Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prymula nařídil zmrazit kulturu a omezit hospody. Fiala: Dopady budou fatální

Autor: Sabina Dračková - 
9. října 2020
05:30

Na vládě Andreje Babiše (ANO) obvykle Petr Fiala (ODS) nenechá nit suchou. Tentokrát však mnohem důrazněji klade lidem na srdce, aby zákazy a nařízení vydané Babišovou vládou skutečně respektovali a dodržovali. A to v době, kdy od ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) zní, že situace je opravdu vážná, alarmující. Těžká omezení dopadají na kulturu a sport, ovšem i restaurace čelí hrozbě dalších velkých ekonomických ztrát. Fiala se obává fatálních dopadů. Po schůzce s Babišem a Prymulou však přidal i jiné varování.

Už kvůli stávajícím opatřením se začalo mluvit o nutnosti kompenzovat podnikatelům ušlé ztráty. Teď, když budou například restaurace muset zavírat už ve 20 hodin, volá se po nich ještě víc. 

Video  Souhrn: Co vláda zakazuje? Prymula o hospodách do 20:00, zavřených kinech a divadlech i omezení sportu  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

Kompenzace zatím nejsou

V době po 20:00 se v gastronomických provozech vytvoří zhruba 50 až 60 procent tržeb a 80 procent spropitného pro personál, sdělil v reakci na nová vládní omezení Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků ČR. Podle něj se budou nyní snažit restaurace jenom přežít, což se mnoha nepovede. „Když nemáte tržby, tak nemůžete zaručit práci lidem,“ dodal Kastner. Omezení ale čeká i služby. Zavřou fitcentra, bazény, ale i kina nebo divadla.

Jenže zda a jak se budou kompenzovat podnikatelům a institucím ztráty způsobené novými opatřeními, není jasné. „Už v tuto chvíli byly započaty diskuze nad konkrétními programy, které by měly odškodnit ty reálné ztráty, které v těchto segmentech mohou nastat,“ slíbil neurčitě na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Fiala: Bez podpory to bude fatální

Krachů podniků se obává i opoziční předseda Petr Fiala (ODS). „Dopady budou brutální a my už několik týdnů přesvědčujeme vládu, aby prodloužila odpuštění odvodů živnostníkům a malým firmám aspoň do konce roku,“ upozorňuje v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

„Při dalších omezeních může být absence podpůrných opatření pro spoustu lidí fatální,“ říká Fiala a připomíná, že v rámci kampaně ke krajským a senátním volbám strávil poslední měsíce cestami po regionech a nejistota prý byla vidět na každém kroku. „My budeme dělat vše pro to, aby byla podpora co nejširší a aby na ně dosáhlo co nejvíc lidí a firem,“ slíbil.

Feri k Prymulovi: Vzpamatujte se!

Původně ministr Prymula ve středu oznámil, že plán na dalších 14 dnů a dlouhodobý plán oznámí v pátek. Nakonec ale už den nato jednala o opatřeních vláda a oznamovalo se částečně už ve čtvrtek. To kvůli tomu, že po úterních skoro 4500 nově nakažených přibylo ve středu 5335 případů, což byl nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie.

Šéf nejsilnější opoziční strany Fiala ale přímo tento krok nekritizuje. „Počkejme teď pár dní, situace je vážná,“ říká zdrženlivě, vzápětí však dodává: „Mám samozřejmě řadu výhrad ke komunikaci, ale v tuto chvíli jde především o to, jak situaci vyřešit.“

Video  Omezte kontakty, situace je alarmující, varoval Prymula. A vysvětloval, proč jsou nová opatření zapotřebí (8.10.2020)  - Blesk Zprávy, ČTK
Video se připravuje ...

Pravdou je, že za zmatek v termínu oznámení nových opatření se hned na začátku tiskové konference ministr Prymula omluvil. „Sliboval jsem, že vám řeknu určitý vývoj těch opatření, že začneme těmi mírnými a pak přidáme, pokud to situace bude vyžadovat, opatření tvrdší. Já se za to musím omluvit, protože ta situace, která nastala v těchto dnech, je natolik alarmující, že jsem tuto strategii byl nucen změnit,“ řekl.

Prymula zdůraznil, že někteří lidé opatření nedodržují a vlivem toho přibývá lidí na JIP i zemřelých, a také to vysiluje nemocniční kapacity.

To, jakým způsobem komunikuje, ale nadzvedlo ze židle mladého poslance Dominika Feriho (TOP 09), který má komunikaci zejména na sociálních sítích v malíku: „Ministr nejdřív slíbí pátek, pak všechno řekne MF Dnes a zveřejní ve čtvrtek. Operátoři na infolince vám nic neřeknou, protože neznají text opatření. Profesore Prymulo, vzpamatujte se!“

„Nejasné“ posunutí zavíračky

Fiala (ODS) hned po jednání, kde opozici Babiš s Prymulou řekli, co chystají, vyzval lidi, aby opatření dodržovali. Jak ale Blesk Zprávám přiznal, se všemi úplně nesouhlasí. „Osobně bych zvážil například zákaz sportovních a kulturních akcí, kde se dosud neprokázalo velké ohrožení účastníků,“ říká a pokračuje: „Není mi také jasné, čemu pomůže další omezení otevírací doby restaurací. Ale budu se snažit důvěřovat odborníkům a jejich rozhodnutí budu samozřejmě respektovat. A k tomu bych chtěl touto cestou vyzvat i všechny lidi,“ dodal s tím, že doufá, že opatření zaberou a budou se postupně uvolňovat.

Celkově však po jednání Fiala zhodnotil, že situace se podle něj vládě totálně vymkla z rukou a jedinou možností už je jen sebezapření a disciplína na příští dva týdny. „Vláda musí okamžitě kompenzovat ztráty těm, kterých se opatření dotknou,“ apeluje.

Je to na nás, situace je vážná, zní z opozice

Výhrady má ale dlouhodobě Fiala hlavně k celkové komunikaci vlády. Ta podle něj částečně také může za to, že lidé opatření nerespektují. „Lidé nedůvěřují vládě, protože dosavadní komunikace byla úplně zmatená,“ míní. 

Video  Emotivní spor o nouzový stav i covidová opatření: Lídři v superdebatě Blesku řešili i strach voličů  - Blesk - Jan Jedlička, Vera Renovica, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

„Vláda selhala, v tuto chvíli je na nás všech, abychom situaci zvládli,“ vyzývá občany a směrem k vládě přidává radu: „Je nutná jasná komunikace, srozumitelná opatření s jasnými kritérii zpřísňování, či uvolňovaní, zvýšení kapacit na testování a trasovaní, zajištění kapacit nemocnic nejen pro covidové pacienty a podpůrná opatření pro živnostníky, podnikatele, zaměstnavatele a zaměstnance.“

„S daty, s kterými jsme byli seznámeni, vyplývá, že situace z posledních dnů je vážná. Za sedm až deset dní můžou významné nárůsty znamenat tlak na kapacitu nemocnic. Pan premiér i pan ministr nás seznámili s tím, že musí přistoupit k dalším opatřením,“ popsal jednání s Babišem a Prymulou předseda lidovců Marian Jurečka.

Podobně mluví i další opozoční předseda. „Ukazuje se, že se křivka nevyvíjí dobře. Nechci poukazovat na to, kdo a jak za to může. To léto jsme promarnili,“ říká nespokojeně předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

Po podpoře pro postižené volá i místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová: „Za Piráty si myslím, že třeba dopady na kulturní odvětví, různé provozovatele volnočasových aktivit, ale i na restaurace jsou velmi drastické. Je potřeba dát jim jasný signál, že je stát nenechá ve štychu." S podobným pohledem se přidává i jediná žena v čele sněmovních stran. „Jestliže dochází k omezování podnikání, tak je nutné rovnou přicházet i s ekonomickou pomocí. Už dávno jsme navrhli odškodňovací zákon, který by to vyřešil. Pan premiér říkal, že návrh bude diskutovat s ostatními ekonomickými ministry a budeme se o tom bavit,“ říká Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Video  Babiš pro Blesk o volbách, obcházení v krajích i nepoměru mezi covidem a rakovinou  - Blesk - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

panda82 ( 2. listopadu 2020 17:28 )

Fialo proč se nestaráte o dělnické profese, to budou fatální dopady na ekonomiku, kultura jen natahuje ruku, hospody ty se vzpamatují, ale ekonomika bez výroby, tam
to bude extrémně fatální, ale to Fialu nebolí, hospody to je pro něho důležité

sorgedoktor ( 9. října 2020 20:35 )

..Asi mate pravdu...Ten Fiala, to je sila...Ono by nas pulku vyhubilůim a pak bude prace pro vsechny...

marmat ( 9. října 2020 15:46 )

Vymyslete profesore Fialo ultra-fialové záření s celoplošným dopadem ,
které vyzmizíkuje COVID a pak nám teprve přednášejte ,
co byste rád naplánoval dál...."ideálně Vy sám, jako premiér"

rapid15 ( 9. října 2020 13:43 )

...nechci jim jejich zvyky brát

rapid15 ( 9. října 2020 13:42 )

To ne. Ale přesto si naivně myslím, že by některým soudružkám, co vydržely na jednom úřadu, který několikrát změnil název, sedět od svých 18 let do 60 let (která nevydržela, procpala tam své dítě),že by jim ta lopata slušela. Klidně by u toho mohli dál mlátit hubou, nechci jim jejich zvyky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa