Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

John chce další funkci: V zastupitelstvu Prahy 5

Věci veřejné požadují, aby post ministra vnitra získal Radek John
Věci veřejné požadují, aby post ministra vnitra získal Radek John  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
5. srpna 2010
14:59

Přestože Věci veřejné před volbami hlásaly konec hromadění funkcí, teď se tváří, že o ničem nevědí. Tak například Radek John po předsedovi VV, ministru vnitra by nyní rád také do zastupitelstva Prahy 5. A není jediný.

Ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John je kandidátem své strany do komunálních voleb v Praze 5. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský se uchází o post řadového člena pražského zastupitelstva. Kandidátkou na primátorku je Markéta Reedová. V Praze 1 jdou do boje o místa zastupitelek místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová a poslankyně Karolína Peake. Věci veřejné jména kandidátů zveřejnily na čtvrteční tiskové konferenci. Předtím je potvrdilo středeční grémium strany.

John bude kandidovat z druhého místa listiny. Lídrem jeho obvodu se stal Jiří Vejmelka, kterého v online hlasování zvolili registrovaní příznivci strany. Jankovský chce na pozici zastupitele hlavního města skloubit místní rozvoj s rozvojem Prahy, uvedla dnes Reedová.

Kandidáti byli dopsáni dodatečně

Jména Johna, Klasnové nebo Peake se v seznamech pro hlasování "véčkařů" neobjevila. Byli však dopsáni na kandidátky lídry zvolenými v internetovém hlasování, odpověděl na dotaz  tajemník VV pro Prahu Pavel Dobeš. Dobeš je jedním z lídrů ve volbách do pražského zastupitelstva. Po bok Reedové se postavil s dalšími pěti kandidáty. V Praze se do zastupitelstva hlavního města bude volit v sedmi obvodech.

Reedovou s Dobešem doplňují někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Marie Hakenová-Ulrichová, zastupitelka v Praze 1 Jana Pařízková, člen grémia VV Dalibor Sadovský, člen klubu VV v Praze 7 Jan Hrdina a Markéta Petrová. Dalšími kandidáty v Praze jsou například předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása nebo bojovník proti bankovním poplatkům Patrik Nacher.

Reedová primátorkou?

Pokud se Reedová stane primátorkou hlavního města, chce prosazovat koncepční rozvoj metropole, nepodléhat tlaku developerů a prosazovat "zeleň nad betonem". Reedová by také ráda rozvíjela vstřícnou veřejnou správu otevřenou lidem a potírala korupci.

Dalším známým jménem je kandidát do zastupitelstva v Plzni a výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka. Ten je podobně jako Klasnová a Peake zároveň poslancem. Strana přesto odmítá, že by její členové kumulovali funkce. "Práce v zastupitelstvu je čestná a bez nároku na finanční odměnu," uvedla Reedová.

Do senátních voleb má strana svými kandidáty obsazeno 20 okrsků z celkových 27. Na tiskové konferenci představila dva z nich. V Praze 11 se o místo v horní komoře parlamentu uchází exministr zahraničí Josef Zieleniec. Do Senátu by rád vnesl znalost fungování Evropské unie, kde působil jako poslanec europarlamentu. Starostka moravskoslezského Bílovce Sylva Kováčiková bude kandidovat na Novojičínsku.

Strana již včera potvrdila, že dalšími kandidáty na senátory se v Praze stali bývalý šéf Státní opery Jaroslav Vocelka a lékař Martin Jan Stránský. V Pardubicích jde do boje o senátní křeslo někdejší rektor tamní univerzity Jiří Málek, v Olomouci profesor Jiří Klein.

Případní budoucí senátoři Věcí veřejných by měli prosazovat přímou volbu prezidenta, ale i starostů a primátorů, řekl dnes Zieleniec. Podle něj se tak omezí "zákulisní šedé prostředí, které často rozhoduje, jakým směrem se pohybuje česká politika".

sakra ( 6. srpna 2010 14:25 )

Johne na Praze 5 se díky "zavedenému" systému Jančíkem dá ještě pěkně bohatnout! Snaž se a budeš mít víc.

mim33 ( 6. srpna 2010 11:05 )

Radek perlí v televizi: http://www.youtube.com/watch?v=FGKu0XsTIMw

wuwlik ( 6. srpna 2010 10:15 )

John a dalsi zname tvare chteji pomoci strane k lepsimu vysledku.. Nechali se slyset, ze v pripade zvoleni do zastupitelstva (naplacena fce) tuto funkci opusti-jde jim o co nejvice hlasu pro jejich stranu=jerjich myslenky.. To preci neni nic tak strasneho nebo jo..?

komentator ( 5. srpna 2010 23:41 )

John a další podvodníci ze strany Věci Veřejné podrazili své voliče. Dali se dohromady s politickými dinosaury jako Kalousek, Nečas, vondra a spol., proti kterým před volbami bojovali. Copak Johm a jeho blondíry nevyhlásili válku politickým dinosaurům? Johnovi a jeho lidem ze strany VV jde pouze o koryta. Své voliče hodili přes palubu John se bude divit jak zklamaní občané nakopnou stranu Věci Veřejné za nesplněné sliby v podzimních volbách.

karamelka ( 5. srpna 2010 23:23 )

maji u nas starostove odvahu? http://www.youtube.com/watch?v=21DYiTaizF8

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa