejít po dobrém, protože kdyby opravdu došlo k revoluci, Klaus první dostane oprátku za vlastizradu.

sakra ( 11. dubna 2011 10:40 )

John na to nestačí zrovna tak jako Ty na předsedu vlády ČR. Odejděte oba společně a vemte i ty ostatní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa