Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Senátorům platíme Peru, Grónsko i Burkinu Faso

Autor: Aleš Půček, Kjos - 
15. února 2011
14:47

Šetření po "senátorsku" předvedou zástupci lidu v nejbližších dnech. Do turisticky atraktivní destinace jihoamerického Peru se chystá jejich tříčlenná delegace. Cesta prý České republice prospěje. Možná že ještě více, než cesty, které v posledních letech senátoři absolvovali. Například cesty do Grónska či za krásami Burkina Faso byly jistě pro stát velmi přínosné.

Tomáš Jirsa (ODS), Tomáš Kladívko (ODS) a Vladimír Dryml (ČSSD) si pomalu balí kufry. Již ve středu 16. 2. absolvují mnohahodinový let do Peru. Tam budou coby členové senátorské delegace po devět dní rokovat se svými peruánskými kolegy. Cesta do země známé svými přírodními krásami a kulturními památkami z období slavné indiánské říše Inků prý přispěje k zesílení obchodních vztahů.

Obchodní cesta nebo placený výlet?

O tom, že by cesta ale přinesla nějaké pronikavé obchodní výsledky, panují značné pochyby. Nejvýznamnější sdružení českých podnikatelů, Svaz průmyslu a dopravy ČR se cesty nezúčastní. "Dokonce nás o ní ani nikdo oficiálně neinformoval," uvedl pro Blesk.cz tiskový mluvší Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Vzdálená cesta senátorů tak přes líbivé proklamace bude nejspíš jenom vyhozením státních peněz.

Podle tiskové tajemnice Senátu Pavlíny Heřmánkové ovšem senátoři šetří. "Celkový rozpočet na zahraniční cesty v letošním roce je ve výši 14,5 milionů korun, což je o 10% méně než v roce 2010," sdělila Blesk.cz Heřmánková. "Náklady na cestu do Peru se oproti původním plánům snížily o polovinu," uvedl i předseda Senátu Milan Štěch.

On sám toho musí litovat. V minulém období (2009-2010) patřil k představitelům, kteří jezdili nejčastěji a na ty nejvzdálenější destinace. Podíval se mimo jiné do USA, Mexika, Číny. Najdou se ale i mnohem zajímavější a jistě prospěšné cesty.

Pozoruhodné zájezdy senátorských výletníků

V Grónsku se například senátoři zajímali o přijetí rozšířené samosprávy a o problematiku životního prostředí. V Číně, kde miliony obyvatel trpí tamní ekologickou situací, se také zajímali o boj proti znečišťování životního prostředí. Čína se podle Senátu totiž "může pochlubit dlouhou tradicí v ochraně životního prostředí a důrazem na trvalou udržitelnost rozvoje, díky čemuž vedení státu ani přes rychlý rozvoj nezapomínalo na okolní prostředí."

V Argentině proslulé vězeňskými vzpourami pak jednali mimo jiné s ředitelem tamní vězeňské služby a navštívili věznici Ezeia. Výlet českých dobrodruhů do Senegalu, Mali a Burkina Faso pak překvapil i přítomné západní diplomaty, jejichž země mají ze svými bývalými africkými koloniemi nadstandardní vztahy. Na recepci organizované britskými diplomaty zněla podle senátního záznamu z cesty častá otázka: „proč, co tu chcete….?


jakub-moravec ( 17. února 2011 02:49 )

napsal jsem vám odpověď, je níže v této diskuzi

jakub-moravec ( 17. února 2011 01:41 )

Ještě dodávám, hledejte více vysloužilejch tankistů a jedeme do toho. Tam těch tanků je celá hromada a všechny vybereme. Jeden člověk-koumák v padesátých letech si podomácku vyrobil tank a utekl přes hranice s celou rodinou, i s dětma, pěkně po silnici a ti pose-rové celníci byli z toho tak překvapení,že nepadl ani jeden výstřel, ono by to ani stejně nepomohlo střílet po tanku. Mám ten obrázek z tisku, celé jeho rodiny i toho tanku. S tankem se dají dělat divy, rozhodně by to pomohlo na tu naši, už ne sametovou, ale TANKOVOU REVOLUCI! A naše dějiny budou po nás vzpomínat, jací to byli hrdinové této Tankové revoluce a zachránili tak českou zemi.

jakub-moravec ( 17. února 2011 01:30 )

VENKOVANE a IVUSKO1, sdílím vaše názory,byla velká chyba,když v 89 roce jak se komouši sami vzdali a byli krotcí jako beránci,jen je pochytat a zavřit. Taková možnost se stane jednou za život, ale i tak to jde když se chce a hlavně KDYŽ JSOU LIDI! Udělat revoluci má jednu výhodu, že na ni nemusíme mít povolení a jestli nás revolucionářů bude víc než těch panských tunelářů,tak je vítěztví naše. Teď jsem zrovna se koukal na videoklip,jak v Americe někdo ukradl tank a vyrazil s ním na projížďku do ulic. A já jsem sloužil u tanků,umím s tankem jezdit i z něho střílet a vím kde jsme měli ty tanky v lese uschovány v plné výzbroji,jen nastartovat.Tam ti hlídači u toho většinou chrápou, i já jsem si tam jen podřimoval. A s takovým tankem už by v Praze udělal pěknou paseku proti té vládnoucí bandě.

ivuska1 ( 16. února 2011 17:16 )

ano pobijou vsechny ty chudaky ktery si utahovali opasky dreli jak bl.bci ! Politici maji moc ve svych rukou a moc dobre to vedi. CR se bude tezko znovu zvedat z tohoto bahna .

ivuska1 ( 16. února 2011 17:11 )

A presne o to jde KDO JIM TO ZAKAZE ???!!!! Zavrit by meli vsechny za rozkradani statniho ( naseho) majetku !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa