Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

ANIMACE: Pohádka o chudých poslancích a dobrotivém Vítkovi

Autor: Oldřich Tichý, evakk - 
9. dubna 2011
13:41

ANIMACE MIZÍCÍHO BÁRTY A TŘESOUCÍCH SE MINISTRŮ VV: Jako námět pro divadelní hru by to byla vypečená taškařice. Chudí poslanci Věcí veřejných, kteří nevyjdou s platem 56 tisíc korun a balíkem dalších výhod, si půjčují na živobytí od stranického bosse Víta Bárty. A ten jim jako rozený dobrák půjčuje třeba i 500 tisíc korun. Jen tak, v obálce a bez potvrzení. Cha cha!

Jenže Bárta to vážně tvrdí, když popírá obvinění poslanců Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí. Peníze, které jim dal a oni je odevzdali policii, prý nebyly úplatkem za mlčení, ale půjčkou. Kdo mu věří?

Poslanecký plat je víc než dvojnásobkem průměrné mzdy. Dvě třetiny běžných lidí neberou ani tu. Kočí měla jako šéfka klubu dokonce přes 80 tisíc.

Poslanci mají navíc hrazený veškerý servis, který pro práci potřebují. Navrch berou měsíčně nejméně 29 tisíc na cestovné a reprezentaci. Kdo bydlí dál, má až o 10 tisíc víc.

Vracejí náhrady a pak si musí půjčovat?

A není to tak dlouho, co právě poslanci VV tvrdili, že náhrady se ani utratit nedají, a proto jich část posílají na charitu. Třeba Viktor Paggio se loni v červenci chlubil, že z 34 tisíc korun vrátil třetinu. „A to přesto, že kvůli komunálním volbám jezdím autem jako nikdy, platím parkovné a lístky na MHD. I tak mi třetina paušálu na dopravu zbyla,“ řekl. Jeho kolegyně Lenka Andrýsová vrátila za stejný měsíc dokonce polovinu náhrad, přestože si z nich prý koupila nové oblečení a telefon.

Za co by tedy museli utrácet Škárka, Kočí a spol., aby je Bárta musel tahat z nouze? Podle šéfa VV Radka Johna »ujíždí« Kočí na drahých kabelkách a Bárta jí na ně dobromyslně půjčil půl milionu. Jasně. A teď by mohli šéfové VV ještě přidat třeba tu o Budulínkovi.

Převratný rok Víta Bárty

➤ Květen 2010 Stává se poslancem, když předtím opustil bezpečnostní agenturu ABL, kterou založil ve svých 19 letech

➤ Červenec 2010 Je jmenován ministrem dopravy, bere si Kateřinu Klasnovou, svůj podíl v ABL prodává bratrovi

➤ Říjen 2010 Kateřina Klasnová rozesílá vedení strany e-mail, ve kterém kritizuje autoritativní chování svého manžela

➤ Listopad 2010 Jako ministr dopravy přichází o řidičák poté, kdy ho Blesk nachytal v jeho maserati bez platné espézetky

➤ Leden 2011 Bárta musí vysvětlovat aféru se sledováním politiků

➤ Březen 2011 Oznamuje svou kandidaturu na předsedu VV, za faktického šéfa je ale považován už dlouho

➤ Duben 2011 Poté, co ho poslanci Škárka a Kočí obviní z rozdávání úplatků za loajalitu, Bárta rezignuje na post ministra

zirafak ( 9. dubna 2011 21:28 )

odchod Bárty prospěje stavebním firmám i politickým konkurentům, tao je tak všechno. Někdo jim začal narušovat tunelování státního rozpočtu a to se neodpouští. Dosaděj nového Řebíčka a zas bude dobře na stolech ODSáků

vera51 ( 9. dubna 2011 18:31 )

vsichni kradou jako straky a my to musime platit, kdy uz konecne dojde i na ne a zavrou je a zabavi majetky

cocococo ( 9. dubna 2011 14:19 )

buzik.a tak ho ty jeho kostata stojej peknej balik....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa