Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman pro Blesk: O pohoření ČSSD, lockdownu, vyznamenání i zraněné ruce

Autor: Tomáš Belica, Marta Prokešová - 
12. října 2020
05:30

Nedávno zesnulý herec Karel Fiala (†95) alias Limonádový Joe dostane 28. října ocenění Za zásluhy. To Miloš Zeman (76) prozradil exkluzivně Blesku v 21. pořadu S prezidentem v Lánech. Hlava státu navrhla i výši pokuty pro Čechy, kteří odmítají nosit roušky. Co v pořadu moderovaném redaktorkou Verou Renovicou (35) také zaznělo?

Roušky jsou mnohým Čechům proti srsti. Český prezident ale k jejich nošení opakovaně nabádá a má i recept, jak to udělat, když to nejde po dobrém. „Teď bavorský ministerský předseda oznámil, že za nenošení roušek tam, kde jsou povinné, bude pokuta v přepočtu 7 tisíc korun. Jestliže uvážíme, že podle pana ministra Prymuly někdy až 30 procent odmítá ty roušky nosit, nu tak, kdybych byl cynik, řekl bych, že by to byl drobný příspěvek státnímu rozpočtu.“

A kolik by sankce měla být? Německých 7000 korun prý ne. „Jsme asi na třetině německé životní úrovně, tak by to měly být tak dva, maximálně tři tisíce korun,“ uvedl. Ale »neposlušní « hradní hosté, kteří si přijdou 28. října pro vyznamenání, jsou prý dost bohatí, aby zaplatili »bavorskou« pokutu. „A budou tam policisté, kteří budou pokutovat všechny, kdo přijdou do Vladislavského sálu a roušky mít nebudou,“ ujistil.

Počká si na příjemnější testy

Při posledním setkání v Lánech se Blesk zajímal, zda prezident má strach z nákazy. Otázku moderátorka zopakovala i včera. „Já se bojím, že ta nákaza zasáhne velkou část naší populace. Na druhé straně osobně u sebe se té nákazy příliš nebojím, a to z toho důvodu, že kvůli zlomené ruce jsem teď v Lánech, takže to riziko je poněkud nižší,“ řekl prezident.

Video  CELÝ ZÁZNAM: S prezidentem v Lánech: Vojtěch jako „ministr dobrého počasí“ a „řezník“ Prymula. Zeman chce trestat odmítače roušek 
Video se připravuje ...

Znepokojuji ho však rostoucí čísla nakažených, ještě více však rostoucí počty zemřelých. Dosud ale prý na testech covid nebyl. „Zatím jsem nebyl, já si počkám, až se to bude dělat ze slin, protože »oběti« dosavadního testování, kdy se to strká do nosu, říkají, že to není nic příjemného,“ dodal.

V jeho nejbližším okolí prý ale nikdo pozitivně testován nebyl. U dalších spolupracovníků to prý neví. „Hradní kancelář má určitý počet zaměstnanců a bylo by divné, kdyby někdo nebyl nakažený,“ dodal s tím, že ale nikdo nebyl ve vážném stavu.

Prymula je jako řezník

Slova chvály pěl prezident na nového ministra zdravotnictví Romana Prymulu (56, za ANO). Jeho předchůdce Adam Vojtěch (34, za ANO) byl prý ministr pro »dobré počasí«, zatímco Prymula je ministr covidu. „Je v dobrém slova smyslu řezník, s ničím se nepáře, a když je nebezpečí, tak hned zasáhne,“ liboval si prezident. A dodal: „Snad mi promine, ale je to přátelský výraz.“

Co ale říká na to, že podobně jako jeho předchůdce servíruje nová opatření ze dne na den, z čehož jsou podnikatelé nervózní? „To, jestli se jim to řeklo o den dřív, nebo později, pokládám za málo podstatné. Ale uznávám, kdyby se to dozvěděli o den dřív, bylo by to dobře,“ dodal.

Řeč také přišla na to, zda premiér Andrej Babiš (66, ANO) skutečně vyvodil dostatečnou osobní zodpovědnost za to, jak se epidemie vyvíjí. To prý Babiš udělal tím, že v rezortu zdravotnictví udělal personální rošádu.

Druhé vypnutí už ne

O druhém vypnutí ekonomiky už opatrně mluví jak Prymula, tak i Babiš. Prezident je ale proti. „Za prvé plně podporuji opatření pana ministra Prymuly. Za druhé jsem proti lockdownu (vypnutí ekonomiky – pozn. red.), protože se domnívám, že česká ekonomika si už druhý lockdown nemůže dovolit. Mělo by to svým způsobem podobné sociální důsledky jako virus,“ řekl Zeman.

Takové úvahy hlava státu pokládá za škodlivé a nebezpečné. A jaký je jeho odhad, pokud jde o trvání nových přísných opatření? „Já bych odhadoval, že se to protáhne na měsíc,“ soudí.

Umělce nelituje, byl to bonmot

Umělci jsou nejtvořivější, když jsou hladoví. Těmito slovy pro MfD si prezident popudil mnoho herců či zpěváků, kteří už opět nemohou vystupovat. A podnikatele, kteří mají kvůli opatřením problém přežít, zase nadzdvihl výrokem, že škemrají i ti, co by beztak zkrachovali.

Přesto by svá slova zpět nevzal. „Není mi to vůbec líto. Já v tom rozhovoru současně doporučil program Covid-3, což jsou dlouhodobé úvěry se státní garancí, odloženou dobou splatnosti a nízkou úrokovou sazbou,“ řekl. A dodal: „Pokud jde o herce, tato věta je stovky let stará. Tento bonmot jsem si nevymyslel já a prochází dějinami. A vždycky se opakuje a opakuje.“

Němci proti zásahu do soukromí nefrflají

Lidé, kterým opatření vadí, mluví o tom, že přicházejí o svobodu a anonymitu. Třeba pokud by se museli zapisovat v restauracích, aby byli lépe dohledatelní. Jak to vidí prezident? „Právo na soukromí musí ustoupit právu na zdravý život a bezpečnost občanů. Zapisování v restauracích je německý model a Němci jako disciplinovaný národ proti tomu neprotestují. A asi nemáte dojem, že by se v Německu omezovala svoboda občanů.“

Čechům pak z Lán vzkázal, aby zatli zuby a současné nepohodlí přečkali. „Český národ přežil daleko, daleko větší pohromy. Přežil komunismus, přežil nacismus, byly i jiné věci, které ho postihly. Když už mluvíme o epidemiích, vzpomeňme na španělskou chřipku po 1. světové válce. Počet obětí byl o tři řády vyšší. Takže máme tuhý kořínek a jen tak nic nás nezničí,“ řekl.

Fiala měl z metálu radost

Prezident se svěřil, že před 28. říjnem se složitě řeší, jakou formu by oslavy měly mít. Kvůli epidemii jsou totiž nutné změny. Zruší se třeba tradiční recepce ve Španělském sále a všichni pozvaní budou muset mít roušky. Zrušení oslav ani na minutu ale nepřipouští.

„Byla by to urážka státního svátku a také asi čtyřicítky lidí, kteří jsou adepty na vyznamenání.“ A jak Blesku exkluzivně prozradil, ocenění in memoriam dostane také herec Karel Fiala (†95) alias filmový Limonádový Joe: „Šéf našeho protokolu ho ještě předtím navštívil v LDN. Měl být vyznamenán díky svým hereckým výkonům, z nichž právě Limonádový Joe je nezapomenutelný. A pan Fiala, jak jsem byl informován, měl ohromnou radost, když se o tom dozvěděl. A já jsem rád, že jsem mu mohl tuto radost udělat.“

Prymula si na Hrad přijde

Mezi oceněnými bude i Roman Prymula, který ale před časem zapochyboval, jestli by si ji nezasloužil, až s epidemií »zatočí«. „Základní argument zněl, že je oceňován za 1. vlnu. Za druhé, jestliže jsem požádal ministry vnitra a obrany, aby navrhli vojáky, hasiče, policisty, kteří mají také dostat vyznamenání, že by bylo absurdní, aby tam nebyl pan Prymula jako reprezentant zdravotníků. Pokud jsem správně informován, pan Prymula toto akceptoval,“ dodal.

A bez ohledu na napjaté vztahy kvůli cestě na Tchaj-wan prý na Hrad bude pozván i šéf Senátu Miloš Vystrčil. Pokud tedy ještě v té době bude ve funkci. Případného nástupce neposlušného Vystrčila, kterého za trest vyloučil z porad ústavních činitelů, bude prý také opět zvát na jednání.

Proč podruhé senátora nevolil?

Miloš Zeman je znám svou nechutí k Senátu, často volá po tom, že by se horní komora Parlamentu měla zrušit. Instituce je podle něj zbytečná. Levnější by podle něj bylo celý Senát rozpustit a současným členům horní komory po vzoru Švédska vyplácet doživotní rentu. „Nechal jsem si udělat analýzu. Za posledních 20 let, co existuje Senát, by doživotní renta vedla k úspoře 14,5 miliardy,“ řekl Blesku.

Dalším důvodem je to, že volební účast je obecně nízká, zejména v 2. kole voleb, kdy nyní byla jen 16 procent. Ani prezident sám k urně ve druhém kole nepřišel, což vysvětlil tím, že jeho favorit Miloslav Ludvík (57, ČSSD) pohořel už v tom prvním. Za to si vysloužil kritiku mimo jiné od poslance Karla Schwarzenberga (82, TOP 09). „Zeptal bych se pana Schwarzenberga, kdyby byl senátní okrsek a v tomto okrsku se dostali do 2. kola dva fašisté, čímž netvrdím, že na Praze 5 (tj. v prezidentově volebním okrsku – pozn. red.) byli fašisté, je to smyšlený případ, šel by je pan Schwarzenberg volit?“ vyrazil do protiútoku.

Rada pro ANO: Nasaďte einsteiny

Prezident také dal recept hnutí ANO, jak se v příštích senátních volbách vyvarovat neúspěchu. „Řekněme si upřímně, že hnutí ANO v senátních volbách dostalo výprask, protože mělo slabé kandidáty, ale v krajských volbách uspělo. Co k tomu dodat? Když vám tam nastoupí Pepek Vyskoč a domáhá se důvěry voličů, tak ho nikdo volit nebude, i kdyby byl pod atraktivní voličskou značkou. A kdyby tam kandidoval Albert Einstein, tak ho lidé volí,“ zní jeho rada.

Jenže hořkou chuť vítězství měly pro ANO i krajské volby, kdy zvítězilo v 10 krajích, ale z koalic bylo většinou vyšachováno. A právě obcházení vítězů se Zemanovi nelíbí a navrhuje propříště vlastní model z oblasti sportu. „Tam nikdo nestrhává nositele zlaté medaile ze stupínku. Ten model spočívá v tom, že první šanci na vyjednávání dostává vítěz, a když se mu to nepodaří, na řadě je druhý na pásce,“ řekl. Při té příležitosti vzpomněl i známou opoziční smlouvu z roku 1998 mezi ČSSD a ODS. „V každém případě s Václavem Klausem jsme se dokázali dohodnout, ač to nikdo nečekal, a už vůbec ne trpaslíci, kteří se těšili, že budou vládnout sami,“ uvedl.

Co zajímalo čtenáře Blesku

Kde je teď prezidentova dcera Kateřina?

„Moje dcera je na home office a dodělává si bakalářskou práci. V Londýně kvůli známým problémům s epidemií být zatím nemůže.“

Nebylo by namístě zvážit abdikaci ze zdravotních důvodů?

„Skončím s funkcí prezidenta zhruba za dva a čtvrt roku. Můj zdravotní stav posuzují lékaři. A ti tvrdí, že až na bolavé nohy – a kvůli nim se neodchází – je dobrý. Pravidelně přijímám návštěvy, dávám rozhovory, pracuji, vyřizuji poštu. Teď jsem byl na letecké základně v Prostějově, protože mám rád drony, a tam se instaloval nový prapor dronů. Je tu práce jako obvykle, jen si někdy povzdechnu, když mě ta ruka zabolí.“

Jak pokračuje stavba jeho domu v Lánech a jestli pak prodá jiné své nemovitosti?

„Je hotová základová deska a doufám, že se časem začne zdít. Mám jen jednu nemovitost, a to jsou dvě místnosti ve staré tvrzi na Vysočině. A to určitě neprodám, budu tam jezdit samozřejmě jenom v létě, protože na zimu už to kvůli mým bolavým nohám není. V létě si sednu hezky do člunu a budu se kochat Veselským rybníkem.“

Jak často používá tlačítko pro seniory, s nímž se nedávno objevil na fotce?

„Tlačítko nosím tehdy, když tu mám jednání mezi čtyřma očima. Zavolám si pomoc, když potřebuji třeba napít nebo odejít, zazvoním, ochranka přijde a vyhoví mým přáním. Už jsem ho použil minimálně desetkrát.“

ingmarie ( 12. října 2020 15:04 )

A proč má pyžamovou košili a nevzal si na focení prezidenta ani sako? A proč u toho leží ? To je fakt ůroveň “Hradu”!

Michal Snobl ( 12. října 2020 12:09 )

Nevěřím hradu, nevěřím vládě. Konečně se všichni vybarvili . Od devadesátých let umějí jen krást rozprodat vše a dělat jen dluhy.

badot ( 12. října 2020 10:56 )

Je to šmejd, klackem bych ho vzal po tý jeho dementní palici. Zaslouží si rychlý konec i s tou jeho sqadrou zlodějskou. Je mi z něj na blití...

ingmarie ( 12. října 2020 09:00 )

Když už reakce veřejnosti , že nic nedělá a jen se fláká za spoustu peněz překročí únosnou mez, tak se domluví pár sterílních podlézavých rozhovorů( odpovědi na cenzurované otázky občanů) a předtím , aby to vypadalo, že přece jen nějak funguje , ho vyvezou a nainstalujou napŕ v kasárnách u vojáků . Tam se nikdo cizí nedostane, vše je pod kontrolou a voják má disciplínu a nemůže se mu smát do očí - hurónský řev vypukne až cirkus Lány odjede

Ferenc ( 12. října 2020 08:48 )

Ani se nedivím.že ho ta ruka bolí.ono zvedat celý život panáky dá pořádně zabrat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa