Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Tatrách zachraňovali 30 hodin Čecha: Lezl, kam neměl a uvízl

Akce na záchranu uvízlého Čecha trvala díky výrazně nepříznivým podmínkám 30 hodin, při sestupu navíc záchranáře dostihla bouřka
Akce na záchranu uvízlého Čecha trvala díky výrazně nepříznivým podmínkám 30 hodin, při sestupu navíc záchranáře dostihla bouřka  (Autor: Čas.sk)
Autor: simao, Čas.sk - 
5. října 2012
16:40

Český turista z Jihlavy (39) uvízl v Tatrách a spustila se rozsáhlá záchranná akce, která trvala 30 hodin. Práci záchranářů však výrazně komplikovaly rozmary počasí. Čech měl štěstí. Vyrazil však lézt bez pojištění. 

Déšť, mlha, vítr, tma, kluzký terén, ze zvětralých skal zde kdykoli může upadnout úlomek... Podmínky pro záchrannou akci opravdu nic moc. Jenže na pomoc uvízlému Čechovi bylo třeba vyrazit, a tak se slovenští záchranáři pustili do práce.

"Chlapci nasazovali vlastní zdraví a životy," prozradil Novému času Igor Trgiňa z Horské záchranné služby. "Pohybovali jsme se ve strmých sutinových svazích, hrozilo, že kdyby došlo k nějakému většímu otřesu, mohl se i sutinový svah pohnout. Byli jsme opravdu v ohrožení," vzpomíná na náročnou akci.

Čech uvízl v severní stěně Štrbského štítu v úterý odpoledne, když při sestupu zabloudil. A zůstal viset asi 100 metrů nad zemí. Nerozumné od něj bylo, že lezl bez pojištění, a tak bude muset patrně záchranou akci hradit z vlastní kapsy. A sáhne si do ní pěkně hluboko - tyto akce vychází údajně na částky až 130 tisíc korun.

panasonic ( 5. října 2012 17:24 )

starypen nezklamal- diskutér -provokatér -prostě P I Č A s ulétlými příspěvky.

baliszka122 ( 5. října 2012 17:03 )

Lidská hloupost nezná meze

Zobrazit celou diskusi