Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alpinista spadl do propasti: Je mrtvý! Stejně jako jeden ze záchranářů

Akce na záchranu slovenského alpinisty Mariána skončila neúspěchem, z propasti vyprostili v Rakousku již pouze jen Mariánovo bezvládné tělo. Při záchranné akci navíc zemřel jeden ze zasahujících policistů
Akce na záchranu slovenského alpinisty Mariána skončila neúspěchem, z propasti vyprostili v Rakousku již pouze jen Mariánovo bezvládné tělo. Při záchranné akci navíc zemřel jeden ze zasahujících policistů  (Autor: Čas.sk, reprofoto ORF)
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
30. dubna 2012
17:31

Náročné záchranné práce skončily neúspěchem, slovenského alpinistu, inženýra Mariána (36), po kterém zbyla manželka a jedno dítě, vyprostili dnes mrtvého. Pokus o jeho záchranu stál přitom další život - jednoho ze tří záchranářů rakouského vrtulníku, jehož pilota vyšetřuje policie. 

Slovenský turista byl jedním z osmičlenné expedice na horu Grossvenediger, vysokou 3675 metrů. Při sestupu se však členové rozdělili na dvě skupiny - pět jich sjelo horu na lyžích, tři se vydali pěšky. Mezi nimi byl i Marián (36), který se však propadl do pukliny v ledovci a navíc ho zasypal sníh.

Ženatý inženýr a otec malého děcka pocházel ze severního Slovenska z oblasti Horního Liptova, pracoval na Krajském policejním ředitelství v Žilině a jeho sousedka z rodné dědiny na něj pro Čas.sk vzpomíná takto: "Pamatuji si na něj jako na tichého a klidného chlapa. Nevím o tom, že by vyváděl nějaké neplechy." Není však jasné, proč trojice nebyla uvázaná na laně.

Při záchranné akci zemřel jeden ze záchranářů

I když se rychle rozšířily hlasy, že Marián pád nemohl přežít, na jeho záchranu se hned v sobotu vydal do hor rakouský vrtulník. Avšak drama tím neskončilo.

Za okolností, které stále prošetřuje policie, zemřel totiž jeden ze členů záchranné mise, policista Franz Franzeskon. Jeho život si vyžádal manévr pilota helikoptéry, který je nyní vyšetřován kvůli podezření ze zabití z nedbalosti za mimořádně nebezpečných podmínek. Pro agenturu APA to uvedl rakouský státní zástupce Hansjörg Mayr. 

Zatímco se letadlo ocitlo v mlze, pilot musel stroj obrátit a odepnout lano, na kterém viseli tři záchranáři. Spadli z desetimetrové výšky na ledovec a utrpěli četná zranění. Jeden z nich jim podlehl. Na vrtulníku nebyla odhalena žádná technická závada, vše jde tedy na vrub pilota.

Záchranné akce tím spíše neustaly, pokračovaly i v neděli a pondělí. Marián však nereagoval na výzvy a tak je možné, že mu byl osudný již samotný pád do hloubky asi 40 metrů. "Oběť jsme vyprostili," potvrdil dnes stručně vedoucí skupiny záchranářů Josef Walder. 

zaviracispendlik ( 1. května 2012 00:13 )

kdyby lezl v Tatrách, tak převoz by byl levnější

sofia1 ( 30. dubna 2012 23:19 )

na kazdy pad jsou to polodebilove. co tam lezou?

odol ( 30. dubna 2012 21:05 )

Ku-ku-ku rva a vo-vo- vo tom to je!

kukuku ( 30. dubna 2012 20:15 )

Alpinista to musel jet vykonat do Alp. Kdyby to dokonal v Tatrách, tak by to byl Tatrista (z Prešova Tatran).

kukuku ( 30. dubna 2012 20:11 )

Urobil to ako disciplinovaný slovenskí turista v Alpách.

Zobrazit celou diskusi