Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svědectví z místa, kde zemřela Tereza (†26): Všude byl led, vlek neměli pouštět!

Autor: simao, Kjos - 
6. března 2012
13:07

Za tragickou smrt Terezy S. (†26) mohou slovenští vlekaři, kteří pustili lyžaře na zcela zledovatělou sjezdovku. Přesně to si myslí řada svědků, kteří o víkendu horu Chopok navštívili. Za smrt Češky podle slovenské policie nese odpovědnost bezohledný snowboarďák, který z místa nehody zmizel. Otázkou je, zda by díl odpovědnosti neměli přiznat i provozovatelé vleku.

Tereza S. (†26) stoupala na vleku na vrchol hory Chopok, v tom ji však srazil neznámý snowboardista. Nehodu nepřežila. "Ten pád byl hrozný. Letěla ve vzduchu, padala několik stovek metrů," popsal trgédii pro slovenské zpravodajské weby její kamarád Martin Hanes, který jel přímo za ní.

Snowboardista, který do Terezy narazil, z místa nehody ujel. Nyní je podezřelý z usmrcení z nedbalosti. "Zda to byl muž, nebo žena, dosud nevíme," přiznala mluvčí bánskobystrické policie Mária Faltániová.

Objevují se však zvěsti, že na nehodě se podepsal i špatný stav lyžařského areálu. Žaloba tak hrozí i pro provozovatele střediska.

"Jedna z možností je, že osoba na snowboardu, která do dívky narazila, také jela na vleku a spadla," naznačila bánskobystrická policejní mluvčí jednu z prošetřovaných variant.

Svědectví kamaráda: Všude byl led

Martin Hanes byl první, kdo popsal, že povrch na sjezdovce byl zcela zledovatělý. "Když ten člověk do Terezy narazil, byl v pádu. Na snowboardu nestál, prostě padal. Nevím, jestli předtím jel, kde neměl, nebo také spadl z vleku," sdělil Hanes slovenským novinářům.

Svědectví slovenského lyžaře: Měli nás varovat!

Na slovenském webu bystrica.sme.sk pak k celé události promluvil další očitý svědek, slovenský snowboardista vystupující pod přezdívkou Kixxo: "Provozovatel střediska se měl ráno svézt vlekem a zjistil by, že na trase vleku Kosodrevina, přesně tam, kde se stala nehoda, je čistý led."

"Už ráno kolem 9:00, když jsme jeli nahoru, vezli záchranáři nějakého pána na nosítkách," pokračuje v líčení sobotní situace.

"S kamarádem jsme jeli nahoru zmiňovaným vlekem. Asi ve dvou třetinách jsem slyšel ženský výkřik a viděl, jak letí osoba a snowboard asi 3 metry ode mně a těsně mě minula nějaká lyže. Celé to bylo šíleně rychlé. Otočit jsem se nemohl, to bych stoprocentně upadl také. Připomínám, že vlek mě tahal po čistém ledě," vysvětlil, proč nemohl pomoci.

Sám nakonec cestu vlekem zvládl, na rozdíl od jiných. "Nahoře jsem čekal na kamaráda, který jel se mnou, ale ani on nevyjel nahoru. Zjistil jsem, že spadl někde po cestě a srazil další čtyři lidi, kteří byli naštěstí jen trochu otřesení." Kamarád si však narazil nohu a musel vyhledat ošetření v nemocnici.

"Jezdím na snowboardu asi 7 let, ale tohle jsem ještě nezažil," dodal rozezleně. "Žádal jsem odškodné za to, že prodávali lístky, i když věděli, že už jen jízda na vleku je životu nebezpečná. Jen se smáli, že to nemají v podmínkách a nic vrátit nemůžou."

Lidé, kteří jeli nahoru, prý měli být lépe informovaní. "Nemohli tušit, co je tam za podmínky. Nikdo je neupozornil. Ale peníze jsou přednější než zdraví lidí," píše rozezlený Kixxo.

Žalobě bude čelit nejspíš i provozovatel

Faktem je, že lyžařské středisko Jasná zaznamenalo během celého víkendu až nezvyklý počet nehod a zranění.

"Jen během hodiny tam popadalo tak patnáct lidí," popsal situaci ze zledovatělé sjezdovky Terezin kamarád. "Divím se, že tam provozovatel někoho pustil."

Záchranáři sice byli u Terezy do dvou minut, ale přesto bylo pozdě. Terezin přítel však údajně zvažuje i obžalobu správce sjezdovek: "Podáme ji, poradíme se s právníkem. Teď musíme počkat, než případ vyšetří policie." Tragická událost tak bude mít nejspíš i soudní dohru.

jannaj ( 2. prosince 2012 21:09 )

Dobry den, mohl by jste nám pomoc? Byl by jste schopen nám poskytnout informace, svědectví? Jsme ve fázi shromažďování informací a důkazů, které by objasnily smrt naší dcery. Prosím pomožte nám shromáždit dostatek důkazů. Předejte tuto výzvu ostatním. (jan.sedmík@telefonica.com]

jannaj ( 2. prosince 2012 21:08 )

Dobry den, mohl by jste nám pomoc? Byl by jste schopen nám poskytnout informace, svědectví? Jsme ve fázi shromažďování informací a důkazů, které by objasnily smrt naší dcery. Prosím pomožte nám shromáždit dostatek důkazů. Předejte tuto výzvu ostatním. (jan.sedmík@telefonica.com]

e.44 ( 6. března 2012 18:01 )

Jak vrátit? Odkud vrátit? Snad z vleku z kterýho začali padat jak mouchy, když se dostali na zledovatělá místa o kterých díky nezodpovědným vlekařům nevěděli?

egyptanka ( 6. března 2012 16:50 )

tak uz zname vinika - za smrt divky zodpovida provozovatel.

rottrek ( 6. března 2012 16:03 )

jasne, zfetovanou snowboardacku sejmul zase nejakej zfetovanej snowboardak. lezou na to a umej h@vn@, hlavne ze machrujou, ze jezdej na prkne. smrt vsem radobysnowboardakum, je to jen verbez, ktera nici sjezdovky a dela bordel

Zobrazit celou diskusi