Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podzim je definitivně tady: Dnes bude mrznout a na horách sněžit!

Vládu nad počasím převzal definitivně podzim. Teplým dnům je konec!
Vládu nad počasím převzal definitivně podzim. Teplým dnům je konec!  (Autor: Blesk - Jiří Černohorský)
Autor: rum, lmk - 
10. října 2012
08:47

S babím létem je definitivní šlus! Odteď nás čeká pravý podzim a podle dlouhodobých předpovědí tuhá zima! Už dneska po ránu bude mrznout i v nížinách a na horách sněžit!

„Budeme rádi za denní teploty kolem 15 stupňů, v noci bude pod nulou a ráno se už objeví přízemní mrazíky i v nížinách. V Beskydech a Jeseníkách bude dnes i zítra sněžit. O víkendu se budeme muset na celém území republiky připravit na déšť,“ tak shrnula počasí nejbližších dnů meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu.

V únoru pěkně přituhne

Jaká nás čeká zima? Vytáhněte ze skříní raději pořádně teplé kabáty! „Klimatologické modely naznačují, že v prosinci a v lednu nás čeká klasická zima, kdy i do nížin a měst přijde sníh. Pořádně přituhne hlavně v únoru,“ dodává Honsová. Vánoce? „Ze 75 % u nás vychází pranostika s oblevou. V tuto dobu totiž ovlivňuje naše počasí teplý vzduch od západu,“ uvedla meteoroložka.

Ledovce přinesou krutou zimu

Američtí a britští meteorologové přišli letos s varováním, že přílišné odtávání arktických ledovců přinese do Evropy kruté zimy. „Studii znám. Je tam ale problém v tom, že klimatologové nedokážou změřit množství energie, které se odtáváním dostalo do ovzduší, takže nelze přesně stanovit, jak to ovlivní zimu u nás,“ vysvětluje Honsová a dodává: „Už teď je ale jasné, že sníh na naše hory nám letos přišel takřka o dva měsíce dříve než loňskou zimu.“

Počasí nejbližších dní Počasí nejbližších dní | Blesk

naidka ( 10. října 2012 10:17 )

Kurňa, na co se bát Mikuláša ve žňa? Kde máte to globální oteplování?

hasmen ( 10. října 2012 09:32 )

meteoroložka Dagmar Honsová

Zobrazit celou diskusi