Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Upozornil na korupci: Dostal půl milionu odměny!

Autor: ČTK, jaj - 
23. března 2011
13:15

Potupa, vyhazov. Tak se původně jednalo s Liborem Michálkem ze Státního fondu životního prostředí, který upozornil na korupční jednání v rezortu tehdejšího ministra Pavla Drobila. Nyní dostal za odměnu od protikorupčního fondu půl milionu korun!

Ceny ve výši půl milionu a sto tisíc korun dostali z rukou zakladatele Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka první dva muži, kteří upozornili na možnou korupci ve státní správě. Libor Michálek upozornil na korupci na ministerstvu prostředí a Ondřej Závodský na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb ministerstva vnitra.

"Situace u nás je taková, že lidé, kteří se něčeho odváží, to velmi často odnesou a nemají z toho žádný prospěch. Myšlenka byla podpořit lidi, kteří se odváží proti korupci něco udělat," uvedl zakladatel fondu Janeček, sám úspěšný podnikatel. Fond založil společně s majitelem pivovaru Stanislavem Bernardem, hercem Janem Krausem, ekonomem Tomášem Sedláčkem a někdejším rozvědčíkem Karlem Randákem.

Proč mám na sobě šetřit, když ostatní kradou?

Podle Bernarda bere korupce občanům naději. "Jak chcete přesvědčit lidi, kteří žijí od výplaty k výplatě, že musí šetřit, když všude kolem sebe vidí zlodějiny, podvody a lumpárny," podotkl na tiskové konferenci. Sedláček zase upozornil, že i vládní Národní ekonomická rada, jejímž je členem, korupci označuje za "největší žábu na prameni" českého hospodářství. Podle Krause je ale problém širší. "Nemám rád, když se všechno zužuje jen na peníze. Korupce nám žere svobodu," podotkl herec.

Bernard ještě podotkl, že nadace nebude přijímat sponzorské dary od politických stran a s politiky hodlá spolupracovat jen za předpokladu jejich skutečného zájmu a ne "přiživování se na tiskových konferencích". Jediným pozvaným politikem na dnešní tiskové konferenci tak byl místopředseda Senátu Petr Pithart. Ten v 90. letech minulého století upozornil na to, že se jej snažil uplatit tehdy vlivný bankéř.

jakub-moravec ( 26. března 2011 00:15 )

Kdyby to tu bylo všechno pravda, tak já jsem přinejmenším multimilionář, protože mám důkazy na několik skorumpovaných soudců, ale pochybuji že by s tím někdo něco udělal. Soudy jsou největší svi-ňárna v zemi a nenechají si do toho mluvit.

e.44 ( 24. března 2011 00:13 )

Copak kokodáku, hledáš si novou oběť? Nebo že by si byl starej pták v novym převleku? Ať tak , nebo tak, ty nemáš na to, abys mě rozhodil

cocococo ( 23. března 2011 22:49 )

Ze je tady zase tolik inteligence ,ze se to da prehazovat lopatou.Ta e44 pritahla z e55tky ,ze jo? Pasak uz ji nechtel tak ji vykop.

e.44 ( 23. března 2011 18:52 )

To by nešlo. Já mám na soudruhy, a to i na ty zmodralý , těžkou alergii

e.44 ( 23. března 2011 18:45 )

Od tebe jsem ani neočekávala, že pochopíš nadsázku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa