Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalouskův oběd ve Sněmovně: Za 50 korun!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Sandra Apostolidisová - 
8. srpna 2011
04:19

Ministr financí Miroslav Kalousek (50, TOP 09) už dříve prohlásil, že hodlá bojovat do posledního dechu za zrušení stravenek. Pokud bude ve svém »tažení« úspěšný, mnoho Čechů zapláče. Kalouska ani jeho kolegy to ovšem trápit nemusí. Poslanci si sice od začátku letošního roku odhlasovali zdanění svých náhrad, pořád jsou na tom ale podstatně lépe než jiní zaměstnanci. Oběd ve Sněmovně je přijde na směšných 50 korun!

Podle Kalouska jsou stravenky jako benefit diskriminační pro ty, kteří je nemají. „Jakákoli výjimka pro jednu skupinu znamená nevýhodu pro ostatní,“ řekl Kalousek. Politici stravenky nedostávají, patří tak také mezi »diskriminované«.

Ale… Základní poslanecký plat je v letošním roce 56 tisíc korun. Ten ale bere jen opravdu málokterý z nich. Většina má totiž navíc nějakou funkci – například předseda či místopředseda výboru, předseda komise… Průměr je tedy někde kolem 70 tisíc. K tomu pobírají další náhrady – 7 tisíc korun na telefon, příspěvek na asistenta je 35 tisíc, další tisíce korun podle vzdálenosti od Prahy na cestovném. Především ale dostávají příspěvek na reprezentaci a stravu zhruba 6600 korun čistého!

A kolik politiky stojí stravování? Počítámeli cenu průměrného oběda, tedy guláš v restauraci v Poslanecké sněmovně (44 Kč) a mattonka (6 Kč), vyjde nám směšných 50 Kč. Pokud si k tomu dopřeje i kávičku (7 Kč), zaplatí dohromady 57 korun. Měsíčně při 22 obědech by tak poslanci na stravu stačilo 1254 korun. Z náhrad tak měsíčně ušetří zhruba 5350 Kč! A to díky daňovým poplatníkům, z jejichž daní se dotují nízké ceny jídel ve sněmovních restauracích.

pepzed ( 24. srpna 2011 18:51 )

Je třeba už vzít ty vidle do rukou a vyhnat tu svoloč.Já bych chtěl mít taky takovej plat a oběd za celkem nic.Národe necháme se pozvat do sněmovny nejenom na oběd.Doufejme však,že nás tam třeba nezastřlí,až se rozšoufneme.

boudyyyy ( 18. srpna 2011 01:38 )

http://www.uzstacilo.wbs.cz/

luciperos ( 10. srpna 2011 02:26 )

bohatypodnikateli, ty jsi takovy debil ze to svet nevidel,jestli te jednou potkam tak dostanes takovou nakladacku ze se z toho pokalis blbecku jeden,jen se divim ze jsi na kazdem foru, blijes tady nesmysly a nedelas nic rozumneho!

komentator ( 10. srpna 2011 00:19 )

Ignorujte toho modrého debila! Přece se nebude zahazovat s tím modrým hovadem!

komentator ( 10. srpna 2011 00:17 )

Jedna Kalouskovi nestačí! Ten je silně otrlej!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa