Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Nevychází z domu.“ Zeman promluvil o telefonátu s Gottem i bombardování Srbska

Video se připravuje ...
Autor: Mii, vr - 
22. září 2019
18:15

Důvod, proč prezident Miloš Zeman neudělí zpěvákovi Karlu Gottovi vyšší státní vyznamenání už letos, je podle hlavy státu jednoduchý. Gott by si jej nemohl přijít převzít. S mistrem si nicméně volal a pozval ho i s celou rodinou do Lán. Zeman to řekl v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, kde hovořil i o bombardování Srbska v době, kdy byl předním představitelem vlády. Šlo o otázky, které zajímaly vás, čtenáře Blesk Zpráv.

„Mistr Gott nevychází z domu a vyznamenání, které se udílí ve Vladislavském sálu, by mu nebylo možné předat,“ zmínil Zeman důvod, proč zpěváka neocení vyšším vyznamenáním již letos. Podle něj je to velice jednoduché, Gott je omezen svojí nemocí. Už teď se ale těší na předávání příští rok.

Se zpěvákem podle svých slov udržuje kontakt. „On mi dokonce sám zavolal a poděkoval mi za dopis, který jsem mu napsal. A dohodli jsme se, že ho pozvu i s Ivankou tady do Lán,“ řekl prezident. Návštěva se však uskuteční až tehdy, až se zdravotní stav zpěváka zlepší.

Zeman o Gottovi mluvil na dotaz čtenářů Blesku. Ti se měli možnost hlavy státu v rámci pořadu zeptat na několik věcí. Jedna otázka například směřovala k bombardování Srbska na konci 90. let minulého století – konkrétně proč tehdejší vláda, ve které byl Zeman aktivní, něco takového schválila.

Zeman: Žádné bombardéry jsem neposlal

„Žádné bombardéry jsem neposlal, ale udělalo to velení NATO. Ovšem je pravda, že potřebovalo souhlas všech členských států,“ vysvětlil prezident. Podle něj se k tomu Česko příliš nemělo. „Byli jsme poslední, kteří pořád váhali, jestli ten hlas dát,“ odhalil Zeman.

Nakonec k podpisu došlo, ale prezident na to nevzpomíná šťastně. „Dostali jsme ujištění, že zasaženy budou jen vojenské cíle. Toto ujištění nebylo splněno,“ řekl.

Video  Zeman o abolici pro Babiše i Moniku, 17. listopadu, nemocnici i strachu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Gottova akutní leukémie

O Srbsku se mluví od té doby, co prezident při jeho zářijové návštěvě sdělil, že ho má rád, ale oproti tomu nemá rád Kosova. Přál by si, aby Česko stát oduznalo. Kosovo tehdy v reakci zrušilo svou účast na summitu V4. Vláda návrh kritizovala, podle premiéra Andreje Babiše (ANO) není důvod, aby Česko k něčemu podobnému přistoupilo. Bombardování Srbska proběhlo v roce 1999, letos se připomínalo jeho 30. výročí. 

O vyšším státním vyznamenání pro Gotta mluvil Zeman právě na návštěvě této země. Zpěvákovi exprezident Václav Klaus udělil medaili Za Zásluhy. Zeman v tu chvíli reagoval na informaci, že Gott trpí akutní leukemií. Důvod, proč by vyšší vyznamenání udělil až příští rok, nesdělil, popřál mu ovšem hodně zdraví.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

1917 ( 29. března 2021 16:05 )

Bombardování Srbska byl od Mnichova největší zločin tak zvané západní demokracie proti slovanskému národu, který se postavil i proti Hitlerovi a Evropa se mu takto odvděčila i tím, že mu dovolila ukrást jeho posvátné historické území a instalovala na něm zločinecký islámský stát postavený na narkomafii. I my jsme se na tom podíleli, díky Schwarzenbergovi!

iFender Leuchter ( 23. září 2019 13:28 )

Rekneme si to otevrene co by bylo NATO bez U.S.A.? Velka Britanie staci na Argen­tinu(­Falklan­dy) a Francie na T(s)chad nebo Kamerun.Evropa s Nemeckem to je velke museum zbrani a nemaji zajem plnit svoje povinnosti. Turecko kupuje strategicke zbrane u rusu.Je to bida!

kukukuu ( 22. září 2019 23:10 )

Hrozilo přelití války ze Serbska do Surinamu. EU zaručuje mír v Evropě tím, že žádnou armádu nemá. EU ale vznikla už pár desítek let před TÍM.
Že máš v hlavě nas*ráno je standard, dnes jsi navíc ještě ožralý.

Mra Povi ( 22. září 2019 22:58 )

Bombardování Srbska proběhlo v roce 1999 a podle pisálka článku je to 30.výročí.Asi nedával ve škole při hodinách matematiky pozor nebo byl na vyšetření v PPP a dostal papír na bednu.

jajanene ( 22. září 2019 18:57 )

Bombardování Srbska bylo stejně oprávněné, jako napadení Iráku. Poprvé po pohádce o tom, jak se kojenci v Kuvajtu vyhazují z inkubátoru, podruhé s vykonstruovaným odůvodněním, že má Iraq zbraně, které se nikdy nenašly. Američani si vždycky něco geniálního vymyslí, když někam potřebují vtrhnout. Jediný rozdíl byl v tom, že kvůli Srbsku si nemuseli doma vyhodit do vzduchu žádný mrakodrap, ale zvládli to šetrně podpisováním pamfletu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa