Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Plat Kalouskova náměstka? Bere víc než sám ministr

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: INT, ljš - 
30. srpna 2011
11:30

Ministerstvo fininancí se konečně pochlubilo, jak velice si cení svých zaměstnanců. Přestože původně výši platů zveřejnit odmítali, nakonec to na žádost serveru Aktualne.cz udělali. Nejlépe placeným úředníkem ministerstva je jeden z Kalouskových náměstků, který si v loňském roce měsíčně přišel na 191 000 korun. Bral tak víc než sám Kalousek.

Náměstek, který se pyšní nejvyšším platem, strávil ale ve funkci v loňském roce pouhé čtyři měsíce. Jeho plat za toto období činil 346 tisíc, na odměnách pak získal 420 tisíc, jeho průměrný plat tedy činil 191 tisíc korun.

Kalousek svůj postup ale hájí. Serveru řekl, že tento zaměstnanec podal mimořádný výkon při úsporách na státním rozpočtu. Pokud by prý ministr využil externího soukromého pracovníka, musel by ho za stejnou práci odměnit částkou v řádech desítek milionů.

springer ( 6. září 2011 17:05 )

První měsíc nemohl vydat pan náměstek žádný super výkon, vždyť neznal vůbec ministerstvo, do kterého nastoupil, ale už dostal super plat, proto, že je kámoš pana ministra. Asi má jiný žaludek, než obyčejné lidi, děti, důchodci, pro které navrhovat jak ušetřit.

komentator ( 31. srpna 2011 16:25 )

Bývalý ministr obrany Barták, kterého si Kalousek vzal za náměstka na ministerstvo financí, zařídil ještě jako ministr obrany pro kalouskova kámoše zbrojaře Hávu sprostředkování nsilně předraženého nákupů dopravních letadel CASA pro českou armádu!!! Dle týdeníku Respekt a deníku Hospodářské noviny inkasoval Háva (jeho firma Omnipol) ASTRONOMICKOU provizi 890 milionů korun za sprostředkování nákupu letadel CASA! Provize činila neuvěřitelných 30% celkové hodnoty kontraktu. Při tak vysokých částkách provize obvykle nepřekračuje 2% hodnoty kontraktu! A někteří novináři naznačují, že "úspěšní sprostředkovatelé" (Háva dostal tento kšeft bez výběrového řízení) se o obrovské provize dělí se "spřátelenými politiky". Co je nejhorší tak kvůli technickým problémům nejsou letadla CASA využívána českou armádou!!! Tento zlodějský kšeft připravila ještě Topolánkova vláda!!

kung-fu-jane ( 30. srpna 2011 22:00 )

A toto je zase můj typ: KALOUSKU, DO ŠVESTEK....A POTOM PUDEŠ DO ŘITI I S CELÝM TÍM VAŠÍM ANSÁMBLEM. A TY SVOJE REFORMY SI MŮŽEŠ ZABALIT DO CELOFÁNU A STRČIT SI JE POD STROMEČKEM DO PRD*LE. JÁ SÁZÍM NA LEVICI ..dávám si tento typ do obálky a v den nových voleb, t.j. na jaře roku 2012, si ji otevřu....

franta15 ( 30. srpna 2011 13:26 )

Alexi, já nepláču, to jste si špatně vysvětlil. Kvalifikaci a schopnosti p. ministra velmi dobře znám, stejně tak jako poměry na MF, před ním i teď. Píšu to jen proto, aby si někteří normální lidé uvědomili realitu, protože náš národ umí jenom nadávat někde v diskusích na internetu, ale neví vůbec o co jde. Doba je moc vážná a právě tato vláda udělá za jedno volební období tolik zbytečných škod, že to nikdo nenapraví ani za dalších 10 let. Všelico by se dalo řešit jinak, lépe, třeba Bárta dobře ví jak na to a má blízko i ke Klausovi. Jenže není vůle nějaké problémy opravdu řešit. Staré garnitury to pořád zkoušejí postaru. A nám občanům něco říkají a něco jiného dělají. Vždyť ani Nečas nemůže dělat to co by chtěl, velmi dobře ho znám. Střídavě si ho podává jeho rodná strana a Kalousek jim v tom pomáhá. Doufám, že moje názory si přečtou nějací schopní lidé, kteří budou schopni po volbách řešit i zdánlivě neřešitelné a vstoupí jako noví do naší politiky. Určitě to nebude ČSSD, která je jako opozice totálně neschopná, ať je to Sobotka nebo Hašek. Moje vize po volbách je - premiér Klaus /ale ne za ODS/, prezident Zeman /jako nestraník/, ale to se jenom přidávám k názoru větších odborníků se kterými souhlasím. Dávám si tento typ do obálky, kterou otevřu po volbách.... Kalousek a třeba také Barták - v teplácích.

franta15 ( 30. srpna 2011 13:04 )

Abych nezapomněl na souvislosti. Jsem přesvědčený, že postup Bárty, který vám tak vadí je proti tomu co děláte vy na MF úplně v pořádku. Bárta řešil to samé, co vy děláte oficiálně z peněz státního rozpočtu u svých lidí, ale ze svých soukromých peněz. Teď se ukazuje, že vy děláte to samé, jenže peníze vaši náměstci a další úředníci dostávají zcela legálně, nemáte žádná pravidla pro poskytování nějakých odměn a všichni ti lidé dostanou to, co jim schválíte. Možná dokonce to, co si oni sami sobě navrhnou. Co všechno za těmito horentními částkami je není možné vůbec posoudit. Mimořádné úsilí, loajálnost k vašim myšlenkám nebo dokonce ocenění i pro někoho jiného, nějakou osobu nebo dokonce nějakou instituci? Být na místě Bárty tak na tom bych vás všechny u soudu pěkně prohnal. Jako občan si mohu o svých penězích rozhodovat sám a je to moje věc. Jako ministr však nemůžete dávat svým lidem statisícové odměny na základě zdůvodnění o několika větách. Všechny odměny, které vyplácejí ministři a jim podobní oficiálně navíc, nad normální plat stanovený nějakými mzdovými předpisy, které jsou hrazené ze st. rozpočtu jsou protiprávní a jsou de facto to samé, co napadáte právě u VV. Jsem přesvědčen, že Bárta je si toho dobře vědomý a iniciátoři celé této kauzy se octnou u soudu společně s ním. Vyplácet takové obrovské částky z rozpočtu v době, kdy všichni musí šetřit a už jste zadlužili stát na desítky roků dopředu, to je opravdu trestuhodné a vy sám byste to měl vědět nejlíp. Chtělo by to podobné politické řešení jako na Islandu, protože někdo musí za ty biliardové dluhy zodpovědný a my občané to určitě nejsme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa