Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šílený střelec: Před soudem se usmíval

Autor: fik, INT, Kšim - 
11. ledna 2011
12:25

Při sobotním útoku v arizonském Tucsonu zastřelil šest lidí a čtrnáct dalších jich zranil. V pondělí Američan Jared Lee Loughner (22) stanul poprvé před soudem. Odmítl vypovídat a po celou dobu se jen usmíval, i když mu za jeho šílený čin hrozí smrtící injekce.

Ostříhán dohola, na pravém spánku škrábanec, na tváři úsměv. Jared Lee Loughner přijal obvinění z úst federálního žalobce s bohorovným klidem. Je obžalován v pěti bodech, včetně zabití zaměstnanců federální vlády a pokusu o atentát na kongresmanku Gabrielle Giffords (40). Během patnáctiminutového stání střelec nepronesl žádné prohlášení a i na otázku »vinen či nevinen« reagoval jen úsměvem. Další slyšení bylo stanoveno na 24. ledna.

Loughner může být za sobotní masakr odsouzen i k trestu smrti. Jeho advokátkou je Judy Clark, která již zastupovala atentátníka z Oklahoma City Timothyho McVeigha. Při teroristickém útoku tehdy zemřelo 168 lidí a dalších 600 bylo zraněno.

Senátorku pronásledoval tři roky

Stav americké poslankyně, které Loughner prostřelil hlavu, je stabilizovaný. O tom, proč si útočník vybral právě ji, se jen spekuluje. Jedna verze hovoří o antisemitském motivu. Dědeček političky byl židovský rabín a Loughnerovou oblíbenou četbou Hitlerův Mein Kampf. Atentátník Gabrielle Giffords pronásledoval už tři roky a v roce 2007 se s ní i setkal na mítinku s občany. Politička mu tehdy písemně poděkovala za účast. Podle spolužačky Lougner považoval kongresmanku za »neinteligentní«. V domě jeho rodičů v Tucsonu vyšetřovatelé našli poznámky nadepsané Atentát a Giffords.

gevi ( 11. ledna 2011 20:39 )

že z USA bychom si někdy měli vzít příklad. Hrozí mu trest smrti a jistě mu to skoro každý z nás upřímně přeje.

kamjdu ( 11. ledna 2011 13:30 )

Je mi tolik sympatická , strašně moc ji přeji uzdravení .

Zobrazit celou diskusi