Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co vám musí soused vrátit? Míč ano, včely ani náhodou!

Pokud se vám vaše včely odstěhují do úlu k sousedovi, máte smůlu.
Pokud se vám vaše včely odstěhují do úlu k sousedovi, máte smůlu.  (Autor: profimedia.cz, Blesk)
Autor: růž - 
24. ledna 2014
11:49

Házíte si s dítětem míčem, a ten spadne k sousedovi? Pak vám ho musí vrátit nebo dovolit, abyste si pro něj na jeho pozemek došli. Totéž samozřejmě platí i pro ostatní věci nebo zvířata, které se zatoulají na sousedův pozemek. »Odlovit« si tak můžete zatoulanou slepici, králíka nebo jiné zvíře.

Tohle potřebujete vědět: 

*Máte právo na vydání věci bez zbytečného odkladu

*Pokud by vám v tom soused bránil, tak jej můžete zažalovat na vydání věci a soud mu přikáže věc vám vrátit.

*Pozor! Pokud ale svými věcmi něco zničíte (míč poláme lilie, koza spase petržel, pes vyhrabe cibulky tulipánů), má vlastník pozemku nárok na náhradu.

Včely mají výjimku

Na cizím pozemku můžete stíhat chované zvíře, stejně jako roj včel. Zatímco pes je ale váš, i když vběhne do sousedova domu, tak se včelami to je jinak. Jakmile totiž roj vletí do cizího úlu, má na něj nárok vlastník úlu. Vy tak ztrácíte na roj nárok, a dokonce nemáte nárok ani na náhradu škody.

Soused může vaše věci zadržet

Nic ale není úplně jednoduché. Pokud sousedovi způsobíte škodu, může vaši věc zadržet, dokud škodu nenahradíte. Nezáleží přitom na tom, že vaše věc (míč podepsaný slavným fotbalistou, model letadla apod.) má daleko vyšší hodnotu než způsobená škoda.

Zvířata na pozemku: Kvůli kočce se soudit nemůžete

* I podle nového občanského zákoníku stále platí, že nesmíte nechat vnikat chovaná zvířata na sousedův pozemek. Nemůžete tak třeba slepicím udělat dírou v plotu výběh na sousedův pozemek, aby měly větší výběh nebo lepší trávu.

* Opět je ale třeba brát v úvahu míru přiměřenou místním poměrům. Pokud se k vám tedy neustále podhrabává sousedův pes, bránit se můžete. Smůlu ale máte ohledně »návštěv« sousedovy kočky. Zabíhat do cizích zahrad je totiž kočičí přirozeností.

Zakousl váš pes cizí slepici? Musíte ji zaplatit!

Příklad

Pan Bláha půjčil svého psa kamarádovi. Tomu ale pes utekl a na cizí zahradě zakousl slepici. Zakousnutou slepici musí zaplatit pan Bláha, i když škodu sám nezpůsobil a vůbec u celého incidentu nebyl. Za svého psa totiž zodpovídá i ve chvíli, kdy ho někomu půjčí. Jeho kamarád navíc při tom, když psa honil, pošlapal na cizím pozemku květiny. Tuhle škodu ale bude muset zaplatit on sám.

* Výjimkou je situace, že vám psa ukradne zloděj. Pokud pes uteče zloději a způsobí škodu, bude za něj odpovídat zlodějíček a nikoli vy. Musíte ale prokázat, že jste škodě nemohli rozumně zabránit, například zloděj psa odvedl, když vylomil branku.

* Naopak, pokud byste například psa nechali potulovat po vesnici, a zlodějíček by se ho pokusil odvést tam, tak byste odpovídali společně se zlodějíčkem, protože jste škodě mohli zabránit tím, že byste psa nenechali potulovat po vesnici.

POZOR! Už v pondělí 27. ledna vychází zdarma jako součást deníku Blesk další díl příručky nového občanského zákoníku - tentokrát na téma Dědictví.
Příručka s tématem dědictví vyjde už v pondělí 27. ledna Příručka s tématem dědictví vyjde už v pondělí 27. ledna | profimedia.cz, Blesk

Zobrazit celou diskusi