Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman dojal Gotta k slzám: Mistře, jste skutečný umělec, na rozdíl od loutek

Aktualizováno -
14. července 2019
18:55
Autor: Vera Renovica, kal - 
14. července 2019
12:25

Životní jubileum hlasu, který proslavil Česko i za hranicemi, oslavil také prezident Miloš Zeman (74). Karlu Gottovi poslal k 80. narozeninám dopis, v němž mu seká poklonu za poklonou. Informaci Blesku, že dopis Mistra dojal, potvrdil Gott v rozhovoru pro Českou televizi. Při úryvku z prezidentova dopisu měl blízko k slzám, jak ho Zeman vystihl, aby pak prohlásil: „Ať žije pan prezident!“

„Bezesporu jste čelným generačním představitelem poválečné zlaté éry československého a českého umění,“ píše Zeman hned po oslovení „Vážený a milý Mistře“. V dopise prezident chválí tehdejší uměleckou scénu, kterou popisuje jako „období několika desetiletí, kdy mohutně vytryskly skutečné tvůrčí síly … které uměly rozesmát, rozplakat, potěšit, pohladit nebo donutit k přemýšlení.“

Starý známý Miloš Zeman ale musel zabrousit i do politiky. Gottovi totiž napsal, že je to „skutečný umělec“, což je „…kontrast k současnosti plné uměleckých loutek, které jsou ztraceny na prknech, která znamenají svět, v prázdných pseudopoetických plcích jsou ovšem jako doma.“

Šlo o evidentní narážku na herce a zpěváky, kteří Zemana setrvale kritizují mimo jiné kvůli jeho provýchodní politice, ale zřejmě i na ty, kteří se před třemi týdny vydali na Letnou demonstrovat proti Andreji Babišovi (64, ANO) a jeho kabinetu.

Video  Drobný zveřejnil svůj dárek Gottovi: A poslal mu mafiánský vzkaz!  - Petr Macek, David Turek
Video se připravuje ...

Gott je někdy kritizován jako muž, který zpíval za jakéhokoliv režimu. Ani proti Zemanovi se nikdy nevymezoval. Naopak. Před druhou prezidentskou volbou, v níž Zeman obhájil mandát, ho nepřímo podpořil, když Blesku řekl, že bude volit člověka, který „…naši republiku bude opět dobře reprezentovat“.

Podle dobře informovaného hradního zdroje ho navíc přání od hlavy státu dojalo. „Domluvili se, že Mistr s rodinou někdy přijedou do Lán,“ řekl zdroj Blesku. A to se potvrdilo v rozhovoru pro Českou televizi, kde Gott ze Zemanova dopisu dojatě citoval závěrečné pasáže.

Video  Bohdalová o Gottovi ve Studiu Blesk: Na jeho manželku ať mi nikdo nesahá!  - Petr Macek, David Turek
Video se připravuje ...

Přečtěte si celý dopis Miloše Zemana Karlu Gottovi:

Vážený a milý Mistře,

přijměte prosím srdečné blahopřání k úžasnému životnímu jubileu. A dovolte prezidentu republiky krátké laudatio.

Bezesporu jste čelným generačním představitelem poválečné zlaté éry československého a českého umění.

Období několika desetiletí, kdy mohutně vytryskly skutečné tvůrčí síly, ohromující svou uměleckou hloubkou, prožitkem, zároveň poctivým řemeslem, kdy vytryskly tvůrčí síly, které uměly rozesmát, rozplakat, potěšit, pohladit nebo donutit k přemýšlení.

Koncert vážné i populární hudby, divadelní představení, kniha, film, malířství, to byla rozkvetlá louka plná vůní a barev. Bylo to umění prodchnuté lidstvím.

Jaký to kontrast k současnosti plné uměleckých loutek, které jsou ztraceny na prknech, která znamenají svět, v prázdných pseudopolitických plcích jsou ovšem jako doma.

Vážený a milý Mistře,

jste skutečný Umělec, který se rozdává druhým. Vyčerpávající, ale právě to činí umělce umělcem. Vydat se, třeba i z posledních sil.

Odměnou je potlesk.

Tleskám Vám, Mistře.

Váš,

Miloš Zeman

Video  Karel Gott po své oslavě: Doufám, že Ivana ocení mou lásku  - David Turek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

fero52 ( 15. července 2019 15:55 )

Ačkoliv se často vykřikuje, že "by se neměla kultura, ekonomika, sport... směšovat s politikou", každý diktátor či tyranský režim kulturu a sport vždy velmi obratně využívá k propagandistickým účelům a ekonomika je jeho nástrojem k posílení postavení.
Bezpáteřní klauni (jako "Rudý Elvis" Reed či Depardieu) a gladiátoři typu Rodmana (navíc dnes nezřídka zdrogovaní) jsou vždy hlásnou troubou totalitních režimů – jako onen legendární Krysař slouží diktátorům k oblbování davů ! a nějaký Quisling (Depardieu, Dean Read, Angela Davies či Rodman) se vždy najde.
Bohužel, takový Gorkij nebo Majakovskij je se svým jedovatým perem ve službách zrůdného režimu nebezpečnější, než pluky čekistů či estébáků.
Často není podstatné, o jaký jde řád, ALE o to OD KOHO, ZA CO a v jakém kontextu dotyčný medaili získává. A každý akt kremelského vůdce je promyšleným propagandistickým tahem.
Třeba i Maksim Gorkij zaprodal duši Satanovi, když přijal po návratu do SSSR od krvavého diktátora Džugašviliho tentýž Leninův řád jako Stalinův nejlepší kat z NKVD, Blochin – za svoje zásluhy při hanebném popírání komunistických zločinů. (Nechvalnou roli režimního propagandisty sehrál při své návštěvě GULAGu - Soloveckého lágru zvláštního určení, o němž vydal nadšené "svědectví", že "tady dochází k procesu základní přeměny v psychice lidí; sociálně nebezpeční jedinci se mění v kvalifikované dělníky a uvědomělé revolucionáře." )
Chápu, že bývalí kolaboranti mají porozumění pro svoje idoly, které dělaly bolševikům stafáž v "bezvadných časech pod psa" .... p.s. Depardieu si nechal od svých kmotrů za funkci putlerovského maskota dobře zaplatit .... a pak jim stejně fouknul (ani byt v Grozném a trvalé bydliště v Saransku ho v Rusku neudržely).

Ne každý měl na to být hrdinou, ti slušnější (byť nikoli stateční) se dnes za posluhování bolševikovi aspoň stydí, ti otrlí a bezpáteřní se jím pyšní

Pro zapomnětlivé občany, kterým již Alzheimer či marxistická nostalgie zatemnila paměť (a dementní mladé koms

John Morrison ( 15. července 2019 14:37 )

Gott je konformista a mizerný charakter. A vždy je na straně těch, kteří jsou zrovna u moci.Když vyhraje Milion chvilek pro demokracii, tak se přidá.Před takovým člověkem si jenom odplivnout.

klara23_ ( 15. července 2019 12:10 )

podlá jitrnice aby se opět neohřála ve stínu jiných a nekopla si do těch, kteří se kdysi prospěchářsky neumazali s bolsevikem a normalizací a dnes nezavíraj oči před podobnými zlořády. Gott mel mozna v 60 letech par pených písní, ale jinak jsou to vykradeny sra*ky s dementnimi texty...a tomu starymu ješitovi nedochází ze nemrtvá jitrnice využívá jen Gottovy samolibosti a nekritičnosti.Hezky je to popsany v dnesnim clanu na Forum24 "Mánie jménem Gott..." normalizační retrománie nad prospěchářstvím.

prasatkopepicek ( 15. července 2019 11:28 )

Josef Toufar (14. července 1902 Arnolec – 25. února 1950 Praha) - umlaceny StB
To melo byt vsude, ne prorezimni krysa Gott.

eblanche ( 15. července 2019 09:50 )

Pan prezident Zeman nikomu neškodí, ale taky se nepoleká pištění neumětelů, kteří jsou vzteky bez sebe, že nejsou u koryta. Je to silný, inteligentní muž.
Pan prezident pomáhá vyjednávat obchody našim podnikatelům, abychom stejně tak jako Němci, Angličani....i v Rusku a Číně získali zakázky. Anglická královna vozila čínského prezidenta ve zlatém kočáře a u nás?...
Ocenil Karla Gotta s úctou, správně zhodnotil úroveň jeho umění, kdy rozdával radost po celá desetiletí.
Dnes se "umělci" soustředí na jedno: pomlouvat Babiše a prezidenta sprostými slovy - kdo se má na to dívat! Zlatá 60tá léta!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa