Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odměny u Drábka: 10 MILIONŮ!

Autor: Veronika Pukačová, zunk - 
21. ledna 2012
05:00

Českem obchází strašidlo výplatních pásek prominentních úředníků! Na Úřadu vlády dokonce kdosi výplatnice ukradl a veřejnost se tak s úžasem dozvěděla, že premiérova tajemnice Jana Nagyová (47) brala za loňský březen 273 tisíc. Poprask nastal také ve chvíli, kdy se ukázalo, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) rozdal loni na odměnách skoro deset milionů korun!

„Úřad vlády již zjistil, kdo je zodpovědný za protizákonné zcizení osobních dokumentů včetně výplatních lístků. V tuto chvíli probíhá prověřování, jaké další dokumenty mohly být ještě zcizeny, a analyzujeme následné právní kroky,“ řekl Blesku mluvčí vlády Jan Osúch.Zda je zlodějem hacker, nebo člověk z nitra vlády, odmítl komentovat.

Zatímco na vládě platy úředníků úzkostlivě tají a pak musí chytat zloděje, který je zveřejní, Drábkův úřad s vysvětlením odměn problém nemá… „Pětatřicet lidí z managementu ministerstva práce a sociálních věcí si loni na odměnách rozdělilo 9,7 milionu korun,“ potvrdila Blesku mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Ta rovněž na dotaz České televize uvedla, jaké pozice dostaly jaké odměny.

Ministrovi náměstci David Kafka, Vladimír Šiška, Karel Machotka a Petr Šimerka se měli nejlíp. Loni se jen na odměnách na jejich výplatnicích objevily závratné částky. Jeden z nich dostal více než milion korun, další 790 tisíc, další skoro 600 tisíc a čtvrtý necelý půlmilion. Ministerstvo však nechce uvést, kdo přesně a kolik tak štědře inkasoval. Také ředitelé odborů dostali vysoké odměny, a to od 100 tisíc do 434 tisíc za druhé pololetí.

No a proč se měli zaměstnanci pod Drábkem loni tak dobře? „Sociální reforma si vyžadovala realizaci mnoha náročných kroků, týkala se změny řady zákonů a celého systému, narostla administrace, vyplácení dávek přešlo na jednotný výplatní systém. Rozjezd sociální reformy si proto vyžádal manažerské vypětí, leckdy sedm dní v týdnu a často mnoho hodin přesčas,“ vysvětlila Plívová. „Témata, která ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovávalo v roce 2011, byla tak náročná a zpracovaná s takovým výsledkem, že ty cílové odměny tomu jsou přiměřené. Já si za nimi stojím,“ řekl ministr Drábek.

Ruda Pivrnec pro Blesk Ruda Pivrnec pro Blesk | petr urban

Koho ještě rozmazlovali velkými prémiemi

Policejní prezidium

Vyšlo najevo, že policejní prezident Petr Lessy překročil o desítky tisíc korun loňské limity na odměny pro policejní špičky. Ministr vnitra Jan Kubice předal záležitost inspekci.

Ministerstvo spravedlnosti

Exministryně spravedlnosti úřednické vlády Daniela Kovářová dala svému prvnímu náměstkovi Marku Görgesovi v roce 2010 za sedm měsíců na příplatcích celkem přes milion korun.

Ministerstvo vnitra

Velice štědrý byl v odměňování také bývalý ministr vnitra Radek John. Jednomu ze svých náměstků, Jiřímu Francovi, dal za dva měsíce práce bonus 360 tisíc korun.

Ministerstvo školství

Šéfka kabinetu ministra Josefa Dobeše Jana Machálková měla v prosinci 2010 na výplatní pásce 145 tisíc hrubého. Na úřadu po pouhém měsíci služby dostala mimořádnou odměnu 110 tisíc korun.

Ministerstvo životního prostředí

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) podepsal v prvním pololetí roku 2011 jednomu ze svých náměstků mimořádnou odměnu 150 tisíc. A to jen za dva a půl měsíce práce.

hartmanice ( 20. února 2013 11:39 )

Hnusná česká špína, která se tahne jak smrdlavé lejno,celým tímto postkomunistickým státem.Alespoň ten zbytek národa ví,proč, komu a za co platí daně.Já už naštěstí tomuhle českému státnímu ansámblu nezaplatím ani korunu.

jote ( 19. února 2013 20:38 )

Nenapadá mi nic jiného než otázka, jak dlouho si necháme srát na hlavu od těchto pseudoodborníků = zlodějů

kung-fu-jane ( 24. ledna 2012 21:00 )

Dva hlodáky, čumák krysy zbabělé a šmejdské rysy, chudým bere, sobě přidá za mrzký peníz i ho… kydá. Neser boha, kryso mrzká, Lid tě zbije, lid tě zmrská...

kung-fu-jane ( 24. ledna 2012 19:57 )

naprosto souhlasím. Pryč s celou zlodějskou a zkorumpovanou vládou a to co nejdříve..

ivuska1 ( 24. ledna 2012 15:51 )

dane klidne zaplatim a vubec mi nebude vadit ze cast pujde na pomoc lidem v duchodu, zdravotnictvi, postizenym ,svobodnym matkam atd ALE CHCI VIDET OD VLADY KAZDOROCNI VYUCTOVANI DO POSLEDNIHO HALIRE !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa