Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Basák Jarolím: Meditující metalista a rozvedený kněz v čele VV!

Autor: Sandra Apostolidisová - 
30. května 2011
05:00

S blonďatou hřívou na hlavě bušil do strun své baskytary po boku Kamila Střihavky, s nímž hrával v kdysi kultovní metalové kapele Motorband. Jindy sloužil jako pravoslavný kněz. Teď je nějaký čas rozvedený a má ve střídavé péči devítiletou dceru. A o víkendu se jako by odnikud vynořil jako nový místopředseda Věcí veřejných. Seznamte se: Tomáš Jarolím (42).

Na konferenci v Hradci Králové, kde véčkaři potvrdili v čele strany Radka Johna a zvolili i další lidi do vedení, způsobil Jarolím poprask projevem o zrušení anonymních akcií. Ty, ke kterým by se nikdo nepřihlásil (a je proto podezřelé, jak je majitelé získali), by prostě zestátnil. Johna, který je příznivcem líbivých řešení, nadchl a záhy se stal novým místopředsedou.

V tu chvíli byl přitom Jarolím víceméně neznámý i pro řadu delegátů. Blesk zjistil, že je skutečně mužem mnoha tváří.

Na začátku 90. let se tehdy osmnáctiletý blonďák Jarolím, který byl nadšeným hráčem na baskytaru, seznámil s partou muzikantů, mezi nimi i s Kamilem Střihavkou, a založili heavy metalovou

kapelu Motorband. Tahle partička »drsných kluků« se stala velmi populární. „Byli jsme první kapela v Čechách, která natočila desku na Západě – ve Stuttgartu, což byla velká zábava, protože jsme byli v podstatě burani z vesnice,“ zavzpomínal si pro Blesk Jarolím.

Na metal balil fanynky

Dnes už své spoluhráče nevídá, ale hudby se nevzdal. „Pořád si doma hraju a skládám. Ale už jen tak pro sebe,“ vyprávěl pobaveně. Hudba a politika mají podle něj něco společného. „Obojí je to o egu, a to já mám velké. Akorát na muziku se líp balily holky. Nikdy jsem nepil, nekouřil... nebyl jsem klasickej muzikant. Ale ty fanynky byly prostě výborný,“ pokračoval.

Střih. Zapomeňte na metalové kulisy. Další Jarolímův život se vyvíjel jiným směrem. Je totiž vysvěcený duchovní! „Mám nejnižší svěcení, jsem pravoslavnej, kdysi jsem i sloužil jako kněz. Vnitřně mám ale hodně blízko i k východní filosofii a náboženství,“ svěřil se a dodal, že běžně medituje a poslední rok pravidelně cvičí jógu.

Žil s dcerou Urbánkové

Kromě toho všeho je navíc starostlivý otec.

Když přišla řeč na jeho devítiletou dceru Amálku, rozzářil se. „Mám ji ve střídavé péči – 14 dní já, 14 dní exmanželka. Musel jsem se kvůli ní i naučit vařit. Sám jsem spíš na zdravou stravu, ale zvládnu s přehledem i svíčkovou,“ pochlubil se. A jen na okraj přidal další z životních zajímavostí – dva a půl roku žil s dcerou Nadi Urbánkové, zpěvačkou Janou Fabiánovou.

Přestupu z lokální politiky do té vrcholné se nebojí a s jednáním koaličních špiček se mazat nehodlá. „Žádný zasedání v devět večer, když je člověk unavenej, nehrozí. Prostě se zvednu a řeknu: Sejdeme se na to ráno, já mám doma dítě. Srát

na hlavu si od nikoho nenechám,“ oprášil rockerský slovník. Přeloženo do obvyklé řeči politiků to znamená, že véčkaři chtějí důstojné zastoupení ve vládě, jinak z ní odejdou. Alespoň si to odhlasovali.

mironos ( 31. května 2011 15:33 )

Proč kněz? Je to čtec Pravoslavné církve, nikoliv KNĚZ!!!!! Jínak velmí chytry klučina, dokáže toho hodně!

komentator ( 31. května 2011 11:28 )

Co řekne pravoslavný kněz a místopředseda strany VV Jarolím na trestní oznámení na předního Véčkařě Babáka, který zajišťoval financování strany VV?? Vždyť jarolím na konfeenci Véčkařů tvrdě brojil proti nekalým finančním praktikám, finančním podvodům a korupci?

jozzinek ( 30. května 2011 13:13 )

Proč jsem zde? Dobrá otázka. Jak jinak mám dát najevo svůj nesouhlas? Můžu vás ujistit, že jsem nekoupil ani jeden výtisk Blesku. O tom se však nikdo nedozví. Musím se vyjádřovat zde, a oponovat milovníkům Blesku alespoň tímto způsobem. Takže vy schvalujete vlastně všechno, co se prodá... jako třeba prostituci, prodej drog ap. Nedivím se, že jste se Blesku zastal. Jste ta správná cílová osoba.

sharkfish ( 30. května 2011 09:15 )

proč by měli nechat jóna na pokoji, když dělá hovadiny jako všichni ostatní? nebo on je snad něco víc? celá ta jeho banda je jedno velký svinstvo

sharkfish ( 30. května 2011 09:13 )

jak si může ten véčkařskej póvl vůbec dovolit něco chtít

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa