Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Před soud půjde 52 lidí! Kvůli zmanipulovaným zakázkám!

Autor: Vlaďka Hradská, evakk - 
17. března 2011
16:54

Českobudějovický krajský státní zástupce Barnabáš Liška podal obžalobu na 52 lidí kvůli zmanipulovaným armádním zakázkám. Před soud půjde jedenáct zaměstnanců Ministerstva obrany, osmatřicet zástupců firem, dva notáři a advokát. Za podvod, úplatkářství, zneužití pravomoci veřejného činitele a zločinné spolčení jim hrozí až deset let za mřížemi.

Na podvodech se měli podílet bývalí vedoucí odborů a sekcí na Ministerstvu obrany, ředitelé vojenských a stavebních správ, jejich podřízení a civilní zaměstnanci. Bývalí ministři obrany Jiří Šedivý, Vlasta Parkanová a jejich náměstci Jaroslav Kopřiva a Martin Barták, o kterých se spekulovalo, mezi nimi nejsou.

Domovní prohlídky podvody zastavily Obžalovaní měli podle protikorupční policie v letech 2005 až 2007 zmanipulovat nejméně 30 zakázek za 330 miliónů korun. Jednou z největších byly stavební úpravy kasáren v Jindřichově Hradci za 90 miliónů. To je také důvod, proč se celá kauza bude soudit na jihu Čech.

„Skryté trestní řízení jsme zahájili v dubnu 2006, v této fázi jsme využívali i odposlechů. O necelý rok později jsme provedli domovní prohlídky v soukromých objektech, ve firmách a vojenských správách na mnoha místech v Česku. Tím jsme zločinné spolčení paralyzovali,“ uvedl vedoucí jihočeské protikorupční policie Marek Belko.

Obžalovaní nespolupracovali

„Hledali cesty, jak vše zkomplikovat. Kvůli rozsáhlému vyšetřování jsme naráželi na technické problémy. Například všichni jejich advokáti požádali o kopii spisu, který má skoro 18 tisíc stran. Nakonec jsme to vyřešili elektronicky,“ řekl Belko. Dozorový státní zástupce Barnabáš Liška čelil námitce z podjatosti. Následovala žaloba na celé krajské zastupitelství. Když stěžovatel u soudu neuspěl, objevily se další problémy. Na řadu míst přišel anonym ze Salcburku, který očernil Lišku ze spolupráce s vojenskou kontrarozvědkou. „Dostal to snad každý advokát, městské úřady, řada institucí. Bylo to velmi nepříjemné. Nemohl jsem chodit po známých a každému to vysvětlovat,“ řekl Blesk.cz Liška. Případu věnoval tři roky života. „Stále se množily podněty a připomínky obviněných. Napsal jsem přes stovku usnesení. Za svoji třicetiletou praxi v justici nic podobného nepamatuji,“ řekl Liška (59).

Kauza v číslech:

- jen obžaloba čítá 116 stran
- samotný spis má 17 750 stran
- 40 000 příloh
- Případ řešilo celé jedno oddělení expozitury
protikorupční policie 3 roky
- Při prohlídkách bylo zabaveno 100 počítačů
ke zkoumání

warumfernet ( 19. března 2011 20:27 )

na 52 lidí se udělá v Czechistáně tak akorát ty ty ty ty ty !! (potvůrky)

cocococo ( 18. března 2011 08:12 )

Dyt ja si ho pamatuju osobne ,Barnabase-Barny,soudruh absolvent.Ze jo pane porucccccciiiiiku?Jeste si tykas s mj Kocarkem, tvym ridicim organem ,a jeho nadrizenym mj.Svobodou? Sorry ,ja zapomel,ze ten uz umrel na svy boude u Kaplic ,za 6 mil Kc.

karel128 ( 18. března 2011 07:42 )

jest-li je budou soudit takoví soudci, jako ti rasistickobolševičtí darmožrouti z Vrchního soudu,kteří ještě i tak směšně nízký trest /10let/, za rasistické napadení,znásilnění,mučení a skoro zabití...ještě parchantovi cikánskému sníží trest na polovinu /5let/..?!!?,...tak asi tato mafie bude očištěna, a bude žádat, a dostane..ještě peněžní odškodné za újmu na dobrém jménu.. , ...takové soudce akorát nakopat do pr.de.le a vyházet bez nějakého odstupného,/kde studovali..?, v Plzni..???,..chtělo by to,aby se to stalo jejím parchantům,..pak by soudili jinak..!!!..je to rasismus naruby,jeden velký HNUS../ bílým klukům 20let,a cikánovi 5let..???,co to je za spravedlnost.. ,a to řvou,že mají pořád málo peněz,..takoví si nezaslouží brát ani průměrný plat v republice,...který pobírá tak nejvíš 30% obyvatel ...

petr11 ( 18. března 2011 02:11 )

...a opět bez politické odpovědnosti. Český národ je asi národ blbců, který si nechá vše líbit a já do něj patřím!!

doodledoctor ( 17. března 2011 21:11 )

Pro pracovníky armády, ale nejen pro ně, bych navrhl nový řád... "medaili za poctivost". Kdopak by ji asi obdržel? Možno nějaký bezdomovec. Ten nic nemá, ale většinou ani nekrade, jenom žebrá. Lidé, kterých se většina občanů štítí, jsou na tom morálně výš, než naši politici, nemluvím o úplatné státní správě. Kam to náš stát dopracoval? Všichni dosavadní ministři najednou ztratili paměť. K čemu pak ministři jsou? Potřebujeme je vůbec? Už by se ti "blaničtí rytíři" měli opravdu probudit, a zachránit nás od nepřátel ve vlastních řadách, protože žádná vláda to zatím nedokázala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa